Το κόστος κατασκευής ενός κτηρίου υπολογίζεται ότι αποπληρώνεται σε χρονική περίοδο ενοικίασης 10 περίπου ετών με βάση τα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο, σύμφωνα με την ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Όπως σημειώνεται, η κατασκευή ενός κτηρίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1.000 – 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι το οποίο μπορούσε να αποπληρωθεί αντί των ενοικίων που καταβάλλονται για σκοπούς στέγασης Υπουργείων, Τμημάτων, Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα.
 
Παράδειγμα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση, αποτελεί η ανέγερση του κτηρίου των νέων Κυβερνητικών Γραφείων, στα οποία στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2002, με συνολικό εμβαδό 55.700 τ.μ. και κόστος ανέγερσης, της τάξης των 700 ευρώ ανά τ.μ.
 
 
Ενδεικτικό παράδειγμα σύγκρισης δαπάνης ανέγερσης νέων κτηρίων αποτελεί το Συμβόλαιο Ενοικίασης για τη στέγαση του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο έχει υπογραφεί στις 2.8.2017. Με βάση το συμφωνηθέν ποσό ενοικίου, σε χρονική περίοδο 10 χρόνων υπολογίζεται ότι το συνολικό καταβληθέν ποσό ενοικίου θα ανέλθει σε 8 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω ποσό και το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου (7.161 τ.μ.) υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη ενοικίασης θα ανέλθει σε 1.094 ευρώ ανά τ.μ., που αποδεικνύει ότι αυτό ισοδυναμεί ή/και υπερβαίνει το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου κτηρίου.
 
Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και το Συμβόλαιο Ενοικίασης για το Επαρχιακό Ταχυδρομείο Πάφου, συνολικού εμβαδού 1.725 τ.μ., το κόστος ανέγερσης του οποίου, μαζί με 12ετή συντήρηση, υπολογίζεται στα €1.844.500, δηλαδή 1.070 ευρώ ανά τ/μ.
 
Σε κτήριο χωρίς άδεια το Γενικό Χημείο του Κράτους
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε επίσης πως το Γενικό Χημείο του Κράτους υπέγραψε προσύμφωνο για ενοικίαση κτηρίου για χρήση ως γραφεία / εργαστήρια, χωρίς το κτήριο να έχει τέτοια άδεια.
 
Όπως καταγράφεται στην ειδική έκθεση, από το 2007 μέχρι σήμερα καταβλήθηκε σε ενοίκια ποσό ψηλότερο από το κόστος ανέγερσης του κτηρίου, ενώ παρήλθε περίοδος 3 χρόνων από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ενοικίασης μέχρι την ημερομηνία έναρξης χρήσης του κτηρίου, περίοδος ικανή για ανέγερση ιδιόκτητης στέγης.
 
Πηγή: Philenews