Μια σύντομη αναδρομή από τον Σωκράτη Βαρνάβα.

Στο ελληνικό θέατρο και στον ελληνικό κινηματογράφο έλαμψαν πραγματικά με την προσωπικότητά και τη γοητεία τους, αλλά και με τις θαυμάσιες ερμηνείες τους. Όταν, όμως, έσβησαν για πάντα τα φώτα, πέθαναν μόνοι τους, αναπολώντας την παλιά τους δόξα, τα χειροκροτήματα, έχοντας κοντά τους κάποιες παλιές φωτογραφίες. Παρόλο που ο χρόνος είναι αδυσώπητος, μένουν στη μνήμη μας σαν κάτι ξεχωριστό.
Η γυναίκα θρύλος, η καλλονή Ζωζώ Νταλμάς, μια σπάνια βεντέτα που λατρεύτηκε από αρχηγούς κρατών και βασιλείς, είχε μια θριαμβευτική καριέρα στον χώρο του θεάματος, κυρίως στην οπερέτα. Η παραμυθένια Χαλιμά έζησε μια ζωή σαν όνειρο, το τέλος της όμως είχε μια αφάνταστη τραγικότητα, αφού έσβησε το 1988 σε ένα γηροκομείο.
Δύο άλλες καλλιτέχνιδες που έφυγαν σχεδόν λησμονημένες ήταν η Ελένη Χαλκούση και η Μαρίκα Νέζερ. Η πρώτη, εκτός από ηθοποιός, υπήρξε και εξαίρετη μεταφράστρια θεατρικών έργων και χρονογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες μέχρι το τέλος της ζωής της το 1993. Η δεύτερη, μεγάλη θεατρίνα, έπαιξε σε πολλές κωμωδίες, επιθεωρήσεις και σε ταινίες. Στην κηδεία της, το 1989, παρέστησαν μόνο τέσσερις ηθοποιοί. 
Ο Κούλης Στόλιγκας, γνωστός, κωμικός, έπαιξε σε ηθογραφίες, επιθεωρήσεις στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε απομονωμένος. Έφυγε το 1984.
Η Σαπφώ Νοταρά, με ένα ξεχωριστό ταλέντο και με την ιδιόρρυθμη χαρακτηριστική της φωνή, έλαβε μέρος σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και στο ελληνικό σινεμά. Μόνη και αβοήθητη, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της το 1984. Ελάχιστοι άνθρωποι τη συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία. 
Η Τζούλη Γαρμπή και ο άνδρας της Θοδωρής Μορίδης έπαιξαν με επιτυχία σε δεκάδες έργα. Πέθαναν λησμονημένοι σε γηροκομείο με διαφορά ενός χρόνου. Η πρώτη το 2002 και ο Μορίδης το 2003. 
Ο εκλεκτός κωμικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο αξέχαστος «Νιόνιος» και «κυρ Γιώργης», άφησε την τελευταία του πνοή το 1984. Το πτώμα του βρήκε τρεις μέρες μετά η οικιακή βοηθός του.
Ένας άλλος κωμικός, ο Αλέκος Τζανετάκος, έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα κατάκοιτος με τη φροντίδα των δύο αδελφών του, Κάσυ και Νινής Τζάνετ, μέχρι το θάνατό του τον Απρίλη του 2010.
Η Ίλυα Λιβυκού, όταν έχασε την κόρη της, δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεπεράσει και έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, πέθανε μόνη και, σύμφωνα με επιθυμία της, τάφηκε δίπλα στην κόρη της, τον Σεπτέμβρη του 1982.
Η Μέμα Σταθοπούλου εγκατέλειψε την καριέρα της και τα τελευταία χρόνια της ζωής της έμενε στην Πάτρα, ξεχασμένη από όλους. Πέθανε το 1999 από καρκίνο. Στην κηδεία της παρευρέθηκε μόνο η Άννα Φόνσου.
Ο Αλέξης Γκόλφης, που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό στο σίριαλ «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», του οποίου η ζωή καταστράφηκε από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, πέθανε το καλοκαίρι του 2007. Το πτώμα του έμεινε στα αζήτητα για μια βδομάδα. Η ΕΡΤ ανέλαβε με δική της δαπάνη την κηδεία του. 
Η Κατερίνα Γώγου έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Το χαριτωμένο και ατίθασο κορίτσι υπήρξε και μια σπουδαία ποιήτρια. Απογοητευμένη και βυθισμένη στον κόσμο των ναρκωτικών, μη αντέχοντας την απόρριψη, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της δύο μέρες μετά τον θάνατό της, τον Οκτώβρη του 1993.
Η Ρένα Παγκράτη, η αξέχαστη «Κάθριν» της τηλεοπτικής σειράς «Λούνα Παρκ» ξεκίνησε την καριέρα της σε παιδική ηλικία. Έπαιξε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, ασχολήθηκε επίσης με το τραγούδι. Η ανεργία και η φτώχεια την οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο και έδωσε τέλος στη ζωή της, τον Ιούνη του 1998.