Την πιο ψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού στην ιστορία της κατέγραψε χθες η Κύπρος, τόσο με την κατανάλωση καθ’ όλο το 24ωρο όσο και με τη μέγιστη ζήτηση που έφτασε χθες στις 2.30 το μεσημέρι στα 1.159  μεγαβάτ. Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ είχε καταγραφεί τότε που είχε και το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, την 1η Αυγούστου 2010 με 1.148 μεγαβάτ. 

Η χθεσινή ζήτηση με τα 1.158 μεγαβάτ, ήταν κατά 64 μεγαβάτ μεγαλύτερη του προηγούμενου φετινού ρεκόρ των 1.095 μεγαβάτ που καταγράφηκε την Δευτέρα με επίσης πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Πολύ σημαντικό, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η ζήτηση πέραν των 1.000 μεγαβάτ, διήρκεσε για περίπου 10 ώρες, από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 6.00 το απόγευμα, κάτι που δείχνει ότι χθες σχεδόν όλα τα κλιματιστικά της Κύπρου δούλεψαν στο φουλ για πάρα πολλές ώρες συνεχόμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ζορίστηκε» η ΑΗΚ: Ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ενέργειας

Ρεκόρ, κατέγραψε και η παραγωγή της ΑΗΚ, που ξεπέρασε τα 1003 μεγαβάτ χθες, αφού η παρατεταμένη πολύ ψηλή θερμοκρασία μείωσε την δυνατότητα παραγωγής των φωτοβολταϊκών, που αντί περίπου 155 μεγαβάτ που παρήγαγαν τους τελευταίους μήνες στις ώρες αιχμής χθες παρήγαγαν μόνο 141 μεγαβάτ, ενώ η απουσία αέρα έριξε την παραγωγής των αιολικών πάρκων στα 14 μόλις μεγαβάτ. Οπότε την εξασφάλιση επάρκειας ανέλαβε σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ΑΗΚ.

Να σημειωθεί ότι παρά το ιστορικό ρεκόρ υπήρχε και χθες ικανοποιητικό περιθώριο παραγωγής ηλεκτρισμού για εφεδρεία με τις συνολικές δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου να «αντέχουν» ζήτηση της τάξης των 1.400 μεγαβάτ, δηλαδή υπάρχει εφεδρική δυνατότητα ικανοποίησης της ζήτησης αν «πέσει» μια από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής του Βασιλικού.