Από το δημοτικό διαμέρισμα Λιβαδιών άρχισε να ξεπηδά αυτό που πολλοί ονομάζουν «νέα Λάρνακα», η οποία θα οικοδομηθεί στην περιοχή που απελευθερώθηκε μετά την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων γκαζιού. Παρ’ όλο που δεν ξεκίνησαν ακόμη οι μεγάλες επενδύσεις στις προνομιακές παραλιακές εκτάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών, στην απέναντι πλευρά έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες αναπτύξεις. Πρόκειται για οικιστικές μονάδες δεκάδων εκατομμύριών ευρώ, Κυπρίων και ξένων επενδυτών. Στην πλευρά της θάλασσας, εξάλλου, ολοκληρώνεται η πρώτη μικρή ανάπτυξη που αφορά σε δύο κατοικίες.

Μετά την άρση της οδηγίας Seveso, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, υπάρχει έκρηξη ζήτησης για τη συγκεκριμένη περιοχή, κυρίως από ξένους επενδυτές. Σημειώνεται πως η περιοχή που απελευθερώθηκε φτάνει τα 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου το 65% αυτής της έκτασης βρίσκεται απέναντι από την πλευρά της θάλασσας στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Λιβαδιών. Η περιοχή αυτή, η οποία ξεκινά από τις εγκαταστάσεις του πρώην διυλιστηρίου και φτάνει μέχρι τα όρια της Ορόκλινης, έχει χωριστεί σε ζώνες που επιτρέπουν, σύμφωνα με το Σχέδιο Περιοχής, οικιστικές αλλά και τουριστικές αναπτύξεις.

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ) δέχεται ακατάπαυστα αιτήσεις τόσο για μικρές, όσο και για μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις στη συγκεκριμένη περιοχή. «Ήδη, έχουμε πέραν των 100 αιτήσεων για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, ιδιαίτερα για το κομμάτι των Λιβαδιών. Αυτές αφορούν στην πλειονότητά τους οικιστικές αναπτύξεις, όπως πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, αλλά υπάρχουν αιτήσεις και για γραφεία και εμπορικές αναπτύξεις. Δεν έχουμε ακόμη αιτήσεις για ξενοδοχεία ή τουριστικές αναπτύξεις στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, υποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας περιοχή με μεγαλύτερη ζήτηση. «Με βάση τις αιτήσεις που δεχόμαστε, η περιοχή που απελευθερώθηκε στα Λιβάδια έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και δείχνει ραγδαία ανάπτυξη. Άρχισε να γίνεται ανάρπαστη από τον καιρό που ξεκίνησε η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών», σημείωσε. Τόνισε, ακόμη, πως η ζήτηση ξεπέρασε ακόμη και την Αραδίππου, που είναι σε έκταση ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στην Κύπρο και τα τελευταία χρόνια έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης (παγκύπρια). «Με τους ρυθμούς που παρατηρούμε, ως Αρχή αδειοδότησης, εκτιμούμε πως εντός των επόμενων δύο με τριών χρόνων θα δούμε ακόμα πιο πολλές αναπτύξεις, ειδικότερα στο κομμάτι των Λιβαδιών. Εκεί έχουν εκδοθεί ήδη άδειες και άρχισαν οι αναπτύξεις, οι οποίες θα φανούν ακόμη περισσότερο το 2026».

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη μια μεγάλη μεικτή ανάπτυξη δίπλα από τον χώρο του πρώην διυλιστηρίου και άλλες δύο μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις (μπλοκ πολυκατοικιών και συγκρότημα κατοικιών) σε άλλη περιοχή που απελευθερώθηκε. Αδειοδοτήθηκαν, ακόμη, σύμφωνα με τον ΕΟΑΛ, τρεις αναπτύξεις για οικιστικές μονάδες λίγο μετά τον κυκλικό κόμβο που οδηγεί στην κοινότητα Λιβαδιών. Εκτάσεις στην παρθένα περιοχή που απελευθερώθηκε έχουν αποκτήσει τουλάχιστον τρεις κύπριοι ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης, ενώ οι πλείστοι που αγόρασαν τεμάχια γης είναι Ισραηλινοί και Λιβανέζοι επενδυτές.

Σ’ ό,τι αφορά στις μεγάλες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που βρίσκονται στα τεμάχια πάνω στη θάλασσα, τα 80% των οποίων ανήκουν στις εταιρείες πετρελαιοειδών, μέχρι στιγμής master plan έχουν καταθέσει (βρίσκονται στο Τμήμα Πολεοδομίας) ο όμιλος Πετρολίνα για το «Land of tomorrow» και η ΕΚΟ Κύπρου. Τρόπους αξιοποίησης των δικών τους παραλιακών τεμαχίων εξετάζουν Synergas και Intergaz, ενώ η αίτηση της εταιρείας Solvin Λτδ, που θέλει ν’ ανεγείρει δύο πύργους ύψους 67,6 μέτρων κοντά στο Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΛ. «Με βάση το Σχέδιο Περιοχής προνοούνται μια σειρά από κίνητρα για να γίνει η ανάπτυξη, που θα δώσει νέες προοπτικές στη Λάρνακα και θα ενώσει τις περιοχές της. Η ανάπτυξη θα δώσει, επίσης, νέες προοπτικές στις τουριστικές περιοχές Ορόκλινης και Πύλας, οι οποίες από άποψη υποδομών είναι υποβαθμισμένες. Το Σχέδιο προνοεί αρκετά κίνητρα με αυξημένους συντελεστές, που αναμένουμε πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον», σημείωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

«Δεν θέλουμε άτακτη ανάπτυξη»

Κληθείς ν’ αναφέρει εάν έχουν κατατεθεί άλλες αιτήσεις για πύργους στην περιοχή, σημείωσε πως πρόσφατα κατατέθηκε μία από ξένους επενδυτές για κτήριο 20 ορόφων ακριβώς πίσω από την περιοχή όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του πρώην διυλιστηρίου. «Δεν θέλουμε άτακτη ανάπτυξη στη Λάρνακα, ούτε γίνει μια περιοχή γεμάτη πύργους. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να σταματήσει και η ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο, για να διατηρηθεί η ανθρώπινη ταυτότητα και ο χαρακτήρας της πόλης. Εμείς προκρίνουμε κάτι που να ικανοποιεί και τα δύο. Πρέπει να σημειώσουμε πως οι πύργοι τυγχάνουν έγκρισης και από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, άρα δεν εναπόκειται μόνο στον ΕΟΑΛ η απόφαση». Σ’ ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ διαβεβαίωσε πως με τις νέες προσλήψεις που έγιναν και αυτές που θ’ ακολουθήσουν θ’ ανέβουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι ρυθμοί, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ήδη αυξηθεί.

Επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές στα Λιβάδια

Ανάμεσά τους η ολοκλήρωση της λεωφόρου Παναγούλη και η δημιουργία νέων σχολείων

Η πρωτοφανής ζήτηση στα Λιβάδια, που καταγράφει συνεχώς αυξανόμενη πορεία την τελευταία διετία, δεν αφορά μόνο στην περιοχή που απελευθερώθηκε. Σ’ ολόκληρο το εύρος του πρώην δήμου, που αποτελεί πλέον δημοτικό διαμέρισμα της Λάρνακας, οι πολυκατοικίες και τα μπλοκ κατοικιών ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια. «Η ζήτηση δεν έχει προηγούμενο. Καθημερινά βλέπουμε να περιφράσσουν περιοχές με κάγκελα και να ξεκινούν πολυκατοικίες ή μπλοκ κατοικιών. Είναι σε ολόκληρο το δημοτικό διαμέρισμα αυτή η ραγδαία ανάπτυξη και μας έχουν αναφέρει ξένοι επενδυτές πως θα επικεντρωθούν, πλέον, μόνο στα Λιβάδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Μάριος Αρμένης, σημειώνοντας πως είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη το κράτος να ενισχύσει τις υποδομές στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό αίτημα είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη που ενώνει τη Λάρνακα με τα Λιβάδια και παρουσιάζει… 16 χρόνια καθυστέρησης. Η επέκταση του συγκεκριμένου δρόμου θα δώσει σημαντικές κυκλοφοριακές ανάσες στην περιοχή, ενώ θα αποσυμφορήσει και τον πολυσύχναστο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αρμένη, υπάρχει συνεννόηση με τον δήμαρχο Λάρνακας, ώστε να ζητηθεί σύντομα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και να συζητηθεί το θέμα. 

Η άλλη μεγάλη ανάγκη της περιοχής είναι η δημιουργία σχολείων, αφού ειδικά το Γυμνάσιο και το Λύκειο αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υπερπληθυσμού, που θα εντείνονται όσο προχωρά η ανάπτυξη. Λύση, μέχρι στιγμής, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας μόνο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, αφού μπήκε σε πορεία υλοποίησης η δημιουργία περιφερειακού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, που θα καλύψει ανάγκες και του δημοτικού διαμερίσματος Ορόκλινης.