Με τη γη να παραμένει διψασμένη, κάνουν σταδιακά την εμφάνιση του οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, οι οποίες επικράτησαν και τις ημέρες εορτασμού του Πάσχα. Η ανομβρία του χειμώνα που πέρασε είναι έκδηλη και στις ποσότητες νερού στα φράγματα, η πληρότητα των οποίων βρίσκεται στο 69%. Οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού είναι κατά 21,5% λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ποσοστό που αναλογεί σε περισσότερα από 62,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Οι μήνες του υδρολογικού έτους που είθισται να δίνουν τις μεγαλύτερες εισροές στα φράγματα, προσπέρασαν με το βρόχινο νερό να ρέει με το σταγονόμετρα. Ανάμεσά τους ο Ιανουάριος, ο οποίος ήταν από τους χειρότερους της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τις ποσότητες νερού που αποθηκεύτηκαν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων (στις 13/4/2023), η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκατ. κυβικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200,7 εκατ. κ.μ., τα οποία αντιστοιχούν στο 69% της συνολικής τους χωρητικότητας. Ένα χρόνο πριν η πληρότητα βρίσκονταν στο 90,5%.

Τη μεγαλύτερη εισροή στο φετινό υδρολογικό έτος έχει δώσει ο Φεβρουάριος με 12,6 εκατ. κ.μ. Ακολουθεί ο Μάρτιος με 9,5 εκατ. κ.μ. και ο Ιανουάριος με 8,2 εκατ. κ.μ. Θετική εξαίρεση, αποτέλεσε ο περασμένος Οκτώβριος με 3,9 εκατ. κ.μ., ο οποίος φάνηκε ο πιο βροχερός των τελευταίων χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγίζει τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα

Ο Κούρης, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, έχει σήμερα 73,7 εκατ. κ.μ. νερού, δηλαδή είναι στο 64,1% της χωρητικότητας του. Ένα χρόνο πριν ήταν στο 83,7%. Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού βρίσκονται στο 64,5%. Πέρσι ήταν στο 86,4% της χωρητικότητα τους.

Τα φράγματα Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων βρίσκονται στο 77,6%. Πέρσι ήταν σχεδόν γεμάτα, στο 98,8% της χωρητικότητας τους. Τα φράγματα Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) χωρητικότητας 26,1 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 75,1%. Πέρσι ήταν στο 96%. Τα φράγματα Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης), χωρητικότητας 3,4 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 94,7%. Πέρσι ήταν πλήρη (100%). 

Πάντως η κατάσταση στα φράγματα δεν προβλέπεται να αλλάξει ούτε αυτή την εβδομάδα. Την περιοχή θα επηρεάζει μέχρι αύριο ασθενής ψηλή πίεση, ενώ κατά διαστήματα θα παρατηρείται αραιή σκόνη.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος στη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία να βρίσκεται έως και δύο βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Ωστόσο από το βράδυ προοδευτικά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. 

Η εν λόγω συννεφιά, θα επιμένει και αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει μεμονωμένες βροχές. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες κυρίως την Παρασκευή, ενδέχεται να φέρουν, επίσης, μεμονωμένες βροχές. Η θερμοκρασία μέχρι την Πέμπτη θα σημειώσει αισθητή πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες τιμές για την εποχή.

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες