Με αντιδράσεις για απουσία διαλόγου αλλά και για εμπαιγμό, πρόκειται να κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου. Όπως αναφέρθηκε στο philenews, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές θα εξετάσουν το ζήτημα με τα συλλογικά τους όργανα ώστε να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν το θέμα στην περίπτωση που οι εισηγήσεις και οι ενδοιασμοί τους δεν έχουν εισακουστεί.
Οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών οργανώσεων εκφράστηκαν μετά την ανακοίνωση της υπουργός Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου ότι «αύριο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρότασή μας και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Θα γίνουν ενημερώσεις των κομμάτων και όλοι θα τοποθετηθούμε στη Βουλή».
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος σχολίασε πως ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας είναι πολλαπλά διαπιστωμένος. «Απορούμε πότε πρόλαβε η Νομική Υπηρεσία να κάνει νομοτεχνικό έλεγχο. Πώς γίνεται μέσα σε 15 ημέρες -από το τέλος Απριλίου- να ετοιμάστηκε γνωμάτευση, όταν για το Νέο Σύστημα Διορισμού πέρασαν 8 ολόκληροι μήνες. Κάπου το Υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει».
Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, είναι ότι «εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πραγματικός και ουσιαστικό διάλογος», είπε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τελική επικαιροποίημενη πρόταση του υπουργείου Παιδείας.
«Η παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να αντιληφθεί ότι για πρώτη φορά για ένα τόσο σοβαρό θέμα το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί μονομερώς και ετσιθελικά. Να προβληματιστεί ο Πρόεδρος αν θέλει να προσθέσει αυτό το βαρίδι στην Διακυβέρνησή του», είπε.
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα την Πέμπτη 29 Μαΐου από τις 9:00 έως τις 10:00 σε όλες τις σχολικές μονάδες, με το ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι οι εκπαιδευτικοί με την πρόταση του Υπουργείο σε σχέση με το νέο σύστημα.
Είναι προβληματικό, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, να μην γνωρίζουμε έως την τελευταία στιγμή τι πρόκειται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο γι’ αυτό και λέμε ότι ο διάλογος είναι ελλειμματικός.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου σημείωσε ότιστην τελευταία συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Πέμπτη, τέθηκε από πλευράς ΠΟΕΔ ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου.
«Εκείνο που ειπώθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι ότι θα μας προωθηθεί επικαιροποιημένη πρόταση. Ως ΠΟΕΔ επιμένουμε στη θέση μας, ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου ώστε να πάει στη Βουλή κάτι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».
Το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών είναι κάτι που θα επηρεάσει όλους τους εκπαιδευτικούς, τόσο τους υφιστάμενους όσο και τις επόμενες γενιές εκπαιδευτικών, είπε η κ. Βασιλείου. «Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό και για αυτό και θέλουμε να το δούμε συστηματικά, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν ασάφειες, δεν θα αδικείται κανένας εκπαιδευτικός και το νέο σύστημα θα είναι καλύτερο από το παλιό, διορθώνοντας τις υπάρχουσες στρεβλώσεις».
Εμείς, συνεχίζει, δεν γνωρίζουμε το τι θα κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό. Εκείνο που σημειώνουμε και αναμένουμε είναι η επικαιροποιημένη πρόταση.
«Η ΠΟΕΔ είναι σε ετοιμότητα. Αύριο θα γίνει παγκύπριο συμβούλιο των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ως προς το χειρισμό του θέματος και ταυτόχρονα θα αξιολογούνται συνεχώς τα νέα δεδομένα».
Σε καμία περίπτωση η Βουλή δεν είναι τόπος για να σημειωθεί κοινωνικός διάλογος, υπογράμμισε.
«Σε περίπτωση μονομερούς απόφασης από πλευράς Υπουργείο και κατάθεσης μη συμφωνημένου νομοσχεδίου, θα ζητήσουμε από τη Βουλή καλέσει το Υπουργείο να συνεχίσει τον διάλογο. Το ιδεατό είναι να εξαντληθεί ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου και Συνδικαλιστών εκ των προτέρων».