Ο Μάριος Σταύρου γράφει για τρόπους ενδυνάμωσης της ενημέρωσης σχετικά με την πανδημία.
Η αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην αποτελεσματική και ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και στην ενδυνάμωση του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης αλλά και της δημόσιας ασφάλειας.
Ένα κράτος έχει την ευθύνη να ακούει τους πολίτες του, να συζητά μαζί τους την ανάγκη εφαρμογής μέτρων, να παραθέτει το σύνολο των στοιχείων και των εισηγήσεων των επιστημόνων, να απαντά τα ερωτήματα και τις απορίες τους. Αυτή η πρακτική ενισχύει το δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών και δεν επιτρέπει τη δημιουργία fake news και παραφιλογίας.
Η αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που έχει ως αναγκαία βάση την άμεση και ενεργή εμπλοκή των πολιτών πρέπει να βασίζεται στην λεγόμενη πρακτική των 4Ε: Επικοινωνία, Ενημέρωση, Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση.
Επικοινωνία: Η σωστή, δημιουργική και αποτελεσματική επικοινωνία με την χρήση της παραδοσιακής αλλά και μοντέρνας επικοινωνίας μπορεί να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά.
Ενημέρωση: Ολόκληρη η υφήλιος βρέθηκε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και νέα στοιχεία καθημερινά. Αποτελέσματα ερευνών, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενημέρωση για νέα μέτρα και διατάγματα μέσα από μια διαρκή επικοινωνία με το κοινό. Ακόμα και η ανακοίνωση των νέων περιστατικών covid19 με μια απλή ανάλυση, κατανοητή στους πολίτες, ενισχύει το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Η πολυπρόσωπη επικοινωνία ή/και οι διχογνωμίες συγχύζουν και προβληματίζουν τους αποδέκτες της ενημέρωσης. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί την ναυαρχίδα για την εμπιστοσύνη του πληθυσμού προς τις κρατικές ενέργειες.
Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση του πληθυσμού, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, δύσκολη και απαιτητική. Η επανάληψη των μηνυμάτων, η ενδυνάμωση της επικοινωνίας, ο απλός και μεστός λόγος των αξιωματούχων, η γλώσσα του σώματος και πολλά άλλα είναι αυτά που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης του πληθυσμού. Η χρήση παραδοσιακών και μοντέρνων μέσων επικοινωνίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη και άμεση προς κάλυψη όλων των ηλικιακών ομάδων.
Ευαισθητοποίηση: Τα τρία προηγούμενα «έψιλον» είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν την Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε όλα τα κοινωνικά θέματα όπως είναι και η κρίση δημόσιας υγείας που διανύουμε. Εάν για κάποιο λόγο, μια από τις προηγούμενες ενέργειες (επικοινωνία, ενημέρωση, εκπαίδευση) παρουσιάζει ελλείψεις, συνεχείς αλλαγές ή ασυνέπεια τότε προκύπτει ενδεχόμενη πρόσκαιρη συμμόρφωση.
Θέτω εδώ το καίριο ερώτημα και ας απαντήσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, φοράμε τη μάσκα γιατί αντιληφθήκαμε την αξία της ή απλά για να γλυτώσουμε το πρόστιμο των 300 ευρώ;