Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην Κύπρο. Ήδη, οι Κύπριοι επιχειρηματίες βλέπουν τα αποθέματά τους να μειώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι στρέφουν το βλέμμα σε ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, οι επιχειρηματικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παράδοση αγορών, εντός δύο βδομάδων, μπορεί να δούμε και ελλείψεις προϊόντων στην αγορά. Oι επιχειρηματίες εκτιμούν μάλιστα ότι με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι πιο σοβαρό, ιδιαίτερα για τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και τις βιομηχανίες χημικών προϊόντων.
 
Σημειώνεται ότι το κατά το 2018, οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν στα €390 εκατ. Περίπου €89 εκατ. αντιστοιχούν σε βάρκες, €56 εκατ. σε μηχανήματα, €43 σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και €15 εκατ. σε πλαστικό. Οι εξαγωγές μας προς την Κίνα ανήλθαν σε €39 εκατ. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών αποτελείται από φάρμακα (€24 εκατ.) κι ακολουθούν με €9 εκατ. τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
 
 
Μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε ότι άρχισαν να μειώνονται τα αποθέματα των πρώτων υλών και των προϊόντων στην κυπριακή αγορά.
 
«Η κινεζική οικονομία αγωνίζεται να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφού οι διακοπές για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς παρατάθηκαν για πολλές ημέρες, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.Έτσι σταμάτησε η παραγωγή προϊόντων, η μεταφορά και οι εξαγωγές τους. Εάν παραταθεί η χρονική περίοδος της κρίσης, θα αρχίσουν οι ελλείψεις προϊόντων στην κυπριακή αγορά», σχολίασε ο κ. Τσιακκής.
 
 
 
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΕΒΕ, «σε δύο-τρεις βδομάδες θα διαφανεί η έλλειψη σε προϊόντα όπως εξαρτήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, εάν δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση». Επίσης, ανέφερε ότι ελλείψεις θα αντιμετωπίσουν και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες οι οποίες εισάγουν πρώτες ύλες από Κίνα κι εξάγουν προϊόντα σε μας. Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσιακκής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν φόβοι, καθώς είναι μικρός ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που προσελκύουμε. 
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Κώστας Χριστοφίδης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πανευρωπαϊκή έρευνα από όλες τις οργανώσεις της Business Europe σε 39 χώρες, προκειμένου να καταγραφεί η πλήρης εικόνα των ελλείψεων λόγω κορωνοϊού. «Από την Κύπρο συμμετείχαν 150 επιχειρήσεις οι οποίες μας ανέφεραν ότι παρατηρούν καθυστερήσεις στην παραλαβή πρώτων υλών, ενώ επεσήμαναν ότι γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στα λιμάνια για τα κινέζικα προϊόντα».
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι πολλές κυπριακές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες αγορές (κυρίως ευρωπαϊκές) που είναι πιο ακριβές. Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι κάποιες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι ακύρωσαν τις επισκέψεις τους στην Κίνα είτε για υπογραφές συμφωνιών είτε για επίσκεψη σε εμπορικές εκθέσεις, λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι πιο σοβαρό για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες χημικών προϊόντων. 
Γενικότερες συνέπειες
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 11% εν αναμονή της υποχώρησης της ζήτησης για πετρέλαιο στη χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Εταιρείες που χρησιμοποιούσαν την Κίνα ως έδρα τους για την ευρύτερη περιοχή και αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των κινεζικών Αρχών ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολλές χώρες μειώθηκαν, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζει ότι οι Κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κορωνοϊού μόλις αυτές καταστούν σαφέστερες.