Το ενδεχόμενο οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε διανομείς φαγητού να μην σχετίζονται αποκλειστικά με ρατσιστικά κίνητρα αλλά και με πιθανή δράση ομάδων που πωλούν «προστασία» διερευνά η Αστυνομία, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Η συνεδρία της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού (2020-2025). Ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών για την έκταση των καταγγελιών και υποθέσεων ρατσιστικής βίας που εξετάζονται από τις Αρχές, επισημαίνοντας πως η αστυνομία ερευνά κάθε υπόθεση με βάση τα πραγματικά της περιστατικά και όχι με προκαθορισμένες ερμηνείες. Όπως είπε, δεν πρέπει όλα τα περιστατικά να ανάγονται αυτομάτως σε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνονται ποινικά κίνητρα ή άλλου είδους εμπλοκές.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πληροφορίες ότι ομάδα Ινδών έχει δημιουργήσει κύκλωμα για να πουλά προστασία σε ομοεθνείς τους και είπε ότι αυτές διερευνώνται από την αστυνομία. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν μπορεί προσδιοριστεί τι ακριβώς ισχύει σε κάθε περίπτωση, εκτός κι αν υπάρχει μαρτυρικό υλικό. Πάντως, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, επεσήμανε ότι, ακόμα και εάν βρίσκονται ομοεθνείς των θυμάτων πίσω από τις επιθέσεις, αυτό δεν αναιρεί το ενδεχόμενο ρατσιστικών κινήτρων. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές δεικνύουν αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Ιωάννης Γεωργίου, οι επιθέσεις σε διανομείς ανέρχονται την τελευταία διετία σε 51 συνολικά, εκ των οποίων οι 28 το 2024 και οι 23 το 2025. Υπό διερεύνηση από την αστυνομία είναι 17 περιστατικά και στο πλαίσιο αυτό έγιναν 42 συλλήψεις ατόμων που κατηγορήθηκαν, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Είπε, ακόμα, ότι το 2024 σημειώθηκαν 54 περιστατικά με ρατσιστικό κίνητρο και για 30 από αυτά προέκυψαν ποινικές υποθέσεις, ενώ για τα υπόλοιπα 24 έγιναν παρατηρήσεις. Από τις 30 ποινικές υποθέσεις που αφορούν ρατσιστικά κίνητρα, οι 13 είναι υπό εκδίκαση και υπήρξαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, αν και σε μία από αυτές υπήρξε απαλλαγή για το αδίκημα του ρατσιστικού κινήτρου και καταδίκη μόνο για άλλα αδικήματα.

Επίσης, αναφέρθηκε από την Αστυνομία ότι το 2023 σημειώθηκαν 14 περιστατικά ρατσιστικής βίας ή ρητορικής μίσους εναντίον ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ το 2024 υπήρξαν 17 περιστατικά. Το 2023 προέκυψαν οχτώ ποινικές υποθέσεις από τη διερεύνηση των 14 περιστατικών, ενώ το 2024 οι ποινικές υποθέσεις ήταν εννέα.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ACCEPT για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, Στέφανος Ευαγγελίδης, κατήγγειλε ότι, ενόψει της πορείας υπερηφάνειας, που είναι προγραμματισμένη στις 31 Μαΐου, εντοπίστηκαν ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών να κινούνται στην παλιά Λευκωσία, ρωτώντας τους περαστικούς αν είναι ή αν γνωρίζουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στάση κυβέρνησης και κομμάτων σε ό,τι αφορά διακρίσεις ή και επιθέσεις εναντίον της κοινότητας, παραπέμποντας στο πρόσφατο περιστατικό με την καύση ομοιώματος στο οποίο αναγραφόταν το όνομα της LGBT κοινότητας σε λαμπρατζιά, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν καταδικάστηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε από κόμματα πέρα από Wolt και ΑΚΕΛ.

Εξάλλου, η Κορίνα Δρουσιώτη, μιλώντας εκ μέρους του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν καταδικαστικές ανακοινώσεις από κυβέρνηση και κόμματα, καθώς σήμερα δεν υυπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι τα περιστατικά αυτά είναι καταδικαστέα.

Ο κ. Ευαγγελίδης πρόσθεσε ότι η οργάνωση έχει διαπιστώσει αρκετά καλή ανταπόκριση από το ΤΑΕ Λευκωσίας για υποθέσεις που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ίδια η αντιμετώπιση στα ΤΑΕ Αμμοχώστου και Λεμεσού.

