Παράθυρο στην επίσπευση της αδίκαστης επί τριάμισι χρόνια υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού από 72χρονο, η οποία προκάλεσε σάλο στην κοινωνία, ανοίγει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος.
Μιλώντας χθες στον «Φ», ο κ. Νικολάτος κάλεσε τη μητέρα του 14χρονου κοριτσιού να αποστείλει στον ίδιο παράπονο για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκδίκαση της υπόθεσης, με σκοπό να το διερευνήσει και να προβεί στις απαραίτητες και δέουσες ενέργειες. Μάλιστα, ο κ. Νικολάτος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η δίκη αν διαπιστωθεί ότι αδικαιολόγητα υπήρξαν αναβολές, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ελπίδα στη μητέρα και το παιδί, όντας ευρισκόμενες σε απόγνωση, όπως χαρακτηριστικά η πρώτη δήλωσε προχθές στον «Φ».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσε ότι «η ενδιαφερόμενη (η μητέρα του παιδιού), μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα ως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υποβάλοντας παράπονο ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης. Εγώ θα διερευνήσω την υπόθεση. Εάν υπάρχει πράγματι τέτοια καθυστέρηση θα δώσω τις ανάλογες οδηγίες. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την καταγγελία της μητέρας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα πρέπει η μητέρα ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος να υποβάλει παράπονο στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το παράπονο θα εξεταστεί και θα γίνει ό,τι πρέπει με σκοπό τη θεραπεία της οποιασδήποτε ατασθαλίας ή αδικίας ή καθυστέρησης υπάρχει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητέρα ανήλικου θύματος: Δικάστε τον, όχι άλλη αναβολή
Ερωτηθείς αν μπορεί να επισπευσθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, απάντησε: «Όλα είναι δυνατά. Εάν έρθουν σε εμένα, εάν έρθουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όλα είναι δυνατά. Εγώ θα εξετάσω τους λόγους των αναβολών, εάν πράγματι υπάρχουν αναβολές μη δικαιολογημένες, μπορώ να δώσω κάποιες οδηγίες με σκοπό τη θεραπεία της οποιασδήποτε αδικίας ή ατασθαλίας έχει προξενηθεί». Όπως εξήγησε, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αποκλειστικά το αρμόδιο για την απονομή της δικαιοσύνης, για την εκδίκαση των υποθέσεων, για τις τυχόν καθυστερήσεις και οτιδήποτε άλλο υπάρχει.
Παράλληλα, ο κ. Νικολάτος ξεκαθάρισε ότι η καταγγελία μπορεί να έγινε πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, έχει σημασία πότε οι διωκτικές Αρχές, που είναι η ανεξάρτητη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, καταχώρησε την ποινική δίωξη.
Παράλληλα, ο κ. Νικολάτος ξεκαθάρισε ότι η καταγγελία μπορεί να έγινε πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, έχει σημασία πότε οι διωκτικές Αρχές, που είναι η ανεξάρτητη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, καταχώρησε την ποινική δίωξη.
«Αυτά πρέπει να ερευνηθούν, αφού τεθεί το παράπονο ενώπιόν μου, εγώ θα δω πότε καταχωρήθηκε, πότε ήρθε ενώπιον των Δικαστηρίων για πρώτη φορά, πόσες φορές αναβλήθηκε, για ποιους λόγους αναβλήθηκε και όλα τα δεδομένα για να μπορέσω να πάρω τις σωστές αποφάσεις». Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι αμέσως μετά την παραλαβή του παραπόνου θα ενεργήσει για να πάρει τις πληροφορίες από το Επαρχιακό Δικαστήριο. «Θα πάρω το ιστορικό τις υπόθεσης και τα πρακτικά. Και με βάση αυτά θα μπορέσω να διατυπώσω άποψη και να ενεργήσω. Αν υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή τι συνέβη σε αυτή την υπόθεση», είπε και πρόσθεσε: «Καλώ και υποδεικνύω στη μητέρα ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία, εάν επιθυμεί να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα πράξει τα δέοντα».
Σκληρότερες ποινές ζητά ο Ιωνάς
Στη διαπίστωση ότι υπάρχει όντως καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, σε παρέμβασή του στον Active. Ανέφερε, μάλιστα, ότι γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν σχετικά με τον χρόνο που θα εκδικάζονται οι ποινικές υποθέσεις, θεωρεί «πως είναι πράγματι μια καθυστερημένη υπόθεση, η οποία λόγω και της φύσεώς της, του ιδιάζοντα χαρακτήρα αφού πρόκειται για ανήλικο θύμα, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί με μεγαλύτερη προτεραιότητα». Μάλιστα, ο υπουργός προέτρεψε τα Δικαστήρια «να αυξήσουν σημαντικά τις ποινές που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που οι θύτες έχουν αυξηθεί, πρέπει να αυξηθούν και οι ποινές, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά».
Είπε ακόμη ότι «γίνεται προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των εξουσιών, Δικαστήρια και Νομοθετική Εξουσία, ώστε να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Έχουμε καταρτίσει πλήρες στρατηγικό σχέδιο με δράσεις και αλλαγές, ώστε μέχρι το 2020 να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα νέο δικαστικό σύστημα κατά το οποίο η απονομή της δικαιοσύνης να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς και ειδικά σε υποθέσεις που αφορούν ανήλικα παιδιά».
Τέλος, σχολίασε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ή να αδικήσει την απαίτηση της μάνας όπως η υπόθεση εκδικαζόταν σε σύντομο χρόνο. Παράλληλα, όμως, δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα μεταφέρει η μητέρα του παιδιού για τους λόγους που ζητήθηκε αναβολή. «Αντιλαμβάνεστε, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση επί της δικαστικής διαδικασίας».
«Προτεραιότητα στα ποινικά»
Προβάδισμα στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων προέτρεψε να δίνονται ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης. Όπως ανέφερε στον «Φ», «πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις ποινικές υποθέσεις. Ήδη έχει δοθεί προτεραιότητα και έχουν ολοκληρωθεί πάρα πολλές υποθέσεις πολύ σύντομα». Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπάρχει το πινάκιο του Κακουργιοδικείου που ορίζει τις υποθέσεις.
«Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στο ημερολόγιο του Κακουργιοδικείου ή του Δικαστηρίου. Είναι καλό τέτοιες υποθέσεις με ανήλικους να εκδικάζονται πιο νωρίς, χωρίς να γνωρίζουμε τι άλλες υποθέσεις είχε το Δικαστήριο. Μπορεί να είχε άλλες που είχαν προτεραιότητα», είπε και κατέληξε: «Έπρεπε να είχε εκδικαστεί».
Σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης από το Κακουργιοδικείο στο Επαρχιακό, τόνισε ότι «η ποινή μετά τη μεταφορά θα είναι κατά πολύ μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν δικαζόταν στο Κακουργιοδικείο». Σχολίασε επιπρόσθετα: «Ευτυχώς που αυτά τα εγκλήματα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια, διότι τόσο καιρό υπήρχε ο φόβος να τα αποκαλύψουν. Έχω δει περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν προχώρησαν ποτέ σε καταγγελία».