Ο Χρυσόστομος Ρουσής, πρώην γυμνασιάρχης, σημειώνει απόψεις ειδικών σχετικά με την αυτοπεποίθηση, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. 

Καταρχάς, αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθησή μας ότι «έχουμε την ικανότητα να κάνουμε, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και της λογικής, ό,τι επιθυμούμε και προγραμματίζουμε». Μπορεί να έχουμε ψηλή αυτοπεποίθηση για κάτι (σπουδές, κοινωνικές σχέσεις), ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση για κάτι άλλο (σχέσεις με το άλλο φύλο) [Psychology Now Team (2016)]. Είναι αλήθεια ότι η αυτοπεποίθηση διαμορφώνεται στην παιδική μας ηλικία, όμως, «ανατροφοδοτείται» σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Όταν οι γονείς αποδέχονται τα παιδιά τους όπως είναι και «επιβραβεύουν πάντα την προσπάθειά τους», αυτό αναπτύσσει ψηλή αυτοπεποίθηση. Όταν, όμως, έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά τους, είναι πολύ απαιτητικοί ή υπερπροστατευτικοί και δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία τους, τότε τα παιδιά δεν μαθαίνουν από νωρίς να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και «χάνουν έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους» (Ευάγγελος Χ. Καραδήμας, δρ. Ψυχολογίας της Υγείας, 2015). Αφού, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανατροφοδοτείται η αυτοπεποίθησή μας, γιατί να μην προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε, ακολουθώντας τις συμβουλές  τους;

Πρώτα-πρώτα η αυτοπεποίθησή μας τονώνεται με την εμπιστοσύνη μας στην πρόνοια του Θεού. «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν», λέει ο Άγιος  Παΐσιος και μας προτρέπει,  πριν κάνουμε οτιδήποτε,  να  κάνουμε τον σταυρό μας και να λέμε «Χριστέ μου,  Παναγία μου,  βοήθησέ με!». Ακόμη, επηρεάζουμε θετικά τη διάθεση και αυτοπεποίθησή μας, όταν φροντίζουμε την εμφάνισή μας, αλλάζουμε τις συνήθειές μας, γράφουμε σε ημερολόγιο τι πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα  επιτύχουμε (Κατερίνα  Πατούλια, ψυχολόγος, 2020). Επιπλέον, η κοινωνικότητα τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Οι νέοι  με αυτοπεποίθηση  «ακούνε την γνώμη όχι των πολλών, αλλά των επαϊόντων» (Πλάτων). Στη ζωή όλοι κάνουμε λάθη και το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, τονώνουμε την αυτοπεποίθησή μας (Good life 2016). Παράλληλα, η Βίβιαν Τσαραμύρση (2020) αναφέρει ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή μας, όταν αποφεύγουμε τη σύγκριση, θεωρώντας ότι οι άλλοι είναι καλύτεροί μας. Βελτιώνουμε, επίσης, την αυτοπεποίθησή μας όταν βρίσκουμε χρόνο να απολαμβάνουμε τη φύση -το φυσικό περιβάλλον μας φέρει μια πραγματική  αίσθηση ηρεμίας-  και το χορό, ο οποίος ενεργοποιεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Επίσης, ο άνθρωπος με αυτοπεποίθηση (αυτοπραγμάτωση) αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους, έχει αίσθημα αλληλεγγύης προς όλους τους ανθρώπους και βαθιές διανθρώπινες σχέσεις (Abraham Maslow). Τέλος,  η ευγνωμοσύνη μας κάνει χαρούμενους και δίνει νόημα και αξία σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη προκαλεί θετικά συναισθήματα, μας κάνει να εκτιμάμε  αυτά που έχουμε και μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα της ζωής.