Πυρ και μανία είναι ο κοινοτάρχης του Πύργου της επαρχίας Λεμεσού, Νεοκλής Χριστοφόρου, με την απόφαση της Κυβέρνησης να τοποθετηθούν οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης σε έδαφος που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της κοινότητάς του.
Οι 13 κινητές μονάδες αφίχθησαν στις ακτές της Κύπρου αργά το Σάββατο, εισήλθαν χθες στο λιμάνι της Λάρνακας, και από νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσής τους. Το philenews εξασφάλισε φωτογραφίες από τη μεταφορά τους στην περιοχή του Πύργου και συγκεκριμένα σε χώρο που ανήκει στο παλιό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ όπου και πρόκειται να εγκατασταθούν. Πρόκειται για μονάδες συνολικής δυναμικότητας 13.650 κυβικών μέτρων.

«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση για τοποθέτηση μονάδων αφαλάτωσης στην παραλιακή τουριστική ζώνη», δήλωσε ο κοινοτάρχης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς διάλογο και χωρίς συναίνεση από τους θεσμούς.
Ο κ. Χριστοφόρου τόνισε ότι η κοινότητά τους, εδώ και πέντε δεκαετίες, αποτελεί θύμα βιομηχανικής υποβάθμισης λόγω της παρουσίας του τσιμεντοποιείου και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. «Για μισό αιώνα έχουμε στερηθεί προοπτικές τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Όλες οι άλλες κοινότητες προοδεύουν και ευημερούν», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να εξηγήσει τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των κινητών μονάδων αφαλάτωσης, επισήμανε ότι «σταματούν τα πάντα να κινούνται». Όπως εξήγησε, κανένας επενδυτής δεν θα αγοράσει ή θα οικοδομήσει δίπλα από μονάδα αφαλάτωσης. Πρόσθεσε ότι το σημείο όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής περιοχής, δίπλα στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της Λεμεσού.
Επιπλέον, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα απέστειλε τρεις επιστολές, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, γεγονός το οποίο «φανερώνει πλήρη αδιαφορία για την τοπική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Πύργος δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Εάν αυτή η απόφαση παραμείνει, θα οδηγήσει σε τοπική σύγκρουση, με όλες τις συνέπειες», υπογράμμισε. «Η ανάπτυξη της κοινότητάς μου είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για το μέλλον μας. Δεν ήρθαν να μας δώσουν ούτε αντισταθμιστικά μέτρα. Καταντήσαμε η “σιτζιά του μαύρου”».

Καταληκτικά, ο κοινοτάρχης υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι καινούργιο. «Από την Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, όταν υπήρχε λειψυδρία, έφεραν πάλι κινητές μονάδες και τις τοποθέτησαν στον χώρο της ΑΗΚ. Από το 2007 πέρασαν 18 χρόνια και κανένας δεν φρόντισε να πει ότι δεν θα ξαναπεράσουμε τέτοιες εποχές. Δεν λήφθηκαν μέτρα και επιστρέφουν πάλι στον Πύργο, γιατί είναι η εύκολη λύση. Αυτό είναι αδιανόητο».