Ο Φίλιππος Μιχαηλίδης παραθέτει κάποια σενάρια για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών.
Πολλά γεγονότα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό που σίγουρα θα επηρεάσουν την έκβαση των βουλευτικών εκλογών. Πώς όμως;
Θα παραθέσω ορισμένα σενάρια:
1. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει το 18% των ψήφων του λαού και ο ΔΗΣΥ το 30% περίπου. Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ έπεισε και ωφελήθηκε από τις συζητήσεις για τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Ωφελήθηκε επίσης και από το 84% των θετικών απαντήσεων δημοσκόπησης του Φιλελευθέρου, ότι θα έπρεπε οι φάκελοι να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή.
Αντιθέτως ο ΔΗΣΥ με 30% θα είναι ένδειξη ότι οι προσπάθειες του κ. Αβέρωφ για εξασφάλιση της ψήφου των μικρών κομμάτων δεν έπεισαν την κοινωνία, ανεξάρτητα εάν τελικά εγκριθεί ο προϋπολογισμός.
2. Το άλλο σενάριο θα είναι αν στις εκλογές, το ΔΗΚΟ περιοριστεί σε ένα ποσοστό γύρω στο 13% και ο ΔΗΣΥ παραμείνει στα προηγούμενα ποσοστά του 35%. Αυτό θα σημαίνει ότι ο Κύπριος ψηφοφόρος εξακολουθεί να στηρίζει την Κυβέρνηση.
3. Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
4. Αν η ΕΔΕΚ πάρει οτιδήποτε κοντά στο 7% θα είναι εις πίστιν του κ. Σιζόπουλου ότι ορθά χειρίσθηκε την μη έγκριση του προϋπολογισμού και ακολούθως την έγκριση του προϋπολογισμού, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για αλλαγή στάσης τον Γενάρη. Με ποσοστό μεταξύ 4-5% θα είναι μήνυμα δυσαρέσκειας για την αλλαγή από την παραδοσιακή στάση της ΕΔΕΚ για καταψήφιση του προϋπολογισμού και για την παροχή στήριξης στην Κυβέρνηση.
5. Το ΕΛΑΜ παίρνει το 3,6% και μένει στη Βουλή. Να μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είχε αποκλεισθεί από τη βουλή, προτού κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το ΕΛΑΜ, να μπει στη Βουλή. Πιστεύω θα τα καταφέρει οριακά.
6. Τα άλλα μικρά κόμματα δεν θα έχουν αλλαγές. Το κόμμα Καρογιάν βέβαια μάλλον μένει εκτός. Έτσι έπαθε και ο Τάσσος το 1991, παρά την επί μακρόν συμμετοχή του στα κοινά, όταν προσπάθησε να κάνει κόμμα, την Ένωση Κέντρου, εκτός του ΔΗΚΟ.