Ο Μ. Χριστοφίδης θέτει προβληματισμούς ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Ε/κ ηγέτης έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με πρόταση για ΜΟΕ πριν την άτυπη πενταμερή και ο Τ/κ έστειλε επιστολή στον ΓΓ ζητώντας του «να επιδείξει ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στην φόρμουλα για δυο κυρίαρχα κράτη με διεθνές καθεστώς». Η κυρία Λουτ ήρθε για να γεφυρώσει τη διαφορά των δυο ηγετών όταν ο ένας βλέπει στο βορρά και ο άλλος στο νότο.
Ανεξάρτητα από την γεφύρωση ή μη της Λουτ (που είναι αγεφύρωτη ) ο ΓΓ με τις δηλώσεις του έχει ήδη δεσμευτεί να συγκαλέσει την άτυπη διάσκεψη. Στην άτυπη η ε/κ πλευρά θα καταθέσει ΔΔΟ με υποχώρηση την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και η τ/κ πλευρά τα δυο κυρίαρχα κράτη με υποχώρηση την συνομοσπονδία.
Το αποτέλεσμα θα είναι:
1. Η τ/κ πλευρά μπορεί να αποδεχτεί την αποκεντρωμένη ομοσπονδία με «αποτελεσματική συμμετοχή» δηλαδή συγκυβέρνηση ή «Συνομοσπονδιακή Ομοσπονδία» του Ύπατου Αρμοστού του Ηνωμένου Βασιλείου
2. Η ε/κ πλευρά να απορρίψει τα δυο κράτη.
3. Αδιέξοδο
Υπάρχει πιθανότητα η τ/κ πλευρά να δεχτεί την αποκεντρωμένη ως βάση για διαπραγματεύσεις και εκεί να δεχτεί και την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων αλλά να επιμένει στην εγγύηση της τ/κ πολιτείας.
Στην άτυπη, ο Γκουτέρες μπορεί λογικά να ανακοινώσει επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων σε μελλοντική ημερομηνία, εάν συμφωνηθεί η βάση λύσης είτε ως αποκεντρωμένη ομοσπονδία είτε δύο κράτη είτε συνομοσπονδία.
Υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα του αδιεξόδου με την τ/κ πλευρά να μην δέχεται οποιαδήποτε μορφή ομοσπονδίας και την ε/κ πλευρά να μην δέχεται οποιαδήποτε μορφή δυο κρατών. Στη περίπτωση αδιεξόδου, ο ΓΓ θα βάλει το Κυπριακό στο ράφι των ΗΕ μαζί με τις άλλες 30 «Disputes» κρατών που ήδη βρίσκονται εκεί.
Ο ΓΓ μετά τη λήξη της αδιεξόδου διάσκεψης, ίσως μας πει το περιβόητο που μας είπε μετά το Κραν Μοντανά «Good luck to the Cypriots of the north and the south».
Μετά θα συνεχίσουν τα δυο κράτη το ένα αναγνωρισμένο και το άλλο μη, μέχρι η Τουρκία να το προσαρτήσει αφού ήδη το ελέγχει 100% διοικητικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Τότε, δυστυχώς για μας, θα έχουμε το σκληρό σύνορο στη Λήδρας και αλλού με την Τουρκία, ενώ τώρα -θεωρητικά τουλάχιστον- έχουμε σύνορο με τους Τ/κ.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου καλή για την ΚΔ και τους πολιορκημένους Ε/κ με την προοπτική της άτυπης διάσκεψης με τα «Ταταρικά δυο κράτη».
Ο Αναστασιάδης εν γνώσει αυτών των δεδομένων θα πορευτεί προς την άτυπη με τις τρεις εγγυήτριες και τον διχοτομηστή Ερσίν Τατάρ με τα «Ταταρικά δυο κράτη».
Ο ΔΗΣΥ θέλει την αποκεντρωμένη, το ΑΚΕΛ οποιαδήποτε ΔΔΟ λύση , το ΔΗΚΟ με σωστό περιεχόμενο, το ΕΛΑΜ με το ενιαίο κράτος και τα άλλα κόμματα είναι ενάντια της Διζωνικής. Με τέτοιο μωσαϊκό θα πάει ο Αναστασιάδης στην άτυπη. Αυτή είναι η Κύπρος.