Δεν νιώθουν ασφαλή τα θύματα για να καταγγείλουν επιθέσεις, λέει η Πρόεδρος της Επιτροπής

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι, όπως φάνηκε και από τις συλλήψεις που έγιναν για την πρόσφατη επίθεση στο σωματείο στη Λακατάμια, υπάρχουν και αστυνομικοί που συμμετέχουν σε περιστατικά βίας, γεγονός που δεν εμπνέει αίσθημα ασφάλειας, ώστε τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Εξάλλου, και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, έθεσε ζήτημα για τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών σε σχέση τον πραγματικό αριθμό περιστατικών, αναφέροντας ότι και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προτείνει μέτρα για να νιώθουν ασφαλή τα θύματα.

Απαντώντας στις επισημάνσεις αυτές, ο Υπουργός είπε ότι «τις παθογένειες της Αστυνομίας δεν τις φορτώνεται η παρούσα κυβέρνηση και ο παρών Υπουργός», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι υπόλογος για ό,τι αφορά τη θητεία του από την ανάληψη καθηκόντων στο Υπουργείο τον Ιανουάριο του 2024.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση για τα ΤΑΕ σε Αμμόχωστο και Λεμεσό, θα ληφθούν μέτρα. «Δεν μένουμε απαθείς, θέλουμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε», είπε ο κ. Χαρτσιώτης, αναφέροντας ότι η ανταπόκριση της αστυνομίας σε περιστατικό για το οποίο κλήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό, ήταν άμεση.

Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Ιωάννης Γεωργίου, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της δύναμης έχουν επίγνωση της υποχρέωσής τους να εργάζονται για τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την καταπολέμηση διακρίσεων.

Ο Υπουργός, παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, με αφορμή τη σύλληψη αστυνομικού για την επίθεση στη Λακατάμια, είπε ότι «ένα μέλος της αστυνομίας μπορεί να έχει συγκεκριμένες απόψεις, αλλά να μην τις εκδηλώσει ποτέ και να είναι απόλυτα υπεύθυνο άτομο» και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, μπορεί να μπαίνει στην αστυνομία ένα άτομο υπεράνω πάσης υποψίας, χωρίς προηγούμενες καταδίκες ή περιστατικά που να δεικνύουν ότι έχει κάποιες απόψεις, και στην πορεία, ενώ είναι αστυνομικός, να παρεισφρήσει σε μία ομάδα». Είπε επίσης ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει εστιάσει στην πάταξη της διαφθοράς.

Πάντως, η κ. Δρουσιώτου, μιλώντας εκ μέρους του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, είπε ότι πράγματι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στην αστυνομία, ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, αλλά και γενικά για τους πολίτες, και ότι μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και γυναίκες ανησυχούν ότι δε θα τύχουν της αντιμετώπισης που χρειάζονται σε ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ έθεσε και ζήτημα διαδικασιών.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Νάγια Χριστοδούλου, το Γραφείο προβαίνει και σε εκπαιδεύσεις αστυνομικών για την αναγνώριση των κινήτρων προκατάληψης, καθώς έχει επισημάνει τη σοβαρότητα των περιστατικών, όπως οι επανειλημμένες και συχνές επιθέσεις σε διανομείς, για τις οποίες έκανε και αυτεπάγγελτες εκθέσεις το 2022 και το 2024.

Σε ένα χρόνο 547 περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς σε σχολεία

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και στοιχεία για ρατσιστικές συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, αναφέρθηκε από εκθέσεις των σχολείων ότι σημειώθηκαν συνολικά 547 ρατσιστικά περιστατικά σε όλη την Κύπρο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου εξήγησε ότι κάθε σχολείο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει αντιρατσιστική πολιτική από το 2016, για όλες τις μορφές διαφορετικότητας, με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους συμπεριφορές.

Υπογράμμισε ότι δεν δαιμονοποιούνται ούτε παιδιά, ούτε εκπαιδευτικοί, αλλά η συμπεριφορά αυτή καθ’ εαυτή, προσθέτοντας ότι εφαρμόζεται η προσέγγιση της μηδενικής ανοχής, ως ερευνητικά τεκμηριωμένη παιδαγωγική προσέγγιση, με πρώτιστη έγνοια να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες τέτοιας συμπεριφοράς.

ΚΥΠΕ