Μετά από 25 συνεδριάσεις και συζητήσεις που κράτησαν τρία χρόνια, η Βουλή υπερψήφισε χθες το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο. Ουσιαστικά τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ώστε να επιτραπεί ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να έρθουμε στην προ του 1964 κατάσταση, όπου υπήρχε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Με 51 ψήφους υπέρ και μια ψήφο κατά, αυτή της βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο «Περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022». Η ψήφιση του νόμου είναι προϋπόθεση ώστε να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας, την ερχόμενη Πέμπτη, τα δύο άλλα νομοσχέδια, που αφορούν στη σύσταση του νέου Εφετείου και στον διαχωρισμό του Ανωτάτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα τοπολογία του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Κόμματος, του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού και του βουλευτή Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Με την προτεινόμενη τροπολογία εισάγεται συνταγματικά η δυνατότητα της άσκησης ελέγχου επί της ουσίας μιας υπόθεσης από το Διοικητικό Δικαστήριο επί πάσης προσφυγής, κάτι που ήδη ασκείται για φορολογικά ζητήματα και ζητήματα διεθνούς προστασίας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα τροπολογία του κ. Δαμιανού με σκοπό τη διατήρηση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει εντάλματα της φύσεως του habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto και certiorari.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου χαιρέτισε με τουίτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γράφοντας ότι «η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα, συνιστά μια ιστορική εξέλιξη. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν. Τους υπουργούς που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο. Τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική του μορφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με γραπτή δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, χαρακτήρισε ως ιστορική τη χθεσινή μέρα, «αφού με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων». Ο ίδιος αναφέρει ότι η καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα (χθες) από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. 

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες, η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, για την υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης που προνοεί τη δημιουργία της τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας στα δικαστήριά μας.