Στις αντιδράσεις όλων, κομμάτων, Νομικής Υπηρεσίας, υπουργείου Υγείας συνδέσμων και άλλων επαγγελματικών συλλόγων προσέκρουσε (για άλλη μια φορά) η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προβλέπει για τη λειτουργία νοσοκομείων ως μέρος μικτών αναπτύξεων.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας από πλευράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων έγινε ξεκάθαρα αναφορά σε κάποια νοσηλευτήρια τα οποία, «έχουν στα πλάνα τους μικτές αναπτύξεις και η ψήφιση μιας τέτοιας πρότασης θα εξυπηρετήσει αυτά τα νοσηλευτήρια σε βάρος των υπολοίπων 72 νοσοκομείων που λειτουργούν στην Κύπρο και έχουν μεριμνήσει να πληρούν τις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου τέθηκε προς συζήτηση για δεύτερη φορά. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, είχε αποφασιστεί ότι θα δινόταν χρόνος στο υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσει το νέο νομοσχέδιο που ετοίμαζε και αφορά την λειτουργία των νοσοκομείων (δημόσιων και ιδιωτικών) γενικά. Όπως ανέφερε χθες η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, η οποία προήδρευε της συνεδρίασης, το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ολοκλήρωνε το νομοσχέδιο στα τέλη του 2023 κάτι το οποίο δεν έγινε. «Πρόθεση μας είναι να προωθήσουμε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για ψήφιση», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Ορφανίδου, προκάλεσε την αντίδραση, πρώτα, των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου και Μαρίνας Νικολάου οι οποίοι διερωτήθηκαν εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα για την οποία πρέπει η πρόταση νόμου να ψηφιστεί και να επανέλθει σε μερικούς μήνες η Βουλή να ψηφίσει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει το υπουργείο Υγείας.

Ακολούθησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πανίκο Λεωνίδου να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι γενικόλογη και επιτρέπει τη λειτουργία όλων των ειδών αναπτύξεων μαζί με νοσοκομεία και να επισημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί μια πρόταση νόμου αυτή τη στιγμή, αφού αναμένεται, πολύ σύντομα νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας.

Σειρά πήρε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος τόνισε ότι, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και το όποιο κείμενο διαμορφωθεί πρέπει να κινείται προς όφελος του τομέα της Υγείας και μόνο».

Η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα νοσηλευτήρια έχει ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι όποιες άλλες αναπτύξεις βρίσκονται εντός του ίδιου τεμαχίου με κάποιο νοσηλευτήριο πρέπει να σχετίζονται με τον τομέα της Υγείας και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ασθενών.

Η Σάβια Ορφανίδου, διευκρίνισε πάντως ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι να δημιουργηθούν, κατά τα πρότυπα μεγάλων νοσηλευτηρίων του εξωτερικού, δομές οι οποίες θα αφορούν τη διαμονή ασθενών ή συγγενών τους (ξενώνες) κλπ.

Η συζήτηση ουσιαστικά έληξε, εν αναμονή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, μετά και την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας η οποία εξήγησε πως η πρόταση νόμου είναι διαμορφωμένη κατά τρόπο που επιτρέπει τις μικτές αναπτύξεις γενικά και προειδοποίησε ότι εάν η Βουλή ψηφίσει αυτό που προτείνεται τώρα, τότε θα δεσμεύσει την εκτελεστική εξουσία για τη συνέχεια.