Ο κορωνοϊός θυμίζει την ύπαρξη του, οι προσωπικοί γιατροί στην Κύπρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να καταγράφουν περιστατικά, τα δημόσια νοσοκομεία κλήθηκαν να νοσηλεύσουν ασθενείς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) συλλέγει στοιχεία για αυξημένα περιστατικά και νοσηλείες σε ολόκληρη την Ε.Ε. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανοσία στον πληθυσμό έχει μειωθεί λόγω της χαμηλής μετάδοσης τον χειμώνα και τον πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης και αναμένεται περαιτέρω αύξηση περιστατικών τις επόμενες εβδομάδες.
«Ο Covid-19 είναι εδώ και όπως φαίνεται τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η μετάδοση άρχισε να είναι πιο έντονη», ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών και οικογενειακών γιατρών Μαίρη Αβρααμίδου.
«Τον Μάϊο είχαμε σχεδόν μηδενικά περιστατικά, στα μέσα Ιουνίου αρχίσαμε να βλέπουμε ασθενείς με Covid-19 αλλά σε μικρούς αριθμούς οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να μεγαλώνουν με την τάση φαίνεται να είναι αυξητική», πρόσθεσε.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι την ύπαρξη του. Να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και όταν έχουμε συμπτώματα να κάνουμε τεστ και να φοράμε τη μάσκα μας όταν βρισκόμαστε σε χώρους στους οποίους υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι. Οι γύρω μας, κυρίως οι ηλικιωμένοι μπορεί να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο κορωνοϊός έφυγε και τελείωσε. Ποτέ δεν έφυγε, δεν έχει εποχικότητα και τώρα με τις αυξημένες επαφές και την αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε ήδη παρατηρήσει αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».
«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μια αλλαγή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες», ανέφερε στον «Φ» και ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου.
«Έχουμε δει μια κινητικότητα ξανά σε σχέση με τις νοσηλείες και αν και οι αριθμοί είναι πολύ μικροί ακόμα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι από τη στιγμή που αρχίσαμε να βλέπουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημαίνει ότι στην κοινωνία έχουμε μετάδοση του ιού με την γενικότερη εικόνα να δείχνει αλλαγή σε σχέση με τον χειμώνα και μπορούμε να πούμε και μέχρι τα μέσα Ιουνίου».
«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας λένε οι γιατροί μας μετά τις εισαγωγές που είχαμε κυρίως την περασμένη εβδομάδα. Μας λένε: ο κορωνοϊός μας θυμίζει ότι δεν έφυγε ποτέ, είναι εδώ και δεν υπάρχει περιθώριο να χαλαρώνουμε κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων και των ηλικιωμένων μας».
«Η ανοσία του πληθυσμού πιθανότατα έχει μειωθεί μετά από έναν χειμώνα με χαμηλή κυκλοφορία του SARS-CoV-2, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις όχι μόνο των λοιμώξεων από SARS-CoV-2, αλλά και των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μεταξύ ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως οι ηλικιωμένοι», τονίζει στην αναφορά επιδημιολογικής επιτήρησης της τρέχουσας εβδομάδας το ECDC και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χειμερινής περιόδου, η εμβολιαστική κάλυψη κατά της COVID-19 σε ηλικιωμένους ενήλικες ήταν μη βέλτιστη σε αρκετές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, με μόνο μία χώρα να επιτυγχάνει κάλυψη άνω του 80% και επτά χώρες να επιτυγχάνουν κάλυψη άνω του 50% σε άτομα άνω των 80 ετών, για τα οποία το βάρος των σοβαρών εκβάσεων είναι το υψηλότερο».
Σε ό,τι αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, το ECDC προειδοποιεί ότι «η μείωση της ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 από μόνη της αρκεί για να προκαλέσει ένα κύμα COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ, ελλείψει αλλαγών στις ιδιότητες των μεταβλητών για τη μεταδοτικότητα ή/και τη σοβαρότητα» και καταλήγει σημειώνοντας ότι η επιτήρηση πρέπει να συνεχίζεται όλο το χρόνο και να αναφέρεται χωρίς καθυστέρηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της απουσίας σαφούς εποχικού μοτίβου μετάδοσης του SARS-CoV-2».