Ανεξαρτήτως του αν ισχύουν ή δεν ισχύουν όσα αποδόθηκαν στον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος ετέθη σε αργία από την Ιερά Σύνοδο, με επίκληση ηθικού κωλύματος, το γεγονός πως ήταν ανήλικος όταν εντάχθηκε στην Εκκλησία, βαραίνει τη συνείδηση μελών της Συνόδου, παράγοντας ο οποίος αναμένεται να επιμετρήσει όταν θα εγερθεί θέμα άρσης της αργίας του ενώπιον του Σώματος.

Ο ίδιος ο Παγκράτιος Μερακλής, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε ότι δεν βιάζεται να θέσει το θέμα και είναι έτοιμος να κάνει ακόμη λίγη υπομονή έως ότου ο νέος Αρχιεπίσκοπος διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εκλογή του και ίσως και την εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου. Έκανα υπομονή εδώ και 26 χρόνια και δεν θεωρώ ότι χάθηκε ο κόσμος αν περιμένω ακόμη μερικούς μήνες, ανέφερε ο Παγκράτιος Μερακλής. Όσον αφορά τον νέο Αρχιεπίσκοπο, όταν συνέβησαν τα γεγονότα το 1996 ήταν γραμματέας της Συνόδου και γνωρίζει τα τεκταινόμενα, αν και δεν ήταν μέλος του Σώματος όταν ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Πάντως, ο νυν Αρχιεπίσκοπος είχε εμπλοκή όσον αφορά τις εκλογές για ανάδειξη του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, υπό την έννοια ότι πιέστηκε να διεκδικήσει τον θρόνο ως ανθυποψήφιος του Παγκράτιου και μάλιστα παρά τη θέληση του και ενώ ήταν σίγουρο ότι ουδεμία πιθανότητα είχε να κερδίσει, δεδομένης της δημοφιλίας του Παγκράτιου. Τουλάχιστον τότε, ο νυν Αρχιεπίσκοπος θεωρούσε και τον εαυτόν του θύμα της όλης διαδικασίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προσήλωση του στα της Εκκλησίας, ήταν ένας από τους λόγους που έτυχε της στήριξης του τότε Μητροπολίτη Πάφου (και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β) ώστε να αναλάβει χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Υπενθυμίζεται, πως τα γεγονότα έλαβαν χώρα επί Χρυσοστόμου Α’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ιστορία του Μητροπολίτη που δεν ενθρονίστηκε ποτέ

Όταν προκηρύχθηκαν εκλογές για τον μητροπολιτικό θρόνο της Μόρφου το 1996, υποστηριχτές του Παγκράτιου εξασφάλισαν 197 από τους 200 αντιπροσώπους (190 από την Επιτροπή Υποστήριξης Παγκρατίου και άλλοι επτά ανεξάρτητοι, οι οποίοι, επίσης, επρόσκειντο στον Παγκράτιο). Ωστόσο, οι εκλογές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, επειδή ενώπιον της τότε Ιεράς Συνόδου κατατέθηκαν πληροφορίες ότι ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι το οποίο απέρριψε τόσον ο ίδιος όσον και οι υποστηριχτές του. Δύο χρόνια αργότερα (1998), όταν ήδη γνωστοποιήθηκε πως ο Παγκράτιος έπασχε με AIDS, η Ιερά Σύνοδος τον έθεσε σε αργία «άχρι καιρού», δηλαδή επ’ αόριστον. 

Σημειώνεται ότι έξω από την Αρχιεπισκοπή διοργανώνονταν δυναμικές κινητοποιήσεις από χιλιάδες υποστηριχτές του Παγκράτιου και στις 5 Απριλίου είχε προγραμματιστεί παγκύπριο συλλαλητήριο το οποίο αν τελικά πραγματοποιείτο, ουδείς γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, αφού υποστηριχτές του απειλούσαν να κάψουν την Αρχιεπισκοπή.  

Το συλλαλητήριο απετράπη όταν επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε εκπροσώπους του Αρχιμανδρίτη και της Εκκλησίας. Το θέμα έληξε προσωρινά αλλά το 1998 όταν διαπιστώθηκε ότι ο Παγκράτιος προσεβλήθη από AIDS, ετέθη σε αργία, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται, πως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ζήτησε από τον Παγκράτιο να υποβάλει γραπτώς το αίτημα του για αποκατάστασή του. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ως ο οικείος Μητροπολίτης, είχε συζήτησε και στο παρελθόν με τον Παγκράτιο το θέμα της αποκατάστασης του, αλλά ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμούσε να εγερθεί τότε.

Σημειώνεται, πως στη συμφωνία του 1996 δεν περιλαμβανόταν αργία του Παγκράτιου ενώ ο ίδιος είχε δεσμευθεί ότι δεν θα διεκδικούσε ανέλιξη του στην Εκκλησία.