Με στοχευμένες παρεμβάσεις που στην πλειοψηφία τους δεν περιλαμβάνουν περιορισμούς για τους πολίτες, θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν, προς το παρόν, το νέο κύμα της πανδημίας επιστήμονες και υπουργείο Υγείας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, λήφθηκαν αποφάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, ωστόσο με εξαίρεση τις προϋποθέσεις εισόδου σε γηροκομεία και κλειστές δομές, όλες οι υπόλοιπες εισηγήσεις δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έπειτα από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και κατόπιν συζήτησης, επιστήμονες και υπουργός Υγείας κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στη διαπίστωση ότι δεν γίνεται ορθή αξιοποίηση των αντι-ιικών φαρμάκων που είναι διαθέσιμα με αποτέλεσμα, αρκετοί ασθενείς να εισάγονται στα νοσηλευτήρια, ενώ εάν λάμβαναν τις υπάρχουσες θεραπείες, ενδεχομένως η νοσηλεία τους να μπορούσε να αποφευχθεί. 

Προς το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσει αμέσως εκστρατεία ενημέρωσης όλων των προσωπικών γιατρών οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, πολλές φορές παρουσιάζονται διστακτικοί στο να χορηγήσουν κάποιο από τα δύο διαθέσιμα σκευάσματα εξαιτίας των αντενδείξεων τους κυρίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για άλλα προβλήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι το σχετικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει και εναλλακτικές επιλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσιούτης: Να εφαρμόσουμε την κοινή λογική, όχι μέτρα

Επίσης, αποφασίστηκε ότι ο υπουργός Υγείας θα προωθήσει πρόταση για σύσταση διυπουργικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού, έστω και σε πιλοτική βάση σε πρώτη φάση, σε σχολεία αλλά και δημόσια κτήρια. Η επιτροπή αυτή, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρέπει να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση αφού στόχος είναι να αρχίσει η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού στα σχολεία πριν την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας. Παιδείας, Εργασίας και Συγκοινωνιών και πρωταρχικός στόχος είναι να λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες με ασφάλεια το Φθινόπωρο. Από όλους τονίστηκε το γεγονός ότι τα παιδιά και τα σχολεία δεν μπορούν να αποτελούν πλέον στόχο σε περιόδους έξαρσης αφού τόσο κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο όσο και φέτος και ενώ τα σχολεία δεν λειτουργούν οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση. 

Πέραν αυτών, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα τοποθετήσει μονάδες δειγματοληψίας έξω από όλα τα ιατρεία δημόσιας υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια προκειμένου, οι πολίτες να μπορούν να εξετάζονται κατά την προσέλευση τους στα νοσοκομεία ως επισκέπτες ή επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα και τώρα μη έχοντας άλλη επιλογή επισκέπτονται τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών χωρίς ουσιαστικό λόγο. 

Τέλος, αποφασίστηκε ότι η υποχρέωση για παρουσίαση 24ώρου αρνητικού τεστ κατά την είσοδο σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές θα επεκταθεί σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού. Τώρα, η υποχρέωση αφορά μόνο τα άτομα που δεν έχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενημερώθηκαν και για τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Υγείας με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία θα φιλοξενούν ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι ωστόσο χρειάζονται νοσηλεία για άλλα προβλήματα υγείας και όχι εξαιτίας των συμπτωμάτων που τους προκαλεί ο ιός. Πρόκειται για το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία και το «EDEN» στην Τερσεφάνου. Και τα δύο κέντρα θα αναφέρουν καθημερινά στο υπουργείο Υγείας τον αριθμό των ασθενών που φιλοξενούν. 

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από εγκύκλιο που είχε αποστείλει το υπουργείο Υγείας σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια καλώντας τα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παραχώρηση κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό. Στόχος να αποσυμφορηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια και να μην υποχρεωθούν για άλλη μια φορά να αναστείλουν τη λειτουργία τμημάτων τους για να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα στην όλη προσπάθεια. 

Ενημέρωση και προετοιμασία 

Τις επόμενες ημέρες και με στόχο να περάσει στους πολίτες το μήνυμα της ατομικής ευθύνης, το υπουργείο Υγείας αρχίζει εκ νέου εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης η οποία θα περιλαμβάνει πέραν του οπτικοακουστικού υλικού που έχει ετοιμαστεί και άλλες δράσεις. Ταυτόχρονα κατά τη σύσκεψη, οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη για σωστή προετοιμασία για το Φθινόπωρο αφού τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, έχουν καλέσει τα κράτη να προχωρήσουν σε σωστό προγραμματισμό για τον Σεπτέμβριο. Διεθνώς εξάλλου οι επιστήμονες προειδοποιούν, επικαλούμενοι τις νέες μεταλλάξεις που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.