Μάθαμε στο Κυπριακό να ακροβατούμε στο συρματόσχοινο μιας προπαγάνδας που παράγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ρίχνεται στην κοινή γνώμη σαν σανός προς ευρεία κατανάλωση και προς εξυπηρέτηση του προσοδοφόρου για τους κυβερνώντες στάτους κβο.

Αυτού που έκαμε πολλούς εκατομμυριούχους, από την εποχή της ΞΕΚΤΕ του Σπύρου Κυπριανού μέχρι και τα «χρυσά διαβατήρια» του Νίκου Αναστασιάδη. Του στάτους κβο που οι κυβερνώσες φατρίες με «αντικατοχικές», «εθνοπρεπείς» και «πολιτικά ορθές» διακηρύξεις δημιούργησαν εδώ και μισό αιώνα μια καταχνιά πάνω από το οπτικό πεδίο των Κυπρίων ώστε να βλέπουν ότι τους δείχνουν. Τόσο που δυσκολεύεται ο πολίτης, όταν κάποιος αποκαλύψει μια πτυχή του τραύματος, να αναγνωρίσει τον τραυματία.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει αναχωρήσει ήδη στη Νέα Υόρκη έχοντας (28.08.2023) εκφράσει, «την ελπίδα ότι εντός Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τη Γ.Σ. των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Την ίδια μέρα είχε για τη συνάντηση με τον Βοηθό γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιένκια, την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική χωρίς να δώσει ούτε ένα ελάχιστο σχετικό στοιχείο ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία να γίνει κοινή συνάντηση με τον γ.γ. των Η.Ε στο τέλος αυτής της επίσημης εβδομάδας. Μάλιστα όλο το διάστημα πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη δεν έχανε την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι παρά τις δικές του εκκλήσεις ο  Ερσίν Τατάρ παρουσιαζόταν αρνητικός για μια μεταξύ τους συνάντηση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε -την ίδια περίοδο- ότι θεωρούσε σημαντικό, ότι «θα υπάρξουν συναντήσεις στις αμέσως επόμενες μέρες και εκτός Κύπρου, που θα είναι καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η όλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Εκείνο που προφανώς δημιουργεί κάποιες προσδοκίες και για το Κυπριακό είναι η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, την οποία ωστόσο δεν θα ωφελήσει παρά μόνο η σύμπραξη όλης της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τι λένε όμως οι Τ/κ; Τι λέει η πλευρά Ερσίν Τατάρ;  Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, σύμφωνα με την Κίμπρις  ο λεγόμενος «πρόεδρος» της βουλής των κατεχομένων Ζορλού Τορέ χαρακτήρισε κρίσιμες τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στο τέλος της εβδομάδας λέγοντας ωστόσο ότι, δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο αποτέλεσμα και σημειώνοντας τη δυσκολία επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, αφού δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν και υποστήριξε ότι μια ομοσπονδιακή Κύπρος δεν θα είναι πλέον δυνατή. 

Υπάρχει και η πλευρά της τ/κ Αριστεράς και η οποία πια επίσης διαφοροποιείται, με τον βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί, να δηλώνει είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, οι Κύπριοι ηγέτες θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη όπως και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλου του κόσμου. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στις συνομιλίες όπου υπάρχει μια αναζήτηση που θα θεωρεί ίσους τους χαρακτηρισμούς. Αυτή είναι η κατανόησή μας για τη λύση, για τη μόνιμη ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για συνέχιση των συνομιλιών. Σημειώστε πως και στην πλευρά των κατεχομένων το στάτους κβο προσφέρει και στην Αριστερά καλοπέραση! Αυτή είναι η μικρή κυπριακή εικόνα των πραγμάτων που πολύ λίγο χρώμα βάζει στη μεγάλη. Η μεγάλη, δεν είναι άλλη από τον επανασχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο των σχέσεων μεταξύ γειτόνων και κυρίως των ενεργειακών δρόμων. Επανασχεδιασμό στον οποίο μετέχουν Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και Τουρκία, υπό την υψηλή επίβλεψη των  ΗΠΑ. Είναι από τις αρχές του 2021 που ο Ερντογάν συζητούσε την ανάγκη η Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της, ιδιαίτερα με την Αίγυπτο από την οποία έφυγε κακήν κακώς αφού είχε  στηρίξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Με την Ελλάδα το κλίμα από τον περασμένο Φεβρουάριο μετά τους σεισμούς είναι πολύ θετικό. Ακόμα η πρόσφατη ασθένεια του Βενιαμήν Νετανιάχου είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια. Στην επίσκεψη Νετανιάχου αλλά και σε αυτή του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι, ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά. Πολύ περισσότερα, για όλα μαζί, έχει επενδύσει η Ουάσιγκτον βλέποντας την Άγκυρα να απεγκλωβίζεται από το εφιαλτικό ταγκό με τη Μόσχα και να ακολουθεί ξανά τον δυτικό δρόμο. Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο της ενεργειακής και όχι μόνο σύμπραξης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να βρει κάπου να βολευτεί και η Κύπρος αν δεν θέλει να μείνει εντελώς εκτός νυμφώνος.

Γι’ αυτό εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συνάντηση στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσαφηνιστεί κατά πόσον Αθήνα και Άγκυρα θα μπορέσουν να κάνουν τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου για να φτάσουν στο τέλος στη  Χάγη. Διπλωμάτης που γνωρίζει το τοπίο που ονομάζεται «θετική ατζέντα» εξηγεί ότι είναι μια διαδικασία που προσεκτικά και μελετημένα θα δημιουργεί στο κάθε ζήτημα win-win καταστάσεις, χτίζοντας ολοένα και ισχυρότερη σχέση στο πλαίσιο της οποίας θα προετοιμάζονται οι δύο λαοί για τις μεγάλες συμφωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, που οι Γεραπετρίτης και Φιντάν άρχισαν να οικοδομούν, μια πρώτη δοκιμή ήταν η συνεχής επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ στη πρόσφατη μίνι κρίσης της Πύλας. 

Έτσι πια η επίκληση του Κραν Μοντάνα θα ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά μόνο από την ε/κ πλευρά ενώ έχοντας πλήρη αντίληψη της πραγματικής κατάστασης στο Κυπριακό, ΗΠΑ, Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία θα μελετούν το νέο σκηνικό λύσης, που δεν θα είναι ωστόσο τα δύο κράτη, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει νάρκη μεγάλης ισχύος στο υπογάστριο της Ε.Ε.  και δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι.

[email protected]