Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επέτρεψε τη δημιουργία ελπίδων για καλά νέα από το μέτωπο των τραπεζών τις επόμενες μέρες, η κοινωνία αναμένει με αγωνία αποφάσεις των τραπεζικών διοικήσεων για κάποια μείωση στα δανειστικά επιτόκια και αύξηση στα καταθετικά.

Η σημαντική κερδοφορία που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης αύξησης στα δανειστικά επιτόκια και της καθήλωσης των καταθετικών κοντά στο μηδέν, επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις από τους τραπεζικούς οργανισμούς, προς μερική ανακούφιση δανειοληπτών.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Μάκη Κεραυνού συνάγεται πως η Κυβέρνηση εξασφάλισε κατανόηση ή και δέσμευση των δύο συστημικών τραπεζών για εξέταση, με ευαισθησία, του αιτήματος για κάποια μείωση των δανειστικών επιτοκίων και ειδικότερα του περιθωρίου που επιβάλλουν οι τράπεζες. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιβολή αυξήσεων στα επιτόκια και είναι αρκετά πιθανό η νέα αύξηση να ανακοινωθεί στη συνεδρία της 4ης Μαϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο υπουργός Οικονομικών, που μιλούσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, έδωσε το στίγμα των προθέσεων των τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι ως υπουργός δεν έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στην επιτοκιακή πολιτική. Προχθές, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Τάκη Αράπογλου και Πανίκο Νικολάου, αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζα Ευριπίδη Πολυκάρπου και αντάλλαξαν απόψεις επί του επίμαχου θέματος. Ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους ότι είναι θετική η προσέγγιση των επικεφαλής των τραπεζών για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από την οικονομία και την κοινωνία τα μεταφέρουμε, προσπαθώντας να δημιουργηθεί και με το τραπεζικό σύστημα μια καλή σχέση, που να έχει και κάποια ωφελήματα για τους καταναλωτές, την κοινωνία και τους δανειολήπτες», είπε ο κ. Κεραυνός. «Όταν τα πράγματα εξελίσσονται καλά, νομίζω όφελος θα υπάρξει και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η προσπάθεια -που δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο- είναι να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις επιτοκιακές πολιτικές, κατά την κρίση των τραπεζών». Όταν ρωτήθηκε αν οι επικεφαλής των τραπεζών έλαβαν αυτό το μήνυμα κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «η θέση-προσέγγιση των επικεφαλής των τραπεζών ήταν θετική και με πολλή κατανόηση».

Για την ώρα, γνωστοποιήθηκαν από την ΚΤΚ οι αυξήσεις

Ευχαριστίες στον υπουργό Οικονομικών για την πρόσκληση και τον χρόνο του, απηύθυνε με τη σειρά του ο κ. Ηροδότου. «Εδώ και τέσσερα χρόνια είχαμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία, σε φιλική σχέση κιόλας, η οποία σίγουρα θα συνεχίσει και τώρα υπό την ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών», σημείωσε ο διοικητής, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον θεωρεί πως ενδεχόμενες νουθεσίες του ΥΠΟΙΚ προς τις τράπεζες αποτελούν παρέμβαση στο έργο του.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δανειστικά επιτόκια και μάλιστα χωρίς να έχει ενσωματωθεί η τελευταία, που έγινε τον Μάρτιο από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση τον Φεβρουάριο στο 5,17%, σε σύγκριση με 4,68% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,42%, σε σύγκριση με 3,11% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 4,85%, σε σύγκριση με 4,82% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση τον Φεβρουάριο στο 4,54%, σε σύγκριση με 5,37% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση τον Φεβρουάριο στο 0,59%, σε σύγκριση με 0,24% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 0,69%, σε σύγκριση με 0,70% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Όλα καλά μεταξύ τους, διαβεβαίωσαν

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Κεντρικό Τραπεζίτη ήταν μια καλή ευκαιρία για να διαλυθούν κάποιες κατ’ ισχυρισμό σκιές στις σχέσεις τους, για τις οποίες είχαν γραφτεί κάποια πράγματα τις τελευταίες μέρες. Και οι δυο προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με τον κ. Κεραυνό να τονίζει πως η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς. «Είχα μια γενική ενημέρωση για τα τραπεζικά θέματα από τον Διοικητή, που όπως γνωρίζετε συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θέλω να τον ευχαριστήσω ξανά για την επίσκεψη και την πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε», ανέφερε ο κ. Κεραυνός. Από πλευράς του, ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε για την καλή συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις των δύο.