Η… νεκροψία, όπως χαρακτηρίστηκε η εξέταση της υπόθεσης της ανταλλαγής κρατικής γης στη Γερμασόγεια αξίας €2,2 εκατ. με γη ιδιώτη η οποία το 2005 αγοράστηκε έναντι €435.000 και στη συνέχεια εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο €927.000 για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια η αξία του σε περίπου €1,1 εκατ., έδειξε απλώς πως στην Κύπρο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 
Το κράτος βρέθηκε υπό εκβιασμό, αναφέρθηκε, αφού με βάση έγγραφο του Κτηματολογίου ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού τεμαχίου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις, κάτι το οποίο δεν ίσχυε αφού, όπως ελέχθη, η προσφυγή του είχε ήδη απορριφθεί, οπόταν ουσιαστικά δεν υπήρχε κίνδυνος να καταβάλει το κράτος αποζημιώσεις. Όμως ο «μπαμπούλας» των αποζημιώσεων κυκλοφορούσε στα διάφορα κυβερνητικά γραφεία και χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης για να καταλήξει το Δημόσιο στην ανταλλαγή.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε πως η σωστή διαδικασία και το δημόσιο συμφέρον επέβαλλαν όπως το ιδιωτικό τεμάχιο απαλλοτριωθεί αντί να ανταλλαγεί με κρατικό τεμάχιο.
 
Βουλευτές, σχολιάζοντας αναφορές ότι εκτιμητές τους οποίους όρισε ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου ανέβαζαν την αξία του μεταξύ €4-6,8 εκατ., ήγειραν και θέμα αξιοπιστίας των εκτιμήσεων. Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως δεν γνώριζαν μόνο οι υπηρεσίες, αλλά και ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου (που τελικά ανταλλάχθηκε με το κράτος) ότι στην περιοχή προγραμματιζόταν να δημιουργηθεί λίμνη κατακράτησης των υδάτων από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) ώστε να αποτραπούν μελλοντικές πλημμύρες. Ο διευθυντής του ΣΑΛΑ, Ιάκωβος Παπαϊακώβου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το θέμα άρχισε να συζητείται από το 2001 και στην πορεία εκπονήθηκε σχέδιο κατασκευής τριών λιμνών κατακράτησης και άλλα έργα συνολικού κόστους €80 εκατ. Ο κ. Παπαϊακώβου ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν και άλλα ιδιωτικά τεμάχια στην περιοχή, τα οποία θα απαλλοτριωθούν, σε αντίθεση με το επίμαχο τεμάχιο το οποίο ανταλλάχθηκε με κρατικό τεμάχιο πολύ μεγαλύτερου εμβαδού.
 
 
Εξάλλου, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου άφησε αιχμές εις βάρος λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία χειρίστηκε αναρμοδίως το θέμα της ανταλλαγής και με τη γνωμάτευση της οποίας ουσιαστικά μπλοκαρίστηκε και έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, αφού η υπό αναφορά λειτουργός έκρινε πως ουδέν μεμπτόν υπήρχε.
 
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το υπουργείο απευθύνθηκε προσωπικά στη συγκεκριμένη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ κατέθεσε και επιστολή την οποία της απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, στην οποία αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, πως οι καταγγελίες που υπέβαλε η ίδια εξετάζονται από τον ίδιο.
 
Η… νεκροψία της υπόθεσης ανταλλαγής έγινε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτές άφησαν σαφείς αιχμές ότι η υπόθεση ήταν στημένη. Όπως ελέχθη, μόλις μερικούς μήνες μετά την αγορά του ιδιωτικού τεμαχίου, ο ιδιοκτήτης υπέβαλε αίτηση για ανέγερση 78 διαμερισμάτων. Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως η Πολεοδομία δεν ενέκρινε την αίτηση, αφού, και με βάση μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, εγείρετο ακόμη και θέμα ασφάλειας ανθρώπων, αφού η προωθούμενη ανάπτυξη θα βρισκόταν σε κοιλότητα ή σε λάκκο, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από παρευρισκόμενους στη συνεδρία. 
 
Ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς, ο οποίος είχε υποβάλει σχετική καταγγελία για την ανταλλαγή, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως του έκανε εντύπωση ότι σε έγγραφο του Κτηματολογίου αναφερόταν ότι εκκρεμούσε αγωγή του ιδιοκτήτη εις βάρος της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν ίσχυε. Την ίδια χρονιά ζητήθηκε η ανταλλαγή, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευάς.
 
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, ανέφερε πως ούτε ο ίδιος χειρίστηκε από την αρχή την υπόθεση ούτε και ο διευθυντής Κτηματολογίου, αλλά ούτε και γνώριζε αν η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίστηκε την υπόθεση είχε απασχολήσει ξανά τη Βουλή, όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία της ανταλλαγής προκρίθηκε (αρχικά) και λόγω του ότι κρίθηκε ως πιο γρήγορη σε σχέση με την απαλλοτρίωση. Παρόλα αυτά, η υπόθεση η οποία άρχισε εδώ και αρκετά χρόνια δεν έκλεισε ακόμη παρότι βρισκόμαστε στο 2019, είπε.
 
Στον λάκκο το ιδιωτικό, με θέα το κρατικό
 
Ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς υπέδειξε πως το κράτος πήρε ένα τεμάχιο που βρίσκεται σε λάκκο και παραχώρησε ένα τεμάχιο γης που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, κάτι το οποίο λέει πολλά.
 
Ο διευθυντής του ΣΑΛΑ ανέφερε ότι η διαδικασία για διασφάλιση του χώρου που προοριζόταν να γίνει λίμνη κατακράτησης άρχισε το 2004, αλλά, λόγω αντιδράσεων, η συναίνεση από την επηρεαζόμενη τοπική Αρχή εξασφαλίστηκε το 2011. Στο μεταξύ, είπε, το τεμάχιο αγοράστηκε και υπεβλήθη και αίτηση ανάπτυξής του. Ξεκαθάρισε επίσης πως το ΣΑΛΑ δεν ζήτησε να ανταλλαγεί το ιδιωτικό τεμάχιο με κρατικό.
 
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης στάθηκε στις διαφοροποιήσεις που επήλθαν, κατόπιν εκτιμήσεων του Κτηματολογίου, τόσο στο κρατικό όσο και στο ιδιωτικό τεμάχιο, και οι οποίες ευνοούσαν τον ιδιώτη.
 
Ο διευθυντής Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους, για άλλη μια φορά στήριξε την πολιτική της Κυβέρνησης επικρίνοντας τις προηγούμενες στο θέμα της απόκτησης ιδιωτικών τεμαχίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αυτή η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με προηγούμενες που είχαν ως πρακτική την ανταλλαγή, εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη διαδικασία και τώρα απαλλοτριώνει τα ιδιωτικά ακίνητα τα οποία θέλει να χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση έργων υποδομής.