Όχι μόνο παρανομούν, αρπάζοντας και καλλιεργώντας παράνομα τουρκοκυπριακές εκτάσεις γης, αλλά τις δηλώνουν κιόλας στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), ο οποίος τους παραχωρεί και χορηγίες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μερικοί μη πρόσφυγες γεωργοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τουρκοκυπριακές εκτάσεις στην κοινότητα Χρυσοχούς και άλλες τουρκοκυπριακές κοινότητες της περιοχής, λαμβάνουν χορηγία περίπου €400.000 ετησίως, πέραν των εσόδων που έχουν από την καλλιέργεια των υπό αναφορά εκτάσεων. Στο ποσόν αυτό, περιλαμβάνονται και οι χορηγίες για τα κατσάβραχα τα οποία δηλώνονται από διάφορους ως βοσκότοποι. Η σούμα προκύπτει από όσα ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων ο κοινοτάρχης Χρυσοχούς, Ανδρέας Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος που ενέγραψε ο βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χρυσοχούς, ανέφερε ότι μη πρόσφυγες γεωργοί καλλιεργούν περίπου 12.000 σκάλες που αντιστοιχούν σε 16.000 δεκάρια. Αν υπολογίσουμε, είπε ο κ. Μιχαήλ, ότι για κάθε ένα από τα 16.000 δεκάρια παραχωρείται χορηγία €25 ανά δεκάριο, αντιλαμβάνεστε για τι ποσόν μιλάμε. Με βάση τα όσα ανέφερε  ο κοινοτάρχης, η ετήσια χορηγία ανέρχεται σε €400.000. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις τους από τις γεωργικές καλλιέργειες ή και τη διάθεση των ζώων τους ή των προϊόντων που λαμβάνουν από αυτά. Για τις εισπράξεις που προέρχονται από τις χορηγίες του ΚΟΑΠ, ο κ. Μιχαήλ παραπονέθηκε ότι οι επωφελούμενοι δεν καταβάλλουν καν τα τέλη που καθορίζει η κοινότητα, όπως πράττουν οι υπόλοιποι κάτοικοι.

Σχολιάζοντας αναφορές, ότι τμήματα γης τα οποία κατέχουν μη πρόσφυγες γεωργοί δεν είναι γεωργικά, ανέφερε: «Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για καλλιεργήσιμη γη. Για όσες εκτάσεις γης είναι καλλιεργήσιμες καταβάλλεται χορηγία μέσω του ΚΟΑΠ και για όσες εκτάσεις κριθεί ότι δεν είναι καλλιεργήσιμες καταβάλλεται άλλης μορφής χορηγία, ωσάν να είναι βοσκότοποι και λαμβάνουν περισσότερα χρήματα».

Επιπλέον, η γη την οποίαν αξιοποιεί κάποιος, όταν αποβιώσει δεν παραχωρείται στα παιδιά του αλλά μένει χωρίς νόμιμο καλλιεργητή, οπόταν σε κάποιο στάδιο επεμβαίνει κάποιος και την καλλιεργεί. Τέτοιο παράδειγμα είχαμε ακόμη και πρόσφατα, όταν πέθανε κάποιος πρόσφυγας που καλλιεργούσε τουρκοκυπριακή γη, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο κοινοτάρχης ανέφερε, πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια κατέχουν τουρκοκυπριακούς κλήρους, χωρίς να γνωρίζουν καν που βρίσκονται τα τεμάχια τους από τα οποία εισπράττουν ενοίκια από άλλους γεωργούς που τα καλλιεργούν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κτηνοτροφική ζώνη η οποία δημιουργήθηκε από το Τμήμα Γεωργίας και παραχωρήθηκε σε όλους  όσοι είχαν κτηνοτροφικές μονάδες στην κοινότητα Χρυσοχούς, οπόταν έπρεπε να μεταφερθούν στην υπό αναφορά κτηνοτροφική περιοχή. Από τους 15 βοσκούς στους οποίους δόθηκαν τεμάχια στην κτηνοτροφική ζώνη, δραστηριοποιήθηκαν μόνο τρεις. Παρ’ όλον ότι οι υπόλοιποι δεν δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφική περιοχή, κατέχουν τη γη που τους δόθηκε αξιοποιώντας την με άλλο τρόπο. Όπως είπε, ο μεγαλύτερος βοσκός της περιοχής χρυσοπληρώνει κατόχους τουρκοκυπριακής γης για να περάσει από τα τεμάχια τους για να φτάσει στα δικά του.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, κατήγγειλε ότι υπάρχει άτομο το οποίο υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο αξιοποίησης τουρκοκυπριακής γης και, ενώ απουσιάζει στο εξωτερικό, στη συγκεκριμένη γη επενέβη κάποιος καλλιεργώντας την αυθαίρετα, εισπράττοντας και χορηγίες από τον ΚΟΑΠ.

Εκ μέρους της ΠΕΚ, ο κ. Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι παραχωρήθηκε  τουρκοκυπριακή γη σε χρηματιστή και διερωτήθηκε ποια σχέση μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος με τη γεωργία. 

Περαιτέρω καυτηρίασε τον τρόπο παραχώρησης τουρκοκυπριακών γαιών αναφέροντας, πως είναι αδιανόητο να υπάρχει Συμβουλευτική Επιτροπή (η οποία εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών σε ποιον πρέπει να παραχωρηθεί μία έκταση γης) και να παρακάμπτεται κατά το δοκούν. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, είπε, και συνέχισε: «Παραχωρήθηκε γεωργική γη σε άνθρωπο ο οποίος ασχολείται 100% με τη γεωργία και όταν τα πρακτικά οδηγήθηκαν στην Υπηρεσία Διαχείρισης, ο κλήρος αφαιρέθηκε από τον πραγματικό γεωργό (τον οποίον εισηγήθηκε η Επιτροπή) και τελικά παραχωρήθηκε σε μη δικαιούχο και συγκεκριμένα σε εγγονό κάποιου γεωργού που είχε αποβιώσει με το σκεπτικό ότι ο παππούς του ήταν γεωργός».

Βοσκός της περιοχής, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία ανάφερε ότι  υπάρχουν περιπτώσεις που σε ένα σπίτι διαμένουν τρεις οικογένειες, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα τουρκοκυπριακά σπίτια τα οποία νοικιάζονται για εξοχικούς σκοπούς. Πρόσφατα, είπε, πέθανε κάποιος ο οποίος κατείχε εξοχική κατοικία και αντί να την επιδιορθώσουν και να τη δώσουν σε κάποιον πρόσφυγα που είχε ανάγκη να στεγαστεί, την παραχώρησαν σε άλλο άτομο.