Ο Προκόπης Γεωργίου, πρώην ανώτερος αστυνόμος, σχολιάζει πρόσφατη συνέντευξη του Αρχηγού της Αστυνομίας σε ημερήσια εφημερίδα.

Η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αστυνομικά θέματα, θέματα εγκληματικότητας που απασχόλησαν και απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Οι θέσεις και οι απόψεις του Αρχηγού καθαρές, σοφείς και κρυστάλλινες. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς υπεκφυγές, πράγμα ασύνηθες για τα αστυνομικά χρονικά. Πρόσφατα η Αστυνομία δέχθηκε δριμεία επίθεση από τους πάντες, για τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο και την παρουσία στον τόπο μας του γνωστού βαν, ισραηλινών συμφερόντων. Κατ’ εμέ, η κριτική σε βάρος της Αστυνομίας είναι άδικη. Για τα του ποδοσφαίρου, πολλοί είναι υπεύθυνοι σ’ αυτόν τον τόπο. Ο Κύπριος μόνο ψιθυριστά σχολιάζει τα κακώς κείμενα και ταυτίζεται με τα όσα ακούονται στο πλατύ πεδίον της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Κανένας δεν ανοίγει το «χρυσό» στοματάκι του και να «καταδώσει» τους σταβλίτες του Αυγεία. Ο κάθε πολίτης αγνοεί τις ευθύνες του έναντι της Αστυνομίας, ότι οφείλει να συνδράμει το δύσκολο έργο της. Όλοι γνωρίζουν τα πάντα αλλά κανείς δεν μιλά. Η Αστυνομία μας ασφαλώς δεν έχει μαντικές ικανότητες. Και όταν η δυσοσμία τού όποιου εγκλήματος μολύνει την κυπριακή ατμόσφαιρα, ξεσηκώνονται οι πάντες και αρχίζουν να «κτυπούν» τις διωκτικές Αρχές. Ουδείς εξ αυτών κάνει έκκληση στους πολίτες, οργανωμένους ή μη να συνδράμουν στο έργο της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά το βαν, χρειάζεται πίστωση χρόνου για διαλεύκανσή του, υπάρχουν εγκλήματα που χρειάζονται χρόνια και χρονάκια για πλήρη εξιχνίαση, ιδιαίτερα υποθέσεις παρόμοιας φύσης. Λίγη υπομονή.

Οι πάντες να γνωρίζουν, ότι η αύξηση της εγκληματικότητας σ’ έναν τόπο, δεν είναι ευθύνη μόνο της Αστυνομίας αλλά της παιδείας, των νόμων, της κοινωνίας, της κυρίαρχης πολιτιστικής νοοτροπίας και του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου ενός λαού. Όταν όλα αυτά βρεθούν στο ιδανικό σημείο, η εγκληματικότητα θα περιορισθεί (προληπτικά) και η εκδηλωμένη εγκληματικότητα θα είναι εύκολο να κατασταλεί από τους μηχανισμούς της Αστυνομίας. Μιας Αστυνομίας που παρόλη τη γενικότερη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας, προσπαθεί φιλότιμα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και με ελλιπή προσωπικό, με ελλιπή μέσα και οργάνωση, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων του τόπου μας. Η αναφορά του Αρχηγού ότι 800 τόσες θέσεις χηρεύουν στο Σώμα, περίπου το ένα πέμπτο της δύναμης. Και είναι να διερωτάται κάποιος, αν οι αρμόδιοι αγνοούν ότι η ύπαρξη μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και υπεύθυνης Αστυνομίας, απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από το Κράτος, τη Νομοθετική Εξουσία, κατανόηση και συμπαράσταση από τα σώματα αυτά και τον κάθε πολίτη. Διότι χωρίς τη συνεργασία αυτή, ο αντικειμενικός σκοπός δεν επιτυγχάνεται. Είπα και έγραψα πολλά, σε χρόνους ανύποπτους, για την αστυνομική φρουρά πολιτικών και άλλων προσώπων. Ήλθε τώρα ο αρχηγός του Σώματος και συνηγόρησε ότι είναι αχρείαστη η φρουρά από αστυνομικούς και εκεί όπου είναι αναγκαