Σε απόγνωση βρίσκονται οι 138 αγροπυροσβέστες που εργάζονται από το 2020 ως μόνιμο προσωπικό στη Δημόσια Υπηρεσία κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Θήρας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, μεταξύ άλλων, με το καθήκον της πάταξης της λαθροθηρίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους, αφού, όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κακοποιά στοιχεία χωρίς να έχουν καν άδεια οπλοφορίας. Μιλώντας στο philenews, o Πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου Αγροπυροσβεστών της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Απόστολος Μούζουρας έκανε λόγο για αδιαφορία και προχειρότητα εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας μετά τις προεδρικές εκλογές.

Όπως εξηγεί ο κ. Μούζουρας, οι αγροπυροσβέστες από τις 240 εργάσιμες μέρες του χρόνου, τις 220 εκτελούν το καθήκον της πάταξης της λαθροθηρίας, κάτι που όπως σημειώνει είναι επικίνδυνο γιατί απειλείται η ζωή τους. Ο κ. Μούζουρας έθεσε θέμα για την ασφάλεια των αγροπυροσβεστών, αφού, όπως είπε, δεν έχουν στη διάθεσή τους κανένα μέσο αυτοάμυνας. «Πώς είναι δυνατόν να ζητάς από τους αγροπυροσβέστες να ασκούν καθήκοντα πάταξης της λαθροθηρίας και να μην έχουν το δικαίωμα οπλοφορίας, την ώρα που θηροφύλακες βαθμοφόροι οπλοφορούν», διερωτήθηκε ο κ. Μούζουρας, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια ώρα ο κ. Μούζουρας επεσήμανε ότι πολλές φορές στο παρελθόν σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί αγροπυροσβεστών, εμβολισμοί οχημάτων και απειλές κατά της ζωής τους, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε να κάνουμε με κακοποιούς ακόμα και τις μέρες του κυνηγίου μέσα σε απαγορευμένες περιοχές». Αίτημα της συντεχνίας είναι να γίνει εκπαίδευση για αυτοάμυνα και να δοθούν άδειες οπλοφορίας, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ρόπαλα 

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι αγροπυροσβέστες έχουν επίσης αναλάβει τη φύλαξη του συρματοπλέγματος στη νεκρή ζώνη για πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αμοιβής των αγροπυροσβεστών ο κ. Μούζουρας ανέφερε πως εντάσσονται στην κλίμακα εργάτη Ε6. «Προέχει η ταυτοποίηση της ειδικότητάς μας και η κατοχύρωση στις κλίμακες του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Μούζουρας, καταγγέλλοντας πως το επίδομα βάρδιας μειώθηκε από το 20% στο 17% του μισθού και πως οι αγροπυροσβέστες εργάζονται υπερωρίες και αργίες χωρίς να πληρώνονται. Αίτημά τους είναι η λήψη της δίκαιης αμοιβής που τους αναλογεί κάτι που σημαίνει από την κλίμακα Ε6 να ενταχθούν στις κλίμακες Ε7, Ε8 και Ε9.

Καταλήγοντας, ο κ. Μούζουρας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στάληκε πληθώρα επιστολών στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση. Αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στάληκε πολυσέλιδη επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, χωρίς ωστόσο ο Υπουργός να απαντήσει. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέα Καυκαλιά το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.