Η ώρα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης (ΠΕΠ) για εισδοχή στα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας έφτασε.

Οι εξετάσεις αρχίζουν σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου και είναι η πρώτη φορά που την αυλαία ανοίγει άλλο μάθημα και όχι τα Νέα Ελληνικά που είναι το μοναδικό υποχρεωτικό μάθημα για όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους. 

Η αρχή γίνεται με τα Αγγλικά. Στην εξέταση των Αγγλικών παρακάθονται συνολικά 2.142 υποψήφιοι και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, είναι το τέταρτο στη σειρά μάθημα όσον αφορά στον αριθμό των υποψηφίων που θα εξεταστούν σε αυτό.

Το δεύτερο μάθημα σε μαζικότητα –μετά το υποχρεωτικό των Νέων Ελληνικών– είναι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης με 3.019 υποψήφιους και τρίτο το μάθημα της Φυσικής με 2.437. Την πεντάδα των πιο μαζικών μαθημάτων κλείνουν τα Μαθηματικά Κοινού Κορμού με 2.069 υποψήφιους.

Γενικά στοιχεία των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024

>> Υποψήφιοι: 5.352.

>> Υποψήφιοι που είναι τελειόφοιτοι: 4.939.

>> Υποψήφιοι που είναι παλαιοί απόφοιτοι: 413.

>> Υποψήφιοι για πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας: 482.

>> Υποψήφιοι που αιτηθήκαν διευκολύνσεις: 564.

Η Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων, επισκέφθηκε σήμερα το Λύκειο Κύκκου Β’ στην Έγκωμη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Μιχαηλίδου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Είμαστε εδώ, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης για το 2024, σε ένα από τα Λύκεια που λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο. Ήρθαμε εδώ για να δούμε τα παιδιά, να τα εμψυχώσουμε, λίγο πριν μπουν στις τάξεις, να δώσουμε κι εμείς το μήνυμά μας: ότι όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος βοηθά, εποικοδομητικό άγχος. Επίσης, να αναφέρουμε ότι αυτή η εξέταση δεν είναι ποτέ το τέλος  -θα έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους, θα έχουν και άλλες ευκαιρίες για εξετάσεις- και ότι όλη αυτή η διαδρομή που έχουν διανύσει, για να φτάσουν μέχρι εδώ, είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί σίγουρα έχουν βγει ήδη κερδισμένοι».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Υπουργός έδωσε πολλή ενθάρρυνση σε μαθητές που ήταν αγχωμένοι, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε:  «Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται αυτή την ώρα. Ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν κάποιο άγχος, αλλά αυτό το άγχος δεν πρέπει να τους κατακυριεύσει. Σε αυτό πρέπει να πω ότι θα πρέπει να βοηθήσουν προηγουμένως και οι γονείς και οι φίλοι τους, ώστε να μην τους κάνουμε να αγχώνονται ακόμα περισσότερο. Αυτό το άγχος, επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι εποικοδομητικό, ώστε να τους ωθήσει στο να καταβάλουν το άπαν των δυνατοτήτων τους, για να πετύχουν αυτό που θέλει ο καθένας και η καθεμιά τους». 

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια επίσπευση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης των κλιματιστικών και σε σχόλιο ότι ήδη κάποια σχολεία, μέσω του Συνδέσμου Γονέων, έχουν προχωρήσει με την τοποθέτηση, γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν, η Υπουργός ανέφερε: «Για το θέμα των κλιματιστικών είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι γινόταν λόγος τα τελευταία χρόνια. Εκδώσουμε και ανακοινώσεις παλαιότερα ότι δεν θα μπουν καθόλου κλιματιστικά για περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι, για πρώτη φορά, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ως Κυβέρνηση ότι προχωράμε με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα μας επιτρέψει να έχουμε κλιματιστικά σε βάθος τριετίας. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό το εγχείρημα από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό μπαίνει ένας προγραμματισμός. Αρχίσαμε, όπως είχαμε πει, και τέλος του Δεκέμβρη του 2023 ήμασταν έτοιμοι με τα σχολεία. Η διαδικασία απαιτεί το να είμαστε και πλήρως έτοιμοι ως προς τα σχέδια για τις εγκαταστάσεις, για την ασφάλεια των κτηρίων και την ασφάλεια των δικτύων, και εντός των επόμενων ημερών, με το κλείσιμο των σχολείων, αρχίζει η εγκατάσταση στα πρώτα 50 σχολεία παγκύπρια, ώστε στη συνέχεια να μας δοθεί ο χρόνος να δουλέψουμε στη βάση του προγραμματισμού μας για την τριετία. Είναι για εμάς σημαντικό, το ότι επιτέλους έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το αντιλαμβανόμαστε όλοι, αλλά είναι σημαντικό για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης».

Σε σχόλιο ότι το θέμα με τα κλιματιστικά επηρεάζει κυρίως τα παιδία των Δημοτικών που συνεχίζουν ακόμα τη φοίτησή τους, αφού τα παιδία στο Λύκειο έχουν ήδη τελειώσει, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Να αναφέρουμε ότι και για τα παιδιά των Δημοτικών ήταν εκείνες οι 2-3 μέρες του καύσωνα και ίσως ακόμα 1-2 που μπορεί να έρθουν, που μας δυσκολεύουν ιδιαίτερα, και είμαστε και πάρα πολύ ευέλικτοι, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί που νιώθουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ένα παιδί μπορούν να το αφήσουν στο σπίτι, κάτι που βεβαίως το κάνουν ήδη. Δεν τίθεται θέμα εξέτασης εκεί ή κάλυψης της ύλης και ας μη ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες αρχίζουν και οι διακοπές τους. Δύο μήνες εκπαιδευτικοί και παιδιά του δημοτικού, όπως και όλοι οι άλλοι, θα είναι στο σπίτι, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό, η ασφάλειά τους πάνω από όλα, αλλά εκεί μπαίνει και ανθρώπινος παράγοντας, και ο εκπαιδευτικός και ο γονιός μπορεί να κρίνει έγκαιρα αν θα στείλει το παιδί του στο σχολείο ή αν θα το πάρει πιο νωρίς», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.