Πιθανή κομματική συνδιαλλαγή για τη μη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών θα ενισχύσει το αίσθημα δυσπιστίας και απαξίωσης των πολιτών, υποστηρίζει ο Νίκος Παντελή
Η συζήτηση για πιθανή αναβολή των δημοτικών εκλογών δεν είναι νέα. Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, δημόσια και μη, προσπαθεί να χτίσει συναίνεση με τα κόμματα, ώστε οι εκλογές να μετατεθούν 2,5 χρόνια αργότερα, με ισόχρονη παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη, είναι ότι τόσο τα κόμματα, όσο και οι πολίτες παρακολουθούμε την κουβέντα αυτή, ως να πρόκειται για κάτι φυσιολογικό.
Ως η αναβολή δηλαδή μιας εκλογικής διαδικασίας, να εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους, απλά και μόνο επειδή θα επιτευχθεί -αν τελικά επιτευχθεί- συναίνεση ορισμένων κομμάτων. Άραγε το ίδιο ισχύει για όλες τις εκλογές; Μπορεί λίγο πριν τις επόμενες Προεδρικές, αυτές να αναβληθούν, αν υπάρξει συναίνεση και να παραταθεί η παρούσα θητεία; Αποτελούν τέτοιες ενέργειες μέρος της θεσμικής λειτουργίας ευρωπαϊκής χώρας;
Τα επιχειρήματα που ακούγονται από την κυβερνητική πλευρά, βασίζονται σε ένα λογικό άλμα. Ότι η διενέργεια των εκλογών θα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση στην ΤΑ και άρα θα θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δεύτερο σκέλος, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως φόβητρο για να πιέσει τα κόμματα, είναι σε όλους αντιληπτό. Το πρώτο όμως, ότι η διενέργεια των εκλογών θα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση, στερείται κάθε λογικής και είναι γι’ αυτό που κανείς έως σήμερα δεν προσπάθησε να το τεκμηριώσει δημόσια. Γιατί απλά, δεν στέκει.
Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της Τρόικα και για την οποία έχουν γίνει σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης-κομμάτων. Το αν λοιπόν φτάσαμε στο τέλος του 2021 και ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινό σημείο μεταξύ τους, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί. Το να συνδέεται αυτό το γεγονός με τις δημοκρατικές λειτουργίες της χώρας, είναι ένα άλλο θέμα, που στερείται κάθε λογικής. Επιτρέψτε μου λοιπόν να μη δέχομαι αυτή τη σύνδεση, την οποία θεωρώ και επιζήμια για τη δημοκρατία.
Με βάση όσα διαβάζουμε και γίνονται στο παρασκήνιο, η Κυβέρνηση ακόμη προσπαθεί να αποσπάσει το «ναι» των κομμάτων για την αναβολή, πράγμα που όπως όλα δείχνουν θα ξέρουμε αν πέτυχε σε λίγες μέρες. Ένα «ναι» που ευθέως οδηγεί σε θεσμικό κατήφορο και που προσωπικά δυσκολεύομαι πολύ να σκεφτώ ποια κόμματα θα δώσουν, όσο και αν πιέζονται, ή φοβούνται τη διεξαγωγή των εκλογών.
Διότι η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος που παρασκηνιακά συμφωνεί να μη διεξαχθούν εκλογές, κάθε άλλο παρά ωθεί τους πολίτες στην ενασχόληση με την πολιτική. Αντίθετα, ενισχύει το αίσθημα ότι «όλοι είναι ίδιοι» δείχνοντας πως το μοναδικό ζητούμενο είναι μία καλή, για τα δεδομένα του κόμματος, εκλογική καταγραφή. Όταν μάλιστα υπό τον φόβο ότι δεν θα την πετύχουν, αποφασίζουν να αναβάλουν τις εκλογές, τότε παρέχουν πολύ κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία και τους πολίτες. Εύχομαι ειλικρινά, η στάση των κομμάτων να είναι τέτοια που θα μας επιτρέπει να αναφερόμαστε στην Κύπρο ως έναν τόπο με θεσμικές λειτουργίες και όπου οι εκλογές αποτελούν κορυφαία μορφή έκφρασης των πολιτών και όχι εργαλείο της όποιας Κυβέρνησης ή συνδιαλλαγής.