Αποτροπιασμό και έντονη ανησυχία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για την τραγική -όπως την χαρακτηρίζει- κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ειδικότερα στο Ογκολογικό Τμήμα.
Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος δημοσιεύει πρόσφατη υπηρεσιακή έκθεση της Μονάδας Ασφάλειας και Υγείας του ίδιου του νοσηλευτηρίου, στην οποία αποτυπώνεται η εν λόγω τραγική εικόνα.
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως το νοσοκομείο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «πρότυπο» κατά την πρόσφατη επικοινωνιακή του επίσκεψη, αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ένας υγειονομικός κίνδυνος για ασθενείς και προσωπικό.
Διαρροή λυμάτων δύο φορές σε μία βδομάδα
Η Έκθεση Διερεύνησης Διαρροής Λυμάτων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) εντοπίζει σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια:
- Το αποχετευτικό σύστημα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
- Το νοσοκομείο δεν είναι συνδεδεμένο με το Κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχείς διαρροές λυμάτων.
- Οι έξοδοι κινδύνου δεν λειτουργούν.
- Δεν διαθέτει πιστοποιητικό λειτουργίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία – γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του παράνομη.
Η έκθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά. Σύμφωνα με αυτήν, οι σωλήνες αποχέτευσης που βρίσκονται πάνω από το ταβάνι των εξωτερικών ιατρείων (Ε.Ι.) Ογκολογικής παρουσίασαν διαρροή δύο φορές μέσα σε μία βδομάδα. Στις 24/11/2024 Κυριακή βράδυ και στις 28/11/2024 Παρασκευή ξημερώματα οι σωλήνες αποχέτευσης που βρίσκονται πάνω από το ταβάνι των Ε.Ι. Ογκολογικής παρουσίασαν διαρροή με αποτέλεσμα το πάτωμα να πλημμυρίσει με λύματα. Μάλιστα στην μία περίπτωση δη απομάκρυνση των λυμάτων διήρκησε από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Η απομάκρυνση, όπως αναφέρεται, γίνεται με σκούπισμα των λυμάτων προς το «κηρίζι»/ λάκκο που βρίσκεται εντός των Ε.Ι. Ογκολογικής.
Η έκθεση σημειώνει πως το νοσοκομείο δεν είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα Λευκωσίας. Τα λύματα οδηγούνται από λάκκο σε λάκκο με την λειτουργία αντλίας. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται κάθε μήνα. Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε καθώς στο παρελθόν πλημμύριζαν 2 φορές τον μήνα. Αιτία κρίθηκε η απόρριψη υλικών όπως σεντόνια, γάζες, πάνες υγείας κτλ στην αποχεύτευση από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι αντλίες.
Περαιτέρω, η έκθεση τονίζει πως ο λάκκος / «κηρίζι» εντός της Ογκολογικής βρίσκεται εκεί γιατί ο χώρος στον σχεδιασμό δεν προβλεπόταν για ιατρικές εξετάσεις. Προστίθεται πως οι σωλήνες πάνω από τα ταβάνια είναι ασύμφωνες με τη νομοθεσία, οι έξοδοι διαφυγής που υπάρχουν δεν οδηγούν σε ασφαλή σημείο, ενώ είναι ανάμεσα από τεράστιους όγκους εξοπλισμού προς απόσυρση, σκόνη, βρωμιά, περιττώματα γάτων και περιστεριών, γεγονός που είναι επίσης ασύμφωνο με τη νομοθεσία.
Μάλιστα, όπως τονίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν έχει πιστοποιητικό Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική.




Γίνεται λόγος για κενά σημεία στα παράθυρα και φωταγωγούς μέσα στα οποία εγκλωβίζονται γάτοι και περιστέρια, ενώ δίπλα από τα Ε.Ι. είναι πεταμένος όγκος εξοπλισμού προς απόσυρση. Πρόσφατα, μάλιστα, αντιμετωπίστηκε έντονη παρουσία ψύλλων και κοριών στον εν λόγω χώρο αλλά και μέσα στους χώρους των Ε.Ι. Ογκολογικής.
Εικόνες εγκατάλειψης και μόλυνσης
Το Κίνημα τονίζει πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο Ογκολογικό Τμήμα, όπως καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών ΕΛΑΖΩ. Φωτογραφικό υλικό από το υπόγειο του νοσοκομείου – σε απόσταση αναπνοής από τα εξωτερικά ιατρεία – αποτυπώνει ένα εικόνα εγκατάλειψης και μόλυνσης: σκουπιδότοποι, πουλιά, τρωκτικά, ερπετά, ψύλλοι και κοριοί.
«Αντί για πρότυπο, το Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτελεί δημόσιο κίνδυνο», αναφέρει το Κίνημα.





Οι «αιφνιδιαστικές» επισκέψεις, προσθέτει, συνοδευόμενες από κάμερες δεν αποτελούν μέρος της σκληρής πραγματικότητας και τον κίνδυνο που βιώνουν οι ασθενείς καθημερινά. Η πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από τα φώτα – και αυτή είναι η πραγματικότητα που οφείλουμε να αναδείξουμε.




Το Κίνημα καλεί το Υπουργείο Υγείας και την πολιτική ηγεσία:
- Να δώσουν άμεσα εξηγήσεις.
- Να προχωρήσουν σε διορθωτικά και προστατευτικά μέτρα, με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα.
- Να σταματήσουν να καλύπτουν την απαράδεκτη κατάσταση με λόγια, την ώρα που η υγεία συμπολιτών μας βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Η υγεία είναι δικαίωμα, όχι πεδίο επικοινωνιακής διαχείρισης», καταλήγει.