Ανεστάλη, με οδηγίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η ποινική δίωξη σε βάρος παιδίατρου, που αντιμετώπιζε το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, βρέφους 8 μηνών εξαιτίας μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας, πριν από 10 χρόνια.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μητέρας του βρέφους, Γιάννας Γιάγκου, η οποία μιλώντας στο philenews, ανέφερε πως δεν αποδέχεται τις εξέλιξη και περιμένει δικαιοσύνη για τον θάνατο του μωρού της.
Η υπόθεση ήταν ορισμένη την περασμένη Τρίτη (6/5), ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού, με τη μητέρα να παρουσιάζεται έξω από την αίθουσα, αναμένοντας την εξέλιξη. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στο Δικαστήριο, με οδηγίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η ποινική δίωξη σε βάρος της παιδιάτρου ανεστάλη.
Πρόκειται για μια υπόθεση 10 χρόνων και πέρασε από πολλές καθυστερήσεις και δυσκολίες. Όπως έγραψε τον Ιούνιο του 2024 το philenews, η υπόθεση είχε καταχωρηθεί για εκδίκαση ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού για πρώτη φορά. Στο κατηγορητήριο που επιδόθηκε τότε στην παιδίατρο περιλαμβανόταν μία και μόνο κατηγορία, που αφορούσε την πρόκληση θανάτου εξ αμελείας κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα. Αδίκημα που φερόταν να διαπράχθηκε μεταξύ 22/2/2015 και 2/3/2015 στη Λεμεσό. Η υπόθεση παρέμενε εδώ και ένα χρόνο στάσιμη.
«Το 2024 ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε ποινική δίωξη της παιδιάτρου. Σήμερα, 6/5/2025, ημέρα ακρόασης, ο ίδιος αποφάσισε, με επιστολή του, την αναστολή της ποινικής δίωξης, τη φύλαξη των τεκμηρίων και ουσιαστικά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Και εγώ διερωτώμαι, αν ήταν το δικό τους μωρό, θα έπρατταν το ίδιο; Δεν θα ήθελαν απαντήσεις; Έγιναν σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Πρόκειται για μια υπόθεση του 2015, έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια χωρίς να κατηγορηθεί κανείς, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες», σημειώνει φανερά συγκινημένη.
«Σήμερα, σκότωσαν το παιδί μου για δεύτερη φορά. Δέκα χρόνια μετά τον άδικο χαμό της μικρής μου Κυριακής, αντί για Δικαιοσύνη, πήρα σιωπή. Αντί για απαντήσεις, πήρα απόφαση αναστολής ποινικής δίωξης. Ποιος ο λόγος να κινείται μια διαδικασία για απονομή Δικαιοσύνης και στη συνέχεια να ακυρώνεται έτσι απλά, χωρίς καμία δικαιολογία» υπογραμμίζει η κ.Γιάγκου.
«Το απαιτώ ως μάνα. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η αδικία. Δεν θα αρκεστώ στο «ετέλειωσε, προχώρα παρακάτω», γιατί τίποτα δεν τελείωσε για εμάς. Τίποτα δεν είναι απλό όταν μιλάμε για τον χαμό ενός παιδιού που μπορούσε να ζει σήμερα. Η Κυριακή μου δεν είναι πια στη ζωή, γιατί κάποιοι έκαναν τραγικά λάθη. Λανθασμένη διάγνωση, λάθος φαρμακευτική αγωγή. Και εμείς, ως γονείς, δώσαμε μάχη όλα αυτά τα χρόνια για να το αποδείξουμε. Όμως με τη σημερινή τους απόφαση, μας σταματάνε. Μας λένε, εμμέσως, να ξεχάσουμε. Αλλά εμείς δεν ξεχνάμε και δεν θα σταματήσουμε», σημειώνει και απευθύνεται με ερωτήματα στον Γενικό Εισαγγελία. «Γιατί κύριε Γενικέ Εισαγγελέα; Θέλω εξηγήσεις. Δεν το δέχομαι να λέτε απλώς ότι «ανεστάλη η ποινική δίωξη». Εδώ μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή, για το μωρό μου, που στις 2 Μαρτίου 2015 μετατράπηκε σε πειραματόζωο. Από τότε, αντί για στήριξη και Δικαιοσύνη, αντιμετωπίζουμε αδιαφορία. Πηγαίνουμε από υπηρεσία σε υπηρεσία, από αίθουσα σε αίθουσα, με τον πόνο στην καρδιά μας».
Η κυρία Γιάννα σημειώνει ότι δεν θα τα παρατήσει, αναφέροντας πως ούτε οι εξηγήσεις που της δόθηκαν την ικανοποίησαν. «Έμαθα πως η απόφαση βασίστηκε σε μία μόνο έκθεση, από μια παιδίατρο από την Ελλάδα. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν ζητήθηκε και δεύτερη γνωμάτευση; Γιατί δεν ακούστηκαν περισσότερες απόψεις; Αν η Κυριακή ήταν το δικό τους παιδί, θα τους αρκούσε αυτή η απόφαση; Απαιτώ Δικαιοσύνη, να ανοίξει ξανά η υπόθεση του παιδιού».
Το philenews επικοινώνησε με αρμόδιο άτομο από τη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας απαντήσεις για τους λόγους της αναστολής της ποινικής δίωξης κατά της παιδιάτρου. Όπως μας αναφέρθηκε, αν και η υπόθεση είχε καταχωρισθεί στο Δικαστήριο, έγινε επαναξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση που ετοιμάστηκε πρόσφατα από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ιατρό και παραδόθηκε στην Αστυνομία.
«Από το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά και από την επαναξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, διαφάνηκε ότι δεν προκύπτει ικανοποιητική και επαρκής μαρτυρία για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα», μας επισημάνθηκε. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της παιδιάτρου είχε γίνει αίτημα για αναστολή της δίωξης, κάτι που τελικά έγινε δεκτό.
Όταν ρωτήθηκε η Νομική Υπηρεσία γιατί καταχωρίστηκε η υπόθεση πριν από ένα χρόνο, η απάντηση ήταν ότι «η υπόθεση καταχωρίστηκε για να μην υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού είχε ήδη περάσει μεγάλος χρόνος, ωστόσο, οι έρευνες και το ανακριτικό έργο συνεχίζονταν και μετά την καταχώριση».
Το άτυχο αγγελούδι, στις 22 Φεβρουαρίου 2015, παρουσίασε σπασμούς και υψηλό πυρετό. Η μητέρα του το έκανε μπάνιο και του έδωσε φάρμακα. Ο πυρετός συνεχίστηκε και οι γονείς το μετέφεραν στο ιατρείο της κατηγορούμενης παιδιάτρου, η οποία, σύμφωνα με τα γεγονότα, διέγνωσε ότι είχε κρυολόγημα και λοίμωξη. Του χορήγησε αντιβίωση για πέντε ημέρες.
Την 1η Μαρτίου 2015, το βρέφος εμφάνισε ξανά πυρετό και διάρροια. Την επομένη, η μητέρα ενημέρωσε την παιδίατρο και το κοριτσάκι μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, με εξάνθημα και υπνηλία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Οι θεράποντες γιατροί επικοινώνησαν με το Μακάρειο Νοσοκομείο και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Το παιδί διασωληνώθηκε, μπήκε σε μηχανική υποστήριξη, του χορηγήθηκαν φάρμακα και αντιβιοτική αγωγή. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε την ίδια μέρα, τρεις ώρες μετά τη μεταφορά του.
Η υπόθεση διερευνήθηκε από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος επήλθε από σηψαιμία και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για θανατική ανάκριση. Στις 24 Μαρτίου 2021, εκδόθηκε πόρισμα από τον θανατικό ανακριτή Μ. Χριστοδούλου, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτων προσώπων μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο του βρέφους. Μετά το πόρισμα, η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.
4 χρόνια αναμονής για ιατρικό λειτουργό
Από τότε και για σχεδόν 4 χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να διοριστεί ιατρικός λειτουργός για να βοηθήσει το ανακριτικό έργο. Από τα μέσα του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο 2024, η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία απέστειλαν επιστολές στον ΟΚΥπΥ, ζητώντας συνεργασία, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αν και διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι γιατροί, τελικά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και δόθηκαν οδηγίες για λήψη κατάθεσης από την παιδίατρο η οποία και κατηγορήθηκε γραπτώς. Η υπόθεση καταχωρίστηκε και η πρώτη εμφάνιση έγινε στις 28 Ιουνίου 2024.
Ιωάννα Μάντζιηπα