Ο Αντώνης Α. Έλληνας αποχαιρετά τον καλό του φίλο, σπουδαίο και σπάνιο άνθρωπο, ειλικρινή και λαμπρό  επιστήμονα Βάσο Σωτηρίου.

Τον Βάσο τον γνώρισα στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, κάπου μεταξύ αιθουσών διδασκαλίας και γηπέδων μπάσκετ. Σπάνιο μυαλό, με συγκρότηση, που μόνο στις θετικές επιστήμες θα μπορούσε να καταλήξει. Εργατικός όσο λίγοι, μεθοδικός όσο ελάχιστοι. Κυρίως, όμως, χαμηλών τόνων. Πάντα απέφευγε τις αχρείαστες συζητήσεις και την περιαυτολογία- προτιμούσε να δείχνει αυτό που είναι μέσω των επιτευγμάτων του.

Και είχε, όντως, πολλά. Σπούδασε με Fulbright στο Rice και εργάστηκε σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο του, στην αρχιτεκτονική υπολογιστών και δικτύων. Θυμούμαι ακόμα το βράδυ που πήρα ένα ξαφνικό email από τον Βάσο στη Νέα Υερσέη, «ρε, μα είσαι τζιαι ’σύ δαμέ;». Περάσαμε μαζί πέντε ωραία χρόνια- χωρίς τον Βάσο, θα ήταν λιγότερο ευχάριστα τα Σάββατα στο υπόγειο του Graduate School. Αγαπητός στους συμφοιτητές του και, κυρίως, ειλικρινής, ευθύς και ανθρώπινος.

Στους διαδρόμους του E-Quad προκαλούν δέος οι πλακέτες για βραβευθέντες καθηγητές. Πολλοί συμφοιτητές του έφυγαν στη μέση του δρόμου. Ο Βάσος, όμως, είχε συνηθίσει από μικρός στις δυσκολίες. Δεν τα παρατούσε εύκολα. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του, κατά τα άλλα, αυστηρού καθηγητή στην υποστήριξη της διατριβής του: «superb!».

Ο Βάσος μπορούσε να μείνει στην Αμερική, όπου του προσέφεραν δουλειά μεγάλες εταιρείες, εντυπωσιασμένες από τις δημοσιεύσεις, την εργατικότητα και την αφοσίωσή του. Επέστρεψε στους αγαπημένους του γονείς και τη αδελφή του, Μαρία. Στη στενάχωρη Κύπρο που αγαπούσε.

Στο ΤΕΠΑΚ από το 2007, κοντά στην οικογένειά του. Συνέβαλε στην ανάπτυξη του νεοσύστατου τότε τμήματός του, με την εργατικότητα και τη συνέπειά του. Συνέχισε παράλληλα να δημοσιεύει, να γίνεται διεθνώς γνωστός, να βάζει ολοένα και πιο υψηλούς στόχους- και να τους πετυχαίνει.  

Μόνο πριν λίγο καιρό άρχισε να ξεφεύγει περιστασιακά από τον ακαδημαϊκό μας μικρόκοσμο. Γνώρισε την Τράζιενα και, πριν λίγους μήνες, καλωσόρισαν τον Αλέξανδρο. 

Πολλά άλλαξαν στη ζωή του Βάσου, όλα προς το καλύτερο. Έμεινε, όμως, το ίδιο ταπεινός, μετριόφρων και ειλικρινής. Όπως ήταν όταν τον πρωτογνώρισα στην Αμερικανική Ακαδημία.

Η Κύπρος έχασε έναν λαμπρό επιστήμονα. Όσοι τον γνωρίσαμε χάσαμε έναν σπάνιο άνθρωπο.