Αναπόφευκτα η έντονη εμφάνιση της κάμπιας των πεύκων, έχει αρχίσει να επηρεάζει, πέραν από τα ζώα και τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι γιατροί, κυρίως οι δερματολόγοι να έχουν ήδη εξυπηρετήσει ασθενείς που παρουσίασαν σχετικά συμπτώματα. 

Όπως εξήγησε στον «Φ» η πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου Μαργαρίτα Μαυρογένη, «η συγκεκριμένη κάμπια, όταν νιώσει «απειλή», εκτοξεύει τριχίδια τα οποία φέρει στο σώμα της προκειμένου να αμυνθεί. Αυτά τα τριχίδια, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν κυρίως εξανθήματα, σε κάποιες περιπτώσεις κνησμό ή και πόνο». Υπάρχουν βεβαίως, πρόσθεσε, «και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά έντονα ενώ ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ταυτόχρονα ζαλάδες ή και πυρετό και όταν αυτά εμφανιστούν πρέπει σίγουρα να υπάρξει επικοινωνία με γιατρό». 

Τόνισε ότι, «στην Κύπρο δεν είναι κάτι ασύνηθες να βλέπουμε ασθενείς που εμφανίζουν εξανθήματα λόγω της κάμπιας των πεύκων αφού και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της». Φέτος όμως, πρόσθεσε, «βλέπουμε ότι υπάρχουν περιστατικά από τώρα αφού φαίνεται  ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και των αυξημένων θερμοκρασιών η ανάπτυξη των πληθυσμών της κάμπιας των πεύκων έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνθρωποι και ζώα θύματα της πιτυοκάμπης

Καλύτερη πρόληψη, είπε η πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας, είναι «να μην πλησιάζουμε σε χώρους όπου υπάρχουν πεύκα και κυρίως σε πεύκα τα οποία έχουν αυτή την κάμπια που είναι ορατή και από μακριά». «Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει διότι δέντρα υπάρχουν παντού και δεν συναντάμε δέντρα μόνο στα δάση αλλά και στις κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε. 

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο παρουσιάσει εξανθήματα πρώτα πλένει με κρύο νερό την περιοχή και εάν είναι εφικτό χρησιμοποιεί και κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του. «Κατά την πλύση του σημείου καλό θα ήταν να τρίβουμε την περιοχή προκειμένου να απομακρύνουμε το ή τα τριχίδια που έχουν έρθει σε επαφή με το δέρμα και ενδεχομένως να παραμένουν εκεί. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και αντιθέτως υπάρχει εξάπλωση των εξανθημάτων και σε άλλα μέρη του σώματος, πρέπει ο ασθενής να συμβουλευθεί γιατρό».