Η Βασιλική Φωτίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, γράφει για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και πώς αυτή θα πρέπει να γίνεται.

Το δικαίωμα του πολίτη να εκλέγει τους άρχοντές του, αλλά να εκλέγεται και ο ίδιος ως άρχων είναι υψίστης σημασίας δια τον άνθρωπο. Είναι ο θεμέλιος λίθος, η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, του μεγάλου δώρου της αρχαίας Αθήνας προς την Ανθρωπότητα.

Για να αντιληφθούμε τη σημασία του υψίστου αυτού αγαθού, ας αναλογιστούμε τη ζωή των ανθρώπων στα απολυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα, όλων των εποχών, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, όταν όλες οι εξουσίες ασκούνται από ένα άτομο, τον απόλυτο άρχοντα, τον μονάρχη. Ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο στα χέρια του δυνατού, ο οποίος αποφασίζει για την ύπαρξή του, τη ζωή και την τύχη του.

Δι’ αυτό, αγαπητοί μου, πρέπει να αισθανόμεθα τυχεροί και ασφαλείς, κάθε φορά που ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα, διότι εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε σε ποιους θα αναθέσουμε την ύπαρξή μας, το μέλλον μας.

Να αισθανόμεθα ακόμα χαρά και περηφάνια, διότι μας δίδεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας.

Η είδηση από τα ΜΜΕ ότι το ποσοστό των δικαιούχων να εγγραφούν εις τον εκλογικό κατάλογο δεν είναι το αναμενόμενο και ότι είναι μάλλον χαμηλό, με προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα προβληματίσει και τους ιθύνοντες και τους υποψήφιους βουλευτές ακόμα και τα ΜΜΕ, ώστε να εξευρεθεί τρόπος να ασκήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το εκλογικό τους δικαίωμα, το οποίο συνάμα είναι και ύψιστο καθήκον και χρέος προς τη Δημοκρατία.

Εύχομαι το χαμηλό ποσοστό εγγραφής των νέων ψηφοφόρων εις τον εκλογικό κατάλογο να οφείλεται εις την πανδημία του κορωνοϊού και όχι στο σύστημα, τη γνωστή διαδικασία, η οποία είναι και χρονοβόρος.

Είναι λυπηρόν να ζούμε στον αιώνα της αποθέωσης της τεχνολογίας και του διαδικτύου –μέχρι και στον πλανήτη Άρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, έχουμε προσεδαφιστεί– και η διαδικασία εγγραφής εις τον εκλογικό κατάλογο να παραμένει η ίδια από αμνημονεύτων χρόνων.  Έντυπο από την Επαρχιακή Διοίκηση ή το υπουργείο των Εσωτερικών, συμπλήρωση του εντύπου, πιστοποίηση από τον κοινοτάρχη της ενορίας και παράδοση του εντύπου στην Επαρχιακή Διοίκηση.  

Για τους μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους είναι και θέμα χρόνου.

Ως εκπαιδευτικός συνταξιούχος, επιτρέψετέ μου να κάμω μίαν εισήγηση, η οποία πιθανόν να διευκολύνει τους τελειόφοιτους μαθητές, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δικαιούνται να ψηφίσουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας να παρέχει το έντυπο –και μέσω διαδικτύου– προς τους δικαιούχους μαθητές.

Θα είναι μια ωραιότατη αφόρμηση για ένα μάθημα Πολιτικής Αγωγής, αφού ένας από τους στόχους της Παιδείας είναι να προετοιμάσει τους μαθητές, ώστε να γίνουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες, να ενδιαφέρονται για τα κοινά και να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.

Καλή ψήφο, τελειόφοιτοι μαθητές· και καλοί πολίτες!