Ο Α. Χατζηαντώνης αναφέρεται στο άρθρο της Φωτεινής Μιχαηλίδου – Χρήστου και προσθέτει τις δικές του σκέψεις.
Σε πρόσφατο άρθρο της στον Φιλελεύθερο, η δικηγόρος Φωτεινή Μιχαηλίδου – Χρήστου, θέτει καθοριστικά ερωτήματα, για την πορεία του κυπριακού τα 47 τελευταία χρόνια.
Διερωτάται η αρθρογράφος, τί θέλουμε; Δημιουργία ενός διζωνικού δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους, με δύο περιφέρειες; Επιστροφή στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου με ενιαίο κράτος; Μήπως, τη διεξαγωγή πολέμου για την εκδίωξη του εισβολέα; Καταλήγει δε, στο συμπέρασμα, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, φαίνεται να μας οδηγεί στη λύση δύο κρατών…!
Ότι έθεσε συνειδητά στο τραπέζι, τη χειρότερη λύση. Εκεί οδεύουν τα πράγματα, δυστυχώς.
Είναι γεγονός ότι, και όταν παλαιότερα είχαμε προέδρους, που είχαν πραγματικά τη θέληση, την πραγματική βούληση, για μία βιώσιμη λύση, κάποιοι δίπλα ή απέναντι σε αυτούς, κινούσαν τα νήματα προς άλλες κατευθύνσεις. Χρησιμοποιώντας τον κακώς νοούμενο, εθνικισμό, θρησκευτικό φανατισμό, προπαγάνδα και μίσος…!
Γιατί όμως οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Ποιος δημιούργησε το κυπριακό πρόβλημα;
Κάποιος θα απαντούσε, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επεμβάσεις και οι ραδιουργίες των Άγγλων, οι οποίοι επεδίωκαν το διαίρει και βασίλευε. Όμως μόνοι τους οι Άγγλοι, δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα στην προ των πυλών, τελική διχοτόμηση. Έπρεπε να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία. Κάτι πού έγινε δυστυχώς, και με την ανοχή της Ελλάδος, στην διάσκεψη τού Lancaster Ηouse, το 1955, στο Λονδίνο.
Και εφόσον τα συμφέροντα Αγγλίας – Τουρκίας, συνέπιπταν, ποιες δυνάμεις είχε η μικρή και νεοσύστατη Δημοκρατία τής Κύπρου, να αντισταθεί;
Αν προσθέσουμε και τις επεμβάσεις των Αμερικανών, της CIA και των ανδρείκελων της Ελληνικής Χούντας, ο στόχος έγινε απόλυτα εφικτός για τους εχθρούς της Κύπρου.
Και ενώ ο Κύπριος πολίτης, επί πέντε δεκαετίες περίπου, αναλισκόταν σε αυτές τις ατέρμονες και άστοχες συζητήσεις, τα πράγματα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια, στο ήδη καθορισθέντα, στόχο.
Με λίγα λόγια, ο χρόνος έλυσε το Κυπριακό. Το θέμα είναι, ότι ο χρόνος το έλυσε για τα συμφέροντα των Άγγλο – Τούρκων.
Εξάλλου εκείνος που είχε πει ότι, το Κυπριακό θα το λύσει μόνο ο χρόνος και κανένας άλλος, ήταν ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς.
Αφεθήκαμε να μας παρασύρει η διχόνοια. Προφανώς, το τέλος αυτής τής ιστορίας, η τελευταία πράξη της τραγωδίας, δεν παίχτηκε ακόμη…!
Μας αφήνει ο εφησυχασμός και η ψευδεπίγραφη ευμάρεια, να το αντιληφθούμε;
Ξυπνήστε!