Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών, φέρνει μάλλον πιο νωρίς το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Χθες, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, συνεδρίασε εκτάκτως και ενέκρινε και τα δύο διαθέσιμα σκευάσματα, των εταιρειών Moderna και Pfizer, η διανομή των οποίων αναμένεται πλέον ότι θα αρχίσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών μάλλον έχει λειτουργήσει στην περίπτωση αυτή και εκεί που περιμέναμε ότι θα είχαμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια αργότερα μέσα στο Φθινόπωρο μάλλον θα τα έχουμε πολύ πιο νωρίς και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου». Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «είναι διδύναμα και θα χορηγηθούν ως μια ενισχυτική δόση». 

Την έγκριση των δύο επικαιροποιημένων εμβολίων, ανακοίνωσε το απόγευμα χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, και τα δύο εμβόλια προορίζονται για άτομα άνω των 12 ετών και επισημαίνει ότι βάσει μελετών «δημιουργούν δυνατή/σθεναρή ανοσολογική απάντηση έναντι του στελέχους Όμικρον ΒΑ1 και του αρχικού στελέχους SARS-CoV-2 σε άτομα με ιστορικό προηγούμενου εμβολιασμού». Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι «ήταν πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση ανοσολογικής ανταπόκρισης έναντι του υποστελέχους ΒΑ1 σε σύγκριση με τα αρχικά εμβόλια». 

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΕΜΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι αρμόδιες αρχές σε κάθε κράτος-μέλος, είναι υπεύθυνες για να αποφασίσουν σε ποια άτομα θα χορηγηθούν τα εμβόλια, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα κινδύνου από τη νόηση για κάθε ομάδα του πληθυσμού αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην επικράτεια τους. Ο ΕΜΑ, αναμένεται ότι θα προχωρήσει τώρα σε ενημέρωση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει αυτή τη στιγμή και άλλα εμβόλια τα οποία περιλαμβάνουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές παρενέργειες, στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι δεν διαφέρουν από εκείνες των αρχικών εμβολίων των δύο εταιρειών. 

Όπως διεφάνη από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι ενισχυτικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον, για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς. Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη προχωρήσει σε καθορισμό ηλικιακού ορίου. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίστηκε ότι η νέα δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε άτομα 50 ετών και άνω. 

Στην Κύπρο, οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται ότι θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού σχετικά ενημερωθεί και μελετήσει τα δεδομένα η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμού. 

Αναφέρεται ότι στην περίπτωση της τέταρτης δόσης εμβολίου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών εδώ και αρκετούς μήνες, η προσέλευση ήταν πάρα πολύ χαμηλή, γεγονός που προβληματίζει για τη συνέχεια των εμβολιασμών. 

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της στον «Φ» η κ. Παναγιωτοπούλου, «η Κύπρος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σίγουρα η παραλαβή και χορήγηση των εμβολίων στον πληθυσμό θα αρχίσει όταν αυτό γίνει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς η διαδικασία είναι κοινή και εμείς ως κράτος-μέλος συμμετέχουμε σε αυτήν». Οι πολίτες, είπε, «θα ενημερωθούν σχετικά όταν έρθει η ώρα». 

Καλύπτει τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 

Την Τετάρτη στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDΑ) προχώρησε επίσης σε έγκριση αναθεωρημένων εμβολίων. Σύμφωνα με την FDA, τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια περιέχουν δύο θραύσματα του mRNA από τον νέο κορωνοϊό. Το ένα υπάρχει στο αρχικό στέλεχος και το δεύτερο είναι κοινό στις παραλλαγές Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα συγκεκριμένα εμβόλια περιέχουν το δραστικό συστατικό του αρχικού εμβολίου, επειδή έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, η οποία είναι ευρέως προστατευτική έναντι όλων των παραλλαγών που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός. Περιέχουν όμως και συστατικά από την παραλλαγή Όμικρον, ούτως ώστε να παράσχουν καλύτερη προστασία εναντίον της.

30 Σεπτεμβρίου 80.000 εμβόλια για τη γρίπη

Έτοιμο για να παραλάβει τα φετινά εμβόλια κατά της γρίπης είναι το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η Κύπρος θα εισαγάγει συνολικά 170.000 εμβόλια. Στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα φθάσουν στο νησί οι πρώτες 80.000 εμβόλια και στη συνέχεια θα παραληφθούν άλλες 60.000 στις 15 Οκτωβρίου και ακόμα 30.000 στις 15 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, «τα εμβόλια θα διατεθούν όπως κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και θα φθάσουν στους πολίτες μέσω των προσωπικών τους ιατρών». Προς τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ο ΟΑΥ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του και το επόμενο διάστημα όλοι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ αναμένεται να υποβάλουν τις παραγγελίες τους ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους.