Ξεκάθαρα πλέον, δεν πρόκειται για απλή διαφωνία. Πρόκειται για κατά μέτωπο σύγκρουση Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με τον ΟΑΥ να υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τον ΟΚΥπΥ «εκεί όπου πρέπει και όσο πρέπει» και τον ΟΚΥπΥ να δηλώνει δημόσια ότι υπέγραψε υπό έντονη διαμαρτυρία την τετράμηνη συμφωνία με τον ΟΑΥ, ο οποίος «άλλαξε τη μονάδα εν μια νυκτί με αποτέλεσμα να χάσουμε €40 εκατομμύρια».

Το μέγεθος του χάσματος που χωρίζει τους δύο ημικρατικούς οργανισμούς της Υγείας, αποκαλύφθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Υγείας της Βουλής, με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών να αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η αρχή έγινε, κατά το πρώτο θέμα συζήτησης στη χθεσινή ατζέντα της επιτροπής το οποίο αφορούσε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ. Βουλευτές είχαν υποβάλει στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, ερώτημα, σχετικό με την μη ένταξη της πτέρυγας παραπληγικών (Τμήμα Νωτιομυελικών Κακώσεων) του νοσοκομείου Λευκωσίας στο ΓεΣΥ.

Απαντώντας ο κ. Μιχαήλ ανέφερε: «Είναι αλήθεια και λέω ότι είναι κρίμα να μην έχει μπει εκείνο το κέντρο στο ΓεΣΥ, αλλά είναι θέμα καθαρά του ΟΚΥπΥ να έρθει να συζητήσει ένταξη του. Ο ΟΚΥπΥ, επειδή προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες μέσα σε αυτό το κέντρο, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει αυτά που εμείς δίνουμε ως αποκατάσταση (καθορισμένες υπηρεσίες αποκατάστασης που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ από τρία, μέχρι στιγμής ιδιωτικά κέντρα). Εμείς θέλουμε να εντάξουμε αυτό το κέντρο αλλά εξαρτάται από τον ΟΚΥπΥ το τι θα γίνει».

Η τοποθέτηση αυτή του Σταύρου Μιχαήλ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΟΚΥπΥ, εκπρόσωποι του οποίου δεν είχαν προλάβει καν να πάρουν τη θέση τους στην αίθουσα που συνεδρίαζε η επιτροπή, αφού δεν ήταν προσκεκλημένοι στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, επέτρεψε στους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ να απαντήσουν αφού ζητούσαν επίμονα τον λόγο.

«Δεν ισχύουν τα όσα έχει πει ο κ. Μιχαήλ για το κέντρο. Εμείς ξεκινήσαμε διαβούλευση για να το εντάξουμε στο ΓεΣΥ ως κέντρο αποκατάστασης και ήρθαν και μας είπαν να παίρνουμε την ίδια αποζημίωση που παίρνουν τα άλλα κέντρα και εμείς είπαμε ότι δεν είναι σωστό, διότι εμείς έχουμε να κάνουμε με παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από τις υπηρεσίες αποκατάστασης για πνευμονολογικά ή καρδιολογικά περιστατικά που προσφέρουν τα άλλα κέντρα. Κάναμε κοστολόγηση για να βγάζουμε μόνο τα έξοδα μας. Το θέμα είναι στον ΟΑΥ να δεχθεί την πρόταση μας για να μπορέσουμε να ενταχθούμε. Ξέρουμε πολύ καλά να ξεχωρίζουμε τις υπηρεσίες».

Οι τοποθετήσεις από πλευράς των δύο οργανισμών συνεχίστηκαν στο ίδιο ύφος και ένταση και κατά τη συζήτηση του δεύτερου θέματος που ήταν εγγεγραμμένο στην ατζέντα της επιτροπής και αφορούσε, σε γενικές γραμμές, τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων και τις μονάδες που ο ΟΑΥ προσφέρει στο κάθε νοσηλευτήριο.

Όταν πήρε τον λόγο ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτο Καραχάννας, τόνισε ότι «εμείς υπογράψαμε την τετράμηνη συμφωνία με τον ΟΑΥ υπό έντονη διαμαρτυρία και το κάναμε μόνο και μόνο για να μην βρεθούν τα δημόσια νοσοκομεία εκτός ΓεΣΥ. Για το όφελος των ασθενών». Όσον αφορά τον νέο τρόπο καθορισμού της τιμής μονάδας που καθόρισε ο ΟΑΥ «εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η μείωση αυτή έχει μια αρνητική επίδραση στον ΟΚΥπΥ πέραν των €40 εκατομμυρίων για τον ίδιο όγκο εργασίας που προσφέραμε και προηγουμένως. Θέλω να θυμίσω ότι ο ΟΚΥπΥ είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτων των εξόδων μας το οποίο είναι ανελαστικό. Δεν είμαστε οργανισμός που μπορούμε να προσαρμόσουμε τα έξοδα μας εύκολα. Οπόταν, τα έσοδα μας μειώνονται από μια απόφαση του ΟΑΥ και εμείς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Για εμάς αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να συνεργαστούμε, πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να προκαλούμε μέσα στο σύστημα αναστάτωση μέσα σε ένα βράδυ χωρίς να κάνουμε μια μελέτη των δεδομένων», ανέφερε ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ.

Η απάντηση του προέδρου του ΟΑΥ σε παρόμοιο ύφος: «Δεν άλλαξε τίποτε μέσα σε ένα βράδυ και αρνούμαι ότι έβαλα το πιστόλι στον κρόταφο σε κανένα. Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε με ένα νέο μοντέλο υπολογισμό της αποζημίωσης και αυτό ισχύει για όλα τα νοσηλευτήρια και όχι μόνο για τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Τώρα, βρισκόμαστε σε διαβούλευση μαζί τους και ότι μας επιτρέπει ο νόμος θα το δώσουμε χωρίς όμως να αδικούμε και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Για τα δημόσια νοσηλευτήρια θα στηρίξουμε τον ΟΚΥπΥ για τις υπηρεσίες που δεν προφέρουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Τόσο από πλευράς ΟΑΥ, όσο και από πλευράς ΟΚΥπΥ, αναφέρθηκε ότι η μεταξύ τους διαβούλευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού η προσωρινή συμφωνία που υπέγραψαν πριν από περίπου έναν μήνα λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Διαμαρτύρονται όλοι για τα νέα συμβόλαια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Από τις τοποθετήσεις τους διαπιστώθηκε ότι κανένα νοσηλευτήριο δεν είναι ικανοποιημένο με τον νέο τρόπο αποζημίωσης τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Όλοι, βεβαίως, περιλαμβανομένου του ΟΚΥπΥ, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης των ποιοτικών κριτηρίων στο σύστημα, ενώ υποστήριξαν ότι το μοντέλο που επέλεξε να εφαρμόσει ο ΟΑΥ είναι περίπλοκο και δυσνόητο.

Αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ τους επιβάλλει εκπτώσεις όταν ξεπεράσουν τον καθορισμένο όγκο μονάδων τους και τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης των μονάδων του κάθε νοσηλευτηρίου, στο πλαίσιο της διαφάνειας. Υποστήριξαν ότι υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις με τον ΟΑΥ προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση στο ΓεΣΥ και κατ’ επέκταση στους ασθενείς, αλλά τόνισαν το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί με τον οργανισμό, ότι το νέο σύστημα αποζημίωσης θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση προκειμένου να αναθεωρηθεί, εκεί και όπου συμφωνηθεί ότι χρειάζεται βελτίωση.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των νοσηλευτηρίων, ο πρόεδρος του ΟΑΥ εξέφρασε ικανοποίηση, επειδή, όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι κάναμε σωστά την δουλειά μας. Όλα τα νοσοκομεία εκφράζουν επιφύλαξη. Αυτό εμένα με ικανοποιεί πλήρως, διότι σημαίνει ότι δεν ικανοποίησα κανέναν. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, γιατί θέλω να κοιμάμαι ήσυχος τη νύκτα. Κανένα δεν ευνοούμε, κανένα δεν αδικούμε και φαίνεται να το πετύχαμε».

Αυτόπτης Μάρτυρας

Δεν υπάρχει διάθεση

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ έχει διαμορφωθεί κλίμα καχυποψίας του ενός προς τον άλλο. Ο ΟΚΥπΥ, παρά τα χίλια δίκαια του, αφού πρέπει να αποζημιώνεται σωστά για τις μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος που προσφέρει, το έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και θεωρεί ότι το ταμείο του ΓεΣΥ πρέπει να καλύψει όλα τα σπασμένα που δημιουργούν τα βαρίδια που άλλοι του φόρτωσαν. Ο ΟΑΥ από πλευράς του, αντιμετωπίζει τον ΟΚΥπΥ, σε κάποιες περιπτώσεις στεγνά, ως ένα ακόμα πάροχο του ΓεΣΥ. Η διαφορά είναι ότι ο ΟΚΥπΥ, τις υποχρεώσεις του ΟΑΥ καλύπτει, όταν, για παράδειγμα λειτουργεί δομές υγείας και στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.