Πυρετωδώς εργάζονται στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ολοκληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το πλάνο αλλαγών που πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνουν σε μέτρα και περιορισμούς, που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, το επόμενο διάστημα. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και κατηγοριοποίηση χώρων και δραστηριοτήτων, ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητάς τους, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι περιορισμοί ενδεχομένως να αρθούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αντικατασταθούν με άλλους, ίσως πιο «χαλαρούς». 

Από πλευράς τους, οι επιστήμονες παρουσιάζονται προβληματισμένοι αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και παρουσιάζονται σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με την περίοδο των γιορτών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εντελώς εκτός ορίων ασφαλείας επίπεδα, γεγονός που δεν επιτρέπει προς το παρόν μεγάλες διαφοροποιήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ωστόσο, κατά τη σύσκεψη που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη μεταξύ υπουργού Υγείας και μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προς συζήτηση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί εκ νέου εισήγηση για άρση της απαγόρευσης εισόδου σε νυκτερινά κέντρα και χώρους εστίασης για τα ανεμβολίαστα παιδιά 12-18 ετών (με την υποχρέωση όμως για αρνητικό τεστ 24 ωρών), αλλά και πρόταση που επίσης είχε συζητηθεί και την περασμένη εβδομάδα και αφορά την άρση απαγόρευσης του χορού στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, τέλος, η συζήτηση για επέκταση του προγράμματος «Test to stay» και σε άλλους τομείς και σε πρώτη φάση σε άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, αφού όπως πληροφορούμαστε ήδη κάποιες διαβουλεύσεις άρχισαν να γίνονται από την περασμένη εβδομάδα μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Άμυνας, σε ό,τι αφορά την Εθνική Φρουρά.  

Παράλληλα, κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο και για αλλαγές που θα αφορούν τις συναθροίσεις τόσο σε οικίες όσο και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει επίσημες τοποθετήσεις, τουλάχιστον από πλευράς υπουργείου Υγείας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Σήμερα η σύσκεψη για το «Test to stay»

Σημαντική θεωρείται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ανασκόπηση των μέχρι την Παρασκευή αποτελεσμάτων του προγράμματος «Test to stay» στα σχολεία, αλλά και κατάθεση εισηγήσεων από όλες τις πλευρές με στόχο τη διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων έχουν εντοπιστεί αλλά και την αναπροσαρμογή του σχετικού πρωτοκόλλου, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Τόσο από πλευράς εκπαιδευτικών, όσο και από πλευράς οργανωμένων γονιών τις τελευταίες ημέρες έχουν κατατεθεί δημόσια κάποιες προτάσεις, χωρίς ωστόσο να προηγηθεί διάλογος με τα δύο αρμόδια Υπουργεία.