Της…αναρχίας εξελίσσεται στους Δήμους η διαδικασία αύξησης της φορολογίας αποκομιδής σκυβάλων και της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, αν ληφθεί υπόψιν πως ενώ κάποιοι Δήμοι επέβαλαν ήδη αυξήσεις μέχρι και 85% σε κάποια διαμερίσματα, η Βουλή τους τραβάει χειρόφρενο απαγορεύοντας την αύξηση πέραν του 14% για τα σκύβαλα και 10% επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση είχε καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών νομοσχέδιο με βάση το οποίο οι Δήμοι μπορούσαν να επιβάλουν αύξηση πέραν του 14% (για τα σκύβαλα) και πέραν του 10% επί του τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας, με οροφή το 35%.

Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί αύξηση κατά δυόμιση φορές από αυτήν που ίσχυε το 2024 για τα σκύβαλα και αύξηση κατά τρεισήμισι στα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας όπως αυτά ίσχυαν το 2024.

Σημειώνεται πως κάποιοι Δήμοι διεκδίκησαν όπως τους δοθεί η ευχέρεια επιβολής απεριόριστης αύξησης, ωστόσο σκόνταψαν στη Βουλή.

Η πρόταση της κυβέρνησης οδηγούσε σε αύξηση δια της πλαγίας οδού, αφού δεν αναφερόταν σε αύξηση μέχρι 35% (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) αλλά προνοούσε αύξηση σε σχέση με τα ισχύοντα την προηγούμενη χρονιά, «νοουμένου ότι τα εν λόγω ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 35% του επιβληθέντος ποσού κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.


Η Βουλή έλαβε υπόψιν και επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία «οι αρχές που διέπουν την επιβολή τελών και φόρων απαιτείται όπως διαλαμβάνουν την αρχή της αναλογικότητας, την υποχρέωση μη αιφνιδιασμού του φορολογούμενου πολίτη και τη μη αναδρομικότητα τυχόν αυξήσεων ή άλλων επιβαρυντικών δεδομένων».

Πάντως, μπορεί οι Δημότες να απέφυγαν την αύξηση των πιο πάνω τελών μέχρι το 35% αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά 14% και 10% αντιστοίχως σε σχέση με τα τέλη του 2024.

Με άλλα λόγια, ούτε συζήτηση για διατήρηση των τελών για τις δύο υπηρεσίες στα περσινά επίπεδα.
Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να προετοιμάζονται για την επιβολή και νέων φορολογιών
, αφού, αν περάσει η σχετική πρόνοια κυβερνητικού νομοσχεδίου, παρέχεται δυνατότητα στα συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) να επιβάλλουν στις Τοπικές Αρχές τέλη για τις ακόλουθες υπηρεσίες:


-Την εξυπηρέτηση από τη λειτουργία των πράσινων σημείων
-Των κέντρων επαναχρησιμοποίησης και επισκευής προϊόντων
Των μονάδων κοινοτικής κομποστοποίησης
-Των πράσινων περιπτέρων
Των γωνιών ανακύκλωσης
-Των σημείων συλλογής ορισμένων αποβλήτων.

Tο κόστος λειτουργίας και διαχείρισης των πιο πάνω θα επιμερίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό εκάστης τοπικής αρχής, μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία κανονισμών.

Γίνεται αντιληπτό, πως οι Τοπικές Αρχές για να καλύψουν το κόστος των πιο πάνω υπηρεσιών θα επιβαρύνουν τους δημότες τους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και πρόνοια η οποία αφορά κατάργηση της προβλεπόμενης υποχρέωσης καταβολής στις οικείες τοπικές αρχές χρηματικού ποσού το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 60% επί των τελών, δικαιωμάτων ή επιβαρύνσεων που εισπράττονται από τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, δυνάμει των διατάξεων του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.

Το κόστος το οποίο κυμαίνεται στα €12 εκατ. θα καλυφθεί από το κράτος, το οποίο επίσης θα εισπράξει το συγκεκριμένο ποσόν μέσω της φορολόγησης των πολιτών.