Διεθνώς βραβευμένη πλατφόρμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα (diavgeia.gov.gr) και διασφαλίζει την διαφάνεια στις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί και στην Κύπρο, αλλά «σκοντάφτει» σε ενστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο λόγος για την πρόταση Νόμου του βουλευτή, Δημήτρη Δημητρίου, που προνοεί την ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων/αποφάσεων του κράτους, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και φορέων που έχουν πόρους από το κράτος τουλάχιστον πέραν από 50%.

Το νομοθέτημα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και πέραν από τους όποιους προβληματισμούς χαιρετίστηκε από πολλούς συμμετέχοντες στη συζήτηση.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δια της εκπροσώπου της στη χθεσινή συνεδρίαση, της ανώτερης δικηγόρου της Δημοκρατίας, Δήμητρας Καλλή, εξέφρασε προβληματισμούς.

Αρχικά είπε πως η πρώτης της ανησυχία άπτεται της αρχής της διάκρισης των εξουσιών γιατί «πρόκειται για μια πρόταση που οι ρυθμίσεις της υπέχουν υφή διοικητικής λειτουργίας με τρόπο που δημιουργείται εκ πρώτης όψεως η εντύπωση της παρέμβασης της νομοθετικής στην εκτελεστική εξουσία».

Είπε, ακόμη, πως η πρόταση επιχειρεί να ρυθμίσει όχι την υποχρέωση δημοσίευσης αλλά το μέσο δημοσίευσης και πρόσθεσε ότι «πρόκειται καθαρά για διοικητική λειτουργία που θεωρούμε πως δεν μπορεί νόμιμα να αναληφθεί από τη Βουλή». Αναφερόμενη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει υποδομή και ότι απαιτείται να δημιουργηθεί η πλατφόρμα για να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση Νόμου σε περίπτωση ψήφισής της, είπε πως προκύπτουν θέματα συμβατότητας ως προς «το άρθρο 80, παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Οι ανησυχίες της δεν περιορίστηκαν στα πιο πάνω. Καταλήγοντας μίλησε για «θέματα που έχουν να κάνουν με την εκτελεστότητα και την ισχύ των πράξεων», ενώ διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα έχει ένας οργανισμός ή αρχή σε περίπτωση μη δημοσίευσης μιας πράξης ή απόφασης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Σοφοκλέους. Είχε συνεργαστεί με τον κ. Δημητρίου για ετοιμασία της πρότασης Νόμου.

Όπως ανέφερε το κείμενο του νομοθετήματος πήρε την τελική του μορφή μετά από διαδικασία εννέα μηνών, στην οποία συμμετείχαν και λειτουργοί του δημόσιου τομέα της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως «είχαμε βοήθεια από λειτουργούς του Υπουργείου ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας» Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «είναι η προσαρμογή στην Κύπρο της πολυβραβευμένης, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, πλατφόρμας «διαύγεια» στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν, σε τοποθετήσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε: «Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην πράξη με ένα τρόπο φιλικό προς τους πολίτες που να υπηρετεί τις βασικές αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Είναι η ώρα να ξεφύγουμε επιτέλους από την αυστηρή διάκριση των εξουσιών».