Δεκάδες χιλιάδες χρήστες τηλεφώνων με προπληρωμένη κάρτα κινητής τηλεφωνίας ίσως βρεθούν χωρίς αριθμό κινητού τον προσεχή Νοέμβριο, σε περίπτωση κατά την οποία δεν συνεργαστούν με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να ταυτοποιηθούν και να γνωρίζει το κράτος ποιο αριθμό κινητού έχει ο κάθε πολίτης.

Η ταυτοποίηση των κατόχων κινητών τηλεφώνων, τα οποία λειτουργούν με προπληρωμένη κάρτα, επιτυγχάνεται μέσω σχετικών κανονισμών, των οποίων η συζήτηση άρχισε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, με τον πρόεδρό της Μαρίνο Μουσιούττα να προειδοποιεί τις εταιρείες/ παρόχους, πως αν δεν ταυτοποιήσουν τους πελάτες τους, τότε θα τους χάσουν.

Όταν ο κ. Μουσιούττας ρώτησε τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ως προς το ποσοστό των πελατών τους (κατόχων καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας) που έχουν ταυτοποιήσει μέχρι σήμερα (και μόλις τέσσερις μήνες προ της εφαρμογής της νομοθεσίας στις 3 Νοεμβρίου 2025), οι απαντήσεις ήταν απογοητευτικές και φανερώνουν και το μέγεθος του προβλήματος: Η Cyta ταυτοποίησε το 17% των πελατών της, η Epic ταυτοποίησε ποσοστό κάτω του 5%, η Primetel μόλις έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ταυτοποίησης, ενώ η Cablenet ταυτοποίησε περίπου το 4% των πελατών της με προπληρωμένη κάρτα κινητής τηλεφωνίας.

Για να καταδειχθεί η εργασία που απομένει να επιτελεστεί, σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ 417.631 προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Περίπου οι μισές από αυτές ανήκουν σε πελάτες της CYTA, η οποία προχώρησε περισσότερο από τις υπόλοιπες εταιρείες σε θέματα ταυτοποίησης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως ανάμεσα στους ενήλικες το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν προπληρωμένη κάρτα περιορίζεται στο 4%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, πως ο αριθμός των χρηστών τέτοιων καρτών παρουσιάζει μείωση, κάτι το οποίο αποδίδεται στην προτίμηση των κατόχων κινητού να εντάσσονται σε προγράμματα απεριορίστου (Unlimited) χρήσης φωνή+sms+δεδομένα. Το 78% των ενηλίκων χρηστών είναι συμβεβλημένοι με εταιρείες που προσφέρουν πλήρες και απεριόριστο πακέτο υπηρεσιών (φωνή+sms+δεδομένα). Ωστόσο, όσον αφορά το σύνολο του πληθυσμού (ανεξαρτήτως ηλικίας), οι συνδρομητές συμβολαίου με Unlimited φωνή+sms+δεδομένα ανέρχονται στο 59,56%, ενώ οι συνδρομητές συμβολαίου (μη απεριόριστο) κυμαίνονται στο 40,44%.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι οι συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται σε 1.509.691 τη στιγμή κατά την οποία ο πληθυσμός της Κύπρου το έτος 2023 ήταν 923.381. Αυτό δείχνει πως κάποιοι διαθέτουν πέραν της μιας κάρτας κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν προπληρωμένες υπηρεσίες. Οι κάτοχοι προπληρωμένων καρτών είναι κυρίως νέα άτομα, αλλοδαποί εργαζόμενοι ή και τουρίστες και αυτό αποτελεί ένα θέμα στην περίπτωση κατά την οποίαν απενεργοποιηθούν οι αριθμοί που επηρεάζονται από τη νομοθεσία. Προπληρωμένες κάρτες χρησιμοποιούνται και σε συστήματα συναγερμού ή και για άλλους συναφείς λόγους. Στην Κύπρο, οι συνδρομητές που διαθέτουν συμβόλαιο ανέρχονται σε 1.092.060 σε σχέση με τους χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας που φτάνουν τους 417.631.

Η προώθηση των κανονισμών που αφορούν τις προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας, στοχεύει, κατά την κυβέρνηση, στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Σημειώνεται, πως όσοι δίνουν ψευδή στοιχεία με σκοπό να αποκρύψουν την ταυτότητα τους προβλέπεται πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια.

Στους κανονισμούς προνοείται, επίσης, πως «όπου δεν είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα στοιχεία που καθορίζονται στον Νόμο, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση της υπηρεσίας προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας». Οι κανονισμοί προβλέπουν, επίσης, τη δυνατότητα αναγνώρισης της προσπάθειας ανήλικου για εγγραφή, οπόταν το αίτημα ταυτοποίησης απορρίπτεται με σχετικό «μήνυμα λάθους». Οι ανήλικοι μπορούν να αποκτούν προπληρωμένη κάρτα όταν συνοδεύονται από τους γονείς τους ή και από άλλο ανήλικο άτομο. Αυτό θα βοηθήσει και τα ασυνόδευτα παιδιά να αποκτήσουν κάρτα κινητού τηλεφώνου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, υπέδειξε πως τα αντίγραφα της ταυτότητας των αιτητών πρέπει να καταστρέφονται σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ταυτοποίηση, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων πολιτών. Υπεύθυνος για τη διαχείριση της όλης διαδικασίας είναι ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ο οποίος θα εφαρμόζει τους προωθούμενους κανονισμούς, οι οποίοι εναρμονίζουν την κυπριακή νομοθεσία με τον «Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679». Πρόκειται για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.