Σε δύο κατευθύνσεις στρέφονται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση για πάταξη της βίας εντός και εκτός γηπέδων, δίνοντας αυξημένες εξουσίες στην Αστυνομία που θα μπορεί μέχρι και την αναβολή αγώνα ν’ αποφασίζει. Παράλληλα για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ζήτησε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για εντοπισμό τυχόν ευθυνών από πλευράς Αστυνομίας.

Τα μέτρα κωδικοποιήθηκαν χθες το πρωί κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ανακοινώθηκαν το απόγευμα από την υπουργό Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και στόχο έχουν: 

Πρώτον, την άμεση εφαρμογή τους ώστε να κτυπηθεί η βία σε αθλητικούς χώρους και δεύτερον, την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επεκταθούν οι εξουσίες της Αστυνομίας. Αστυνομικοί θα μπορούν με την αλλαγή της νομοθεσίας, να διενεργούν εκτός γηπέδου ελέγχους άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε οπαδούς που θεωρούνται ως «υψηλού κινδύνου», ενώ η Αστυνομία θα εμπλακεί και στον έλεγχο της κάρτας φιλάθλου. Η κυβέρνηση θέλει με τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε να πατάξει τα φαινόμενα βίας που γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικά έξω και μέσα στα γήπεδα, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα στην Αστυνομία, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, ότι πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, τα μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση του φαινομένου της βίας και καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, είναι:

> Συγκρότηση μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας εντός της Αστυνομίας, με αποκλειστικά καθήκοντα αστυνόμευση αγώνων.

> Εγκατάσταση καμερών σε όλα τα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες.

> Επιτήρηση οργανωμένων κατά τις μετακινήσεις τους από την Αστυνομία.

> Εντατικοποίηση σωματικών ελέγχων από την Αστυνομία.

> Τροποποίηση της νομοθεσίας για άλκοτεστ και νάρκοτεστ ώστε να διενεργούνται επιλεκτικά σε φιλάθλους πριν την είσοδό τους στα γήπεδα.

> Τροποποίηση νομοθεσίας για εμπλοκή Αστυνομίας, στον έλεγχο εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου.

> Να καθίσταται υποχρεωτική για την ΚΟΠ η σύσταση της Αστυνομίας για απαγόρευση οπαδών, μετά που αυτοί είχαν εμπλακεί σε επεισόδια την προηγούμενη αγωνιστική. Θα εξεταστεί η τροποποίηση της Νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την Ομοσπονδία να καθίσταται υποχρεωτική. Ως έσχατο μέτρο θα είναι η απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων.

> Τροποποίηση της νομοθεσίας για αύξηση της ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για δέκα έτη.

Σε δηλώσεις της η κ. Προκοπίου ανέφερε πως τα μέτρα θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. «Τα μέτρα που δεν αφορούν νομοθετική ρύθμιση θα εφαρμοστούν άμεσα. Για τα υπόλοιπα, την Παρασκευή θα έχουμε σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες, θα συζητηθεί η τροποποίηση που πρέπει να γίνει στο Νόμο για τη διεξαγωγή των αγώνων», πρόσθεσε η κ. υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα

Παράλληλα, η κ. Προκοπίου, ανέφερε πως «κάπου πρέπει να τελειώσουν τα λόγια και να προχωρήσουμε σε πράξεις. Και είμαι έντονη γιατί τα σωματεία από τη μια ζητούν τη βοήθεια της πολιτείας και από την άλλη αναμένουμε ότι θα έχουμε τη βοήθεια τους για αυτά τα θέματα. Πρέπει να συνδράμουμε όλους με ένα αποδεκτό τρόπο για την ασφάλεια και των πολιτών», τόνισε.

Νάρκοτεστ και άλκοτεστ

Σε ότι αφορά του ελέγχους για νάρκοτεστ και άλκοτεστ, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στην Αστυνομία να αποτρέψει την είσοδο σε φίλαθλο που βρίσκεται σε γειτνιάζοντα χώρο του γηπέδου. «Όμως για να αποτελεί ποινικό αδίκημα και να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το Νόμο θα πρέπει να αλλάξουμε τη Νομοθεσία. Η Αστυνομία, δεν θα κάνει τεστ σε όλους τους φιλάθλους. Ξέρει πολύ καλά σε ποιους πρέπει να κάνει. Είδαμε και την Κυριακή ότι βρέθηκαν ναρκωτικά και στους φιλάθλους και στο λεωφορείο», σημείωσε η υπουργός.

Διοικητική έρευνα για τυχόν ευθύνες

Εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν, χθες το πρωί η υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία του ζητούσε να διατάξει διοικητική έρευνα για να φανεί κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά ζητήματα για μέλη του Σώματος που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού της αστυνόμευσης του αγώνα καλαθόσφαιρας στο «Ελευθερία». 

Η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αυτή θα διεξαχθεί από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, η οποία όπως είπε, θα αγγίζει όλους τους αστυνομικούς, ανεξαρτήτως βαθμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται κάμερες, άλκοτεστ και νάρκοτεστ στα γήπεδα

Ερωτηθείσα εάν η έρευνα θα αγγίζει και την ηγεσία, η κ. Προκοπίου ανέφερε «οπωσδήποτε περιλαμβάνεται και η ηγεσία της Αστυνομίας. Έχω ζητήσει και έχω δώσει οδηγίες για μια προκαταρκτική έρευνα. Δεν είναι σωστό να μοιράζουμε ευθύνες πριν την έρευνα. Να γίνει η έρευνα, να δούμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Μπορεί να υπάρχει αμέλεια, ανικανότητα. Θα διεξαχθεί από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας. Αυτή είναι η διαδικασία και δεν έχω κανένα λόγο ότι ο Υπαρχηγός θα δράσει με λάθος τρόπο. Αν πρέπει να γίνει κάτι άλλο σε πολιτικό επίπεδο θα το δούμε», ανέφερε.

Το γεγονός ότι ορίστηκε ο Υπαρχηγός για να διεξάγει την έρευνα εξυπακούει ότι θα ελεγχθούν από τον βοηθό αρχηγό που είναι ιεραρχικά υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις αστυνόμευσης αγώνων, μέχρι και τους αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας που είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση. Η διοικητική έρευνα διατάχθηκε, επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έγινε σωστός σχεδιασμός, αφού το παιχνίδι κρίθηκε ως μέτριας επικινδυνότητας και αστυνομευόταν από 86 αστυνομικούς. Επίσης δεν έγινε κανένας έλεγχος των λεωφορείων που μετέφεραν οπαδούς του Απόλλωνα, ούτε και στις εισόδους των σταδίων με αποτέλεσμα να περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η διοικητική έρευνα που διέταξε η κ. Κουκκίδου αφορά στο ενδεχόμενο παραλείψεων ή λαθών από πλευράς Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Υπουργό Δικαιοσύνης, η διοικητική έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός μιας βδομάδας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.) διατύπωσε τη θέση ότι ο Κλάδος Αστυνομίας ΑΣΔΥΚ αρνείται ή δεν θέλει να δεχθεί ότι ένας από τους ρόλους που η Αρχή έχει θεσμοθετηθεί να διαδραματίσει, είναι να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην υποβολή κακόβουλων και ανυπόστατων ισχυρισμών εναντίον μελών της Αστυνομίας.

Με ανακοίνωση η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει πως προκειμένου να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην υποβολή κακόβουλων και ανυπόστατων ισχυρισμών εναντίον μελών της Αστυνομίας, η Αρχή έχει υιοθετήσει εσωτερικές λεπτομερείς διαδικασίες, μέσω των οποίων τα προφανώς ανυπόστατα παράπονα ή καταγγελίες δεν προωθούνται για διερεύνηση, αλλά αρχειοθετούνται σε αρχικό στάδιο. Τέλος αναφέρει ότι  θεωρεί αυταπόδεικτο μέσα από το έργο που επιτελεί τα 17 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των εξουσιών της, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο έργο της ίδιας της Αστυνομίας, όσο και στην προσπάθεια που καταβάλει η Πολιτεία για πάταξη των κρουσμάτων αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας.

ΑΠΟΨΗ

Μέτρα και από Σωματεία-ΚΟΠ

Από τη στιγμή που τα επεισόδια βίας στα γήπεδα είναι επαναλαμβανόμενα, χρειάζονται μέτρα. Άμεσα και σκληρά. Η Αστυνομία είναι ένας από τους τρεις κρίκους της αλυσίδας. Έχει εξουσίες χρειάζεται όμως και την πολιτική στήριξη. Η κυβέρνηση πρέπει να την εκφράσει χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια.

Ευθύνες έχουν και τα σωματεία όπως και οι Ομοσπονδίες. Δεν γίνεται να διεξάγονται αγώνες χωρίς κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Δεν γίνεται να πωλούνται εισιτήρια σε φιλάθλους που παρεκτρέπονται. Οι ομάδες πληρώνουν αρκετά πρόστιμα για τις εκτός πλαισίου ενέργειες των οπαδών τους. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιοι ανέχονται τη βία επειδή εισπράττουν ουκ ολίγα.