Ο εισηγητής του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, αναφέρει στο philenews podcast ότι πλέον η τρίτη ηλικία του σήμερα, δεν έχει να μοιάσει της τρίτης ηλικίας πριν από είκοσι χρόνια. Οι 65άρηδες σήμερα αναφέρει, είναι πολύ παραγωγικοί, οι περισσότεροι εργάζονται και μπορούν να προσφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε, επέμεινε στο να περιληφθεί η τρίτη ηλικία, στο Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και στο κεφάλαιο Διά Βίου μάθηση.

Πρέπει είπε ο κύριος Φουρλάς, οι πολίτες μετά τα 65 να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από κάποια προγράμματα, τα οποία οφείλουν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν. Μέσα στο έτος δεξιοτήτων έχουν εισαχθεί ως οδηγίες σημείωσε, η εκπαίδευση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στην απόκτηση ψηφιακών γνώσεων και την αυτονομία διεξαγωγής συναλλαγών.

Πρέπει να προσφερθούν υπέδειξε ο κύριος Φουρλάς, συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ηλικιωμένων, ώστε να εκλείψει ο ηλικιακός ρατσισμός και να μπορούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Για την Κύπρο ο Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι καταγράφονται περιστατικά με ηλικιωμένους τα οποία δεν μας επιτρέπουν να είμαστε περήφανοι.