Ο Προκόπης Γεωργίου, πρώην Ανώτερος Αστυνόμος, από τη Λάρνακα, γράφει για την εγκληματικότητα και επισημαίνει την ανάγκη η Πολιτεία, κάνοντας χρήση των θεσμών που διαθέτει, να πατάξει την κάθε παρανομία.

Είναι σ’ όλους γνωστό ότι η εγκληματικότητα στον τόπο μας είναι ένα από τα κύρια θέματα που συζητιούνται. Εγκληματικές πράξεις έχουν συμβεί και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν. Όμως πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τις βαθιές αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων και χρησιμοποιούν την εγκληματικότητα στον τόπο μας για να υποτιμήσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, της οποίας η προσέγγιση στα ουσιώδη προβλήματα είναι διεισδυτική και κριτική. Στις μέρες μας παρατηρείται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφετηρία αυτού του ενδιαφέροντος είναι η σωρεία υποθέσεων διαφθοράς που τον τελευταίο καιρό, αλλά και παλαιότερα, έπληξαν και πλήττουν τον τόπο μας. 

Το Κράτος, κυβερνώντες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση ψήφιζαν και ενίοτε τροποποιούσαν την κείμενη νομοθεσία για πάταξη της διαφθοράς. Να γίνει επιτέλους απόλυτα σαφές ότι στη διαμόρφωση κλίματος διαφθοράς και γενικά της ανομίας συντελεί κατά σημαντικό βαθμό και το ευρύ κοινωνικό περιβάλλον που επικρατεί σε μια χώρα όπως τη δικιά μας. Δεν θα αναφερθώ ιδιαιτέρως στο πρόβλημα και την αιτία της διαφθοράς που την προκαλούν καθ’ ότι σε μια ανοικτή επιστολή μου προς στον Πρόεδρο του Κράτους πρόσφατα, εξέθεσα τις απόψεις μου και εισηγήθηκα τρόπους αναχαίτισης της. Το φαινόμενο κάθε μορφής εγκλήματος δεν είναι προσωρινό ούτε παροδικό, αντίθετα μόνιμα και ανυπόστατο μέρος της ζωής του ανθρώπου. Να υπενθυμίσω τις κατά συρροή δολοφονίες γυναικών στο Μιτσερό και άλλους.

Να υπενθυμίσω στο αναγνωστικό κοινό συνέντευξη του κ. Ανδρέα Τσαγγαρίδη, προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας προς την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» προ διετίας. Μεταξύ άλλων είπε: «Η Κύπρος είναι ένα απέραντο πορνείο», λόγια ενός πρώην αξιωματούχου πολιτικού κόμματος, αγωνιστή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας. «Σόδομα και Γόμορα» στον καλλιτεχνικό, αθλητικό κόσμο της Ελλάδος, που δυστυχώς άγγιξε και τη μικρή Κύπρο μας.

Ερωτώ ποιος τα άκουσε; Κανένας επίσημος ή ανεπίσημος, καμιά γυναικεία ή ανδρική οργάνωση. Και σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσαγγαρίδη η κατάσταση χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο. Πρόσφατα, γίνεται πολύ συζήτηση για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στους αθλητικούς χώρους. Δικαιολογημένες οι όποιες αντιδράσεις για τις αναίσχυντες πράξεις κάποιων ανήθικων, ελεεινών προσώπων, θα έλεγα. 

Δεν είναι μόνο τα «χρυσά διαβατήρια» που μας ρεζίλεψαν διεθνώς είναι και άλλα πολλά. Εναπόκειται στον κάθε πολίτη να συμβάλει παντοιοτρόπως και αν βλέπει κάτι, να λέει αυτό το κάτι στις αστυνομικές Αρχές γιατί μόνο με τη στενή συνεργασία πολιτών και Αστυνομίας μπορούμε να ζούμε σε ένα ευνομούμενο Κράτος. Το δε Κράτος, οφείλει να υλοποιήσει πρότυπα καινοτόμα προγράμματα πρόληψης. Χρειάζεται μια βαθιά και επείγουσα αλλαγή στη στρατηγική αντιμετώπισης της όποιας μορφής εγκλήματος, είτε αυτή είναι διαφθορά, ναρκωτικά ή σεξουαλικά εγκλήματα. Ο πολίτης αναμένει από το Κράτος έργα, τη λήψη δυναμικών μέτρων προς πάταξη κάθε μορφής έκνομης πράξης. Σήμερα φίλοι μου, διαθέτουμε μια αξιόλογη Αστυνομία, πλείστα μέλη της με ακαδημαϊκά προσόντα πλήρως καταρτισμένη που είναι επιφορτισμένη στην επικράτηση της ευνομίας και ευταξίας. 

Η ευθύνη βαρύνει τον κάθε πολίτη αλλά πρωτίστως το επίσημο Κράτος, το οποίο κάνοντας χρήση των θεσμών που διαθέτει, να πατάξει την κάθε παρανομία. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια στις κάθε τους πράξεις, όχι περιοδικές εξάρσεις όποτε εκδηλωθεί ένα έγκλημα είτε αυτό είναι διαφθορά ναρκωτικά ή σεξουαλικές πράξεις της όποιας μορφής. 

Ειλικρινά λυπούμαι να παρατηρήσω, ότι οι συζητήσεις γύρω από την διαφθορά έχουν επισκιάσει και το Εθνικό μας θέμα… κρίμα. Οι πάντες συμπολίτευση και αντιπολίτευση γνώρισμα των λόγων τους να είναι η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η παρρησία τους και να είναι στο μέτρο η όλη συμπεριφορά τους. Να λεν και να παραδέχονται αλήθειες, το σωστό, το συμφέρον του τόπου και να είναι βέβαιοι ότι τούτο τεκμέρεται από το αποτελεσμάτων των ερευνών είτε είναι αποφάσεις από της διερευνητικής επιτροπής ή από πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή.

Εν κατακλείδι, δεν θα παραλείψω στα όσα λέω, να επαναλάβω τον χρυσό κανόνα: «Η πρόληψη στην όποια μορφή εγκλήματος επιτυγχάνεται για την αποτελεσματική εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας». Η ωριμότητα του λαού μας είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό του και ο κάθε πολίτης να αναζητά ανάμεσα στα όσα ακούει, την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Πίστη και αισιοδοξία ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες στο τόπο μας.