Ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός εκ των τεσσάρων φυσικών προσώπων που κατηγορούνται για την υπόθεση πολιτογράφησης του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Σάλεμ και δυο στενών συγγενικών του προσώπων, εκδόθηκε χθες.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ενέκρινε σχετικό αίτημα της κατηγορούσας Αρχής, καθώς ο τρίτος κατηγορούμενος δεν κατάφερε να παρουσιαστεί έγκαιρα στη χθεσινή δικαστική διαδικασία. Στην ουσία, το ένταλμα σύλληψης είναι τυπικού χαρακτήρα. Ζητήθηκε κι εκδόθηκε για να διασφαλιστεί η παρουσία του κατηγορούμενου στην επόμενη δικάσιμο. Αν ο κατηγορούμενος πείσει ότι η μη παρουσία του στη χθεσινή δικαστική διαδικασία ήταν δικαιολογημένη, τότε δεν θα υποστεί συνέπειες και το ποσό που κατέβαλε ως εγγύηση δεν θα δεσμευτεί.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύντομης διαδικασίας και την αποχώρηση του τριμελούς δικαστικού σώματος, ο εν λόγω κατηγορούμενος εμφανίστηκε μαζί με τη δικηγόρο του στην αίθουσα. Εδώ να σημειωθεί ότι οι χρηματικές εγγυήσεις που ορίστηκαν κατά τη διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο είναι από €15.000 έως και €30.000 σε μετρητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η χθεσινή δικάσιμος στο Κακουργιοδικείο ήταν ορισμένη προκειμένου οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου Γιώργου Παπαϊωάννου που εκπροσωπεί τρία εκ των νομικών και φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, δόθηκε αναβολή για τις 7 Οκτωβρίου. Ο κ. Παπαϊωάννου επικαλέστηκε το γεγονός ότι το μαρτυρικό υλικό ήταν ογκώδες, ενώ το τρίτο και τελευταίο μέρος του διαβιβάστηκε στην υπεράσπιση μόλις πριν από λίγα 24ωρα. Πρόσθεσε πως από την εξέταση του εν λόγω υλικού διαπίστωσε πως απουσιάζουν κάποια έγγραφα. Αναφέρθηκε σε έκθεση και συνημμένα αρχεία που «δεν μας έχουν δοθεί». 

Αν και η Χρίστια Κυθραιώτου, εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής ανέφερε πως θέση της είναι ότι έχει δοθεί ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, εντούτοις πρόσθεσε πως δεν φέρει ένσταση στο αίτημα της υπεράσπισης, το οποίο και εν τέλει εγκρίθηκε από την έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται είναι στελέχη της εταιρείας Zavos Group Management Services Ltd και του δικηγορικού γραφείου Tsangarides LLC. Πρόκειται για τους Μ.Ζ. και Μ.Μ. της εταιρείας Zavos, καθώς και τους Φ.Τ. και Ε.Μ. του δικηγορικού γραφείου. Για την υπόθεση κατηγορούνται και τρεις νομικές οντότητες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι 15 στο σύνολό τους.

Οι πρώτες έξι έχουν να κάνουν με συνωμοσία για καταδολίευση της Δημοκρατίας. Με βάση το κατηγορητήριο ο Σάλεμ και δυο συγγενείς του, πρώτου βαθμού, αγόρασαν από ένα διαμέρισμα έναντι €2 εκατ. προκειμένου να πολιτογραφηθούν, ενώ -με βάση πάντα το κατηγορητήριο- στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν το πραγματικό ποσό της αγοράς. Φαίνεται να τους επιστράφηκε μέρος των χρημάτων. Οι υπόλοιπες εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι, αφορούν φορολογικά αδικήματα, ενώ κάποιες εξ αυτών σχετίζονται με το θέμα του ΦΠΑ που τέθηκε και πρόσφατα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα τρία διαμερίσματα των πολιτογραφηθέντων φαίνεται ψευδώς να δηλώθηκαν και ως μόνιμη κατοικία τους για να καταβληθεί ως ΦΠΑ μόνο 5% επί της αξίας των ακινήτων, αντί 19%.