Ο Νίκος Τινής θεωρεί ότι ο ΠτΔ και οι πολιτικοί δεν πρέπει να οδηγήσουν τον λαό σε ένα νέο δημοψήφισμα με εφαρμογή λύσης του Κυπριακού τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, καθώς αυτή ήδη απορρίφθηκε το 2004.
Σύμφωνα προς το δημόσιο δίκαιο, δημοψήφισμα είναι η λήψη, από ολόκληρο το εκλογικό σώμα μιας χώρας ή μιας περιοχής, τελικής απόφασης πάνω σε συνταγματικά, νομοθετικά ή άλλα θέματα εσωτερικής, ή εξωτερικής πολιτικής.
Οι όροι και οι διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία μιας χώρας. Στην Κύπρο πέρα του ενωτικού Δημοψηφίσματος στις 15 Ιανουαρίου 1950 το οποίον οργάνωσε η τότε Εθναρχία, υπήρξε ακόμη ένα το 2004 για να αποφασίσει ο Ελληνισμός της Κύπρου για τους χειρισμούς του ΠτΔ, την τακτική και τη γραμμή πορείας του κυπριακού προβλήματος, πάνω στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Ο ΠτΔ και οι κομματάρχες δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ως εκ του Συντάγματος και το όρκου που έδωσαν, να ξεπουλούν ανθρώπινα δικαιώματα, περιουσίες, επιστροφή προσφύγων, ενιαία οικονομία, γενικά την ακεραιότητα της πατρίδας, στο βωμό μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που ήδη απέρριψε ο λαός.
Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και μπορεί να δοθεί σαν λάφυρο πολέμου ή για αποφυγή πολέμου.
Η παραμικρή απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο (π.χ. ένας άνθρωπος μια ψήφος) εγκυμονεί κινδύνους, διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Ακόμη και η δεύτερη γενιά των προσφύγων είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως του χορού Λίμπο που οι κυβερνώντες προσπαθούν να του μάθουν με το κατέβασμα του πήχη, όταν προσπαθούμε να συναντήσουμε τις τουρκικές προδιαγραφές για μια λύση του κυπριακού προβλήματος.
Η νέα γενιά έχει ιδανικά, αλλά όχι πρότυπα.
Στο βορρά οι Τούρκοι και στις ελεύθερες περιοχές ο χειρότερος μας εχθρός η Βρετανία, υπαίτια όλων των βασάνων του κυπριακού λαού που δεν αντιμετωπίζεται ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, αλλά αφήσαμε να τον αντιμετωπίσουν τα εγγόνια μας. Θα ζούμε όλοι μας μια ζωή με τον φόβο; Και η μανούλα Άνγκελα-κεφαλή της ΕΕ, φέρθηκε πολύ άσχημα.
Ο ΠτΔ και οι θεσμοί είναι κατοχυρωμένοι από το Σύνταγμα. Εάν πάσχουν οι θεσμοί είναι εξαιτίας των επικεφαλείς των θεσμών οι οποίοι πρέπει να είναι υπηρέτες του λαού.
21ος αιώνας σημαίνει ανανέωση των νόμων εκσυγχρονισμού της Πολιτείας, καθορισμού της πόλης, χωριού, κώμης, προάστια και όχι με νέο δημοψήφισμα.(ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΛΕΜΕΣΟΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ-ΠΑΦΟΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑ).
Υ.Γ. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και του Συντάγματος.