Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους Σύρους αιτητές ασύλου, το Υφυπουργείο Μετανάστευσης & Διεθνούς Προστασίας. Ένα χρόνο μετά το «πάγωμα» της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από άτομα συριακής καταγωγής, η Υπηρεσία Ασύλου άρχισε να εξετάζει τις αιτήσεις, έχοντας ήδη απορρίψει αρκετές.
Σύμφωνα με πηγές από το Υφυπουργείο πρόκειται για μία καθόλα νόμιμη διαδικασία κατά την οποία όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια με βάση το κυπριακό και ευρωπαϊκό δίκαιο, οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Όπως μας αναφέρθηκε, οι περισσότεροι Σύροι που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι, άνδρες, συνήθως μόνοι τους και χωρίς οικογένειες μαζί τους. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι ήρθαν για εργασία και όχι λόγω φόβου δίωξης. Αυτό, όπως μας αναφέρθηκε, δεν αποτελεί βάση για χορήγηση διεθνούς προστασίας.
Αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν περίπου 12.900 αιτήσεις ασύλου Σύρων, ενώ άλλοι 13.000 Σύριοι διαθέτουν ήδη καθεστώς προστασίας. Η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει και αυτά τα καθεστώτα, για να διαπιστώσει ποιοι δεν δικαιούνται, πλέον, προστασία υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη Συρία.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως άρχισαν να εξετάζονται και οι φάκελοι Σύρων αιτούντων άσυλο και κατόχων διεθνούς προστασίας με παραβατικό ή εγκληματικό «βιογραφικό».
Αξίζει να σημειωθεί πως από τονΔεκέμβριο του 2024, περίπου 2.300 Σύροι έχουν αυτόβουλα αποσύρει την αίτηση ασύλου τους, ή ζήτησαν να γίνει ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας τους. Η πλειοψηφία εξ αυτών επέστρεψε Συρία και δρομολογούνται συνεχώς νέες πτήσεις, με τη συνεργασία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης & Διεθνούς Προστασίας με την Αστυνομία.
Την ίδια ώρα, οι ροές μεταναστών από τη Συρία καταγράφουν σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αφού τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2025 κατατέθηκαν μόλις 1.030 νέες αιτήσεις ασύλου από άτομα με συριακή καταγωγή.