Με το ποσοστό θετικότητας, να έχει ξεπεράσει το 13% και τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό να πλησιάζει για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο τους 100, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και να ληφθούν, εάν κριθεί απαραίτητο, επιπρόσθετες αποφάσεις. 

Ανακοινώνοντας τη σχετική απόφαση του Υπουργικού, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «η αύξηση των επιμολύνσεων οφείλεται στις παραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5. μετάλλαξης «Όμικρον» και σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2022, καταγράφηκαν 19.503 θετικά περιστατικά, από σύνολο 147.623 εξετάσεων με ποσοστό θετικότητας 13%».  Η επιδημιολογική πορεία των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, «εγείρει την ανάγκη αναθεώρησης των προστατευτικών μέτρων, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού και διασφάλισης της δημόσιας υγείας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η μάσκα επιστρέφει από αύριο, σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους και η χρήση της θα είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα άνω των 12 ετών και οι προϋποθέσεις παραμένουν ως είχαν και κατά την προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου.  

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι βρίσκονται εντός της οικίας τους, όσοι βρίσκονται σε εστιατόρια/καφετέρειες κ.λπ. κατά την ώρα κατανάλωσης ποτών ή τροφίμων, τα άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους, άτομα που αθλούνται (πχ σε γυμναστήρια, σχολές χορού κ.λπ.), οι ψήστες και μάγειρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές/ψυχικές/αναπτυκιακές διαταραχές, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.  (Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/ υποστατικό).

Ο υπουργός Υγείας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες, «για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας». Το υπουργείο Υγείας, είπε, σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και όπου κρίνεται αναγκαίο, λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών».

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, την περασμένη εβδομάδα αλυσίδες μετάδοσης είχαν εντοπιστεί, κυρίως μεταξύ μελών οικογενειών που ζουν στο ίδιο σπίτι αλλά και μεταξύ ατόμων που συναθροίζονται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, οι κηδείες και οι βαφτίσεις. Η αθροιστική επίπτωση, δηλαδή ο υπολογιζόμενος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες επτά ημέρες είχε φθάσει το 1052.8%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ορίου ασφαλείας που ορίζεται διεθνώς.  (Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της COVID-19  ήταν 1891.8). 

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίστηκαν στις ηλικίες 30 -39 ετών ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Το ποσοστό επαναλοιμώξεων (ατόμων που μολύνθηκαν για δεύτερη ή τρίτη φορά), ήταν την περασμένη εβδομάδα στο 18% του συνόλου των περιστατικών που εντοπίστηκαν.