Ζητήματα ηθικών –αλλά κι ενδεχομένως ποινικών- ευθυνών για την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και γενικότερα για μέλη του αστυνομικού Σώματος, τίθενται τα τελευταία 24ωρα στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης για τα τραγικά γεγονότα στη Χλώρακα.
Οι εν λόγω ευθύνες είναι άμεσα συνυφασμένες και με τον τρόπο που έτυχε χειρισμού κυρίως η γνωστή περίπτωση 47χρονου Σύρου. Ο τελευταίος, όπως σχολιάζεται από πολίτες, «νομιμοποιήθηκε» με τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι αξιωματούχοι του κλάδου της δημόσιας ασφάλειας.
Η κ. Προκοπίου και ο κ. Παπαθεοδώρου, είχαν συνάντηση στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου με αντιπροσωπεία μεταναστών στην οποία συμμετείχε το εν λόγω πρόσωπο, την επομένη των σοβαρών επεισοδίων της Κυριακής και μόνο λίγες ώρες μετά την έκδοση (και δεύτερου) εντάλματος σύλληψης σε βάρος του για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τα επεισόδια της Χλώρακας. Το πρόσωπο αυτό συνελήφθη πολύ αργότερα και για διαφορετικό λόγο (αυτόφωρα αδικήματα).
Με άλλα λόγια, κανείς από όσους αστυνομικούς ήρθαν σε επαφή μαζί του πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και λίγο μετά το τέλος της συνάντησής του με τους δύο πολιτειακούς αξιωματούχους, δεν έθεσε υπό σύλληψη το εν λόγω πρόσωπο. Την στιγμή που η ίδια η ηγεσία της Αστυνομίας κάνει συνεχείς συστάσεις στα μέλη της για επαρκείς ελέγχους σε άτομα τα οποία εισέρχονται σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας.
Όλα τα όσα καταγράφονται στις πιο πάνω γραμμές, για τον τρόπο που όφειλε η Αστυνομία να ενεργήσει και κατ’ επέκταση την έγκαιρη διαπίστωση ότι ο 47χρονος έχει σε βάρος του δύο υπό εκκρεμότητα δικαστικά εντάλματα και έπρεπε να τεθεί υπό σύλληψη, τεκμηριώνονται από γεγονότα, αλλά και αστυνομικές οδηγίες το περιεχόμενο των οποίων είναι στη διάθεση του «Φ».
Ένταλμα στις 16:05
Τη Δευτέρα το απόγευμα και μετά τα όσα προηγήθηκαν την Κυριακή στη Χλώρακα, τα επεισόδια από ημεδαπά πρόσωπα (χαρακτηρίστηκαν ως ακροδεξιά στοιχεία) και διαμαρτυρίες από αλλοδαπούς αραβικής καταγωγής, η Αστυνομία άρχισε να προβαίνει σε ενέργειες για έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως.
Ένα από αυτά τα εντάλματα, αφορούσε και τον 47χρονο μετανάστη. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Αστυνομία στο αίτημά της προς την ανώτερη επαρχιακή Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, Ειρήνη Δημητρίου Παναγή, επικαλείται ότι ο ύποπτος ελεγχόταν για τρία ποινικά αδικήματα:
> Δημοσίευση ψευδών ειδήσεων κατά παράβαση του άρθρου 50 του κεφ. 154.
> Πρόκληση και διέγερση βιαιοπραγίας κατά παράβαση του άρθρου 51Α του κεφ. 154.
> Διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος κατά παράβαση του άρθρου 370 του κεφ. 154, τα οποία διαπράχθηκαν στις 28/8/2023 στην Επαρχία Πάφου.
Ο εν λόγω μετανάστης το πρωί της Δευτέρας σε τοποθετήσεις του που μεταδόθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρουσιαζόταν να αναφέρει ότι «αν δεν κάνει κάτι η Κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα, θα φέρουμε την Πάφο ανάποδα». Φερόταν να είχε πει ακόμη πως «όπως μπήκαν σπίτι μας θα μπούμε σπίτι τους».
Ωστόσο, το πιο πάνω ένταλμα σύλληψης δεν εκτελέστηκε ποτέ. Αυτό φαίνεται από την καταγραφή αδιάψευστων γεγονότων. Εντός δύο ωρών μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εμφανίζεται να προβαίνει σε νέες δημόσιες τοποθετήσεις, παρουσιαζόμενος ως εκπρόσωπος των μεταναστών σε βάρος των οποίων έγιναν βανδαλισμοί την Κυριακή. Το πιο σοβαρό είναι ότι λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας ο 47χρονος καταφθάνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου μαζί με αντιπροσωπεία μεταναστών. Εκεί γίνεται συνάντηση με την υπουργό και τον αρχηγό Αστυνομίας.
Ο κρατούμενος (πλέον), περίπου μιάμιση ώρα αργότερα επιστρέφει στο σημείο διαμαρτυρίας μεταναστών με περιπολικό της Αστυνομίας. Παρά τα δύο σε βάρος του εντάλματα σύλληψης, ανενόχλητος έβλεπε αξιωματούχους και αστυνομικούς ανέγγιχτος.
Τελικά έμελλε να συλληφθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και για άλλους λόγους. Γύρω στις 23:00 το όχημά του τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ εντός του επόμενου 30λεπτου συλλαμβάνεται για αυτόφωρο αδίκημα από αστυνομικούς. Τα αδικήματα ήταν τα ακόλουθα: «Επίθεση εναντίον αστυνομικού, παρεμπόδιση αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του νόμιμου καθήκοντος του, μαχαιροφορία, ανησυχία, δημόσια εξύβριση, διασάλευση της ειρήνης, κοινή οχληρία, αντίσταση κατά την νόμιμη σύλληψη και οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών».
Την περασμένη Τρίτη, ήρθε στην επιφάνεια και το δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του που προϋπήρχε των επεισοδίων της Χλώρακας. Ήταν ύποπτος για υπόθεση κλοπής και κλεπταποδοχής οικοδομικών εργαλείων.
Έλεγχοι και ευθύνες σε βάρος αξιωματούχων και αστυνομικών
Οι λόγοι που δεν συνελήφθη από τη Δευτέρα, αφού πριν την είσοδό του στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου προϋπήρχαν ήδη δύο εντάλματα, με το ένα να είναι «φρέσκο», παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Πάντως, εσωτερική αλληλογραφία της Αστυνομίας το περιεχόμενο της οποίας γνωρίζουμε, εντείνει τα ερωτήματα. Από την ηγεσία της Δύναμης γίνονται συνεχείς συστάσεις προκειμένου πολίτες ή αλλοδαποί να ελέγχονται με την πρώτη ευκαιρία στα διαθέσιμα συστήματα, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται για διάφορους λόγους σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστική οδηγία από το Αρχηγείο Αστυνομίας σε αστυνομικούς διευθυντές τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία τονίζει ρητά πως «όσα μέλη της Αστυνομίας έρχονται σε επαφή με το κοινό στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους» θα πρέπει να εξακριβώνουν ακόμα και κατά πόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν εντάλματα προστίμου που εκκρεμούν σε βάρος τους. Παραμένει αναπάντητο, λοιπόν, το ερώτημα γιατί ο 47χρονος δεν συνελήφθη. Επιπλέον, τα εντάλματα σύλληψης καταχωρούνται στα συστήματα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, εντός μιας ώρας από την έκδοσή τους.
Το θέμα δεν ξεκαθάρισε ούτε μέσω των εξηγήσεων που δόθηκαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, όταν ρωτήθηκε χθες, ανέφερε: «Ο Σύρος μετέβη μαζί με άλλους δύο αλλοδαπούς στην συνάντηση και εκεί έγκαιρα ενημερώθηκε από μέλη μας, ότι διερευνάται ποινική υπόθεση εναντίον του». Εξάλλου, προχθές, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό, ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας όταν ρωτήθηκε για τον 47χρονο, υπογράμμισε ότι «άλλος ο σκοπός της συνάντησης. Δεν σημαίνει ότι αν συναντήσεις κάποιον κι αν στη συνέχεια υποπέσει σε ποινικό αδίκημα δεν θα κάνεις τη δουλειά σου». Νομομαθές άτομο σχολίασε στον «Φ» ότι για το υπό συζήτηση θέμα θα μπορούσαν να τεθούν ακόμη και ζητήματα κατάχρησης εξουσίας, αλλά και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.
Αιτητής ασύλου με επενδυτική εταιρεία
Ο 47χρονος Σύρος, σε βάρος του οποίου καταχωρίσθηκε χθες δικαστικώς υπόθεση εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει ως αντικείμενο «επενδυτικές δραστηριότητες και άλλα». Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από άλλο πρόσωπο αραβικής καταγωγής, το οποίο τον Ιούνιο του 2018 παραχώρησε στον 47χρονο μετοχές και αξιώματα.
Αστυνομική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο κατηγορούμενος ασχολείται με οικοδομικές εργασίες και είναι αιτητής ασύλου. Εξάλλου, φέρεται να έχει οικογένεια στην Κύπρο.
Χθες καταχωρίσθηκε υπόθεση σε βάρος του και σήμερα το πρωί (09:30) το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση κατά πόσον θα κρατηθεί ως υπόδικος. Η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε να κρατείται ως υπόδικος, επικαλούμενη όρους που παραβίασε σε προηγούμενη εναντίον του ποινική υπόθεση. Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα που καταγράψαμε πιο πάνω και έχουν να κάνουν με τα γεγονότα της Χλώρακας, αλλά και την παλιότερη υπόθεση κλοπής και κλεπταποδοχής οικοδομικών εργαλείων.