Επιδότηση ύψους €200 τον μήνα θα παρέχεται, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για τη σχολική χρονιά 2025-2026 σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών έως και την ηλικία των τεσσάρων ετών και πέντε μηνών (4 και 5/12) – μέχρι δηλαδή την ηλικία της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης – και φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδοκομικούς σταθμούς.
Την ίδια ώρα, για τα παιδιά που φοιτούν σε κοινοτικά νηπιαγωγεία η επιδότηση ανέρχεται στα €130 τον μήνα.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση αφορά τα παιδιά που, κατά την ημερομηνία 31 Αυγούστου 2025, έχουν συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας τους και μία ημέρα, αλλά δεν έχουν υπερβεί την ηλικία των 4 ετών και 5 μηνών.
Η επιδότηση ισχύει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί θα φοιτήσει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή παιδοκομικό σταθμό που συμμετέχει στο Σχέδιο Επιδότησης.
Παράλληλα σύμφωνα με τον Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ) για την νέα σχολική χρονιά 2025-2026, τα παιδιά ηλικιών 0-4 ετών θα μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης εφόσον:
1. Η οικογένεια του παιδιού έχει εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου.
2. Στην οικογένεια υπάρχει εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας μέχρι τεσσάρων (4) ετών κατά την 31/8/2025.
3. Το παιδί έχει εγγραφεί ή επανεγγραφεί για να φοιτήσει σε βρεφοκομικό-παιδοκομικό ή νηπιαγωγείο που συμμετέχει στο Σχέδιο Επιδότησης.
Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται μέχρι και σε 80% των μηνιαίων διδάκτρων για τη φοίτηση του κάθε παιδιού, με το μέγιστο ποσό να διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας, την ηλικία του παιδιού, τη σύνθεση της οικογένειας.
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την προκήρυξη δύο σχεδίων επιδότησης διδάκτρων για παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στο philenews η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε πως τα Σχέδια συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας, καθώς επίσης και στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή για περισσότερους γονείς.
«Η συνεχής υποστήριξη και η ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών συγκαταλέγεται στις ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της», τόνισε η κ. Ευαγγέλου, επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει υλοποιηθεί σειρά μέτρων και πολιτικών που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Επίδομα Τέκνου, σημειώνοντας πως το ύψος του έχει αυξηθεί κατά 5% και επιδέχεται και της πλήρους αύξησης της ΑΤΑ, την ίδια ώρα που σε αυτό έχουν ενταχθεί και οι φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών. Επιπρόσθετα το Υφυπουργείο προχώρησε, όπως εξήγησε, στην απάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων για σκοπούς του Επιδόματος Τέκνου σε οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα παιδιά και άνω. Πρόκειται για νομοσχέδιο που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα πριν από μερικές εβδομάδες.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας μίλησε και για την απόφαση για διεύρυνση των δικαιούχων του Επιδόματος Τέκνου. «Εντός του έτους προχωρούμε στην υλοποίηση μίας ακόμα σημαντικής απόφασης που αποσκοπεί στην περαιτέρω στήριξη των οικογενειών: Στη διεύρυνση των δικαιούχων του Επιδόματος Τέκνου, ώστε να καλύπτεται πλέον το σύνολο της Μεσαίας Τάξης», σημείωσε.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο με οριζόντιο αντίκτυπο και ευρεία επίδραση στον πληθυσμό, δεδομένου πως η Μεσαία Τάξη αποτελεί και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά στη χώρα μας. «Στόχος είναι μέσα από την διεύρυνση των εισοδηματικών κατηγοριών, διατηρώντας παράλληλα κριτήρια, να ενισχυθούν περισσότερες οικογένειες», ανέφερε, προσθέτοντας πως «με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, πέραν της παροχής, περισσότεροι δικαιούχοι -νέες οικογένειες με παιδιά σε προσχολική ηλικία- θα μπορούν να ενταχθούν ταυτόχρονα και στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση περισσότερων παιδιών σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας, αλλά και την ένταξη ή την παραμονή στην αγορά εργασίας περισσότερων γονέων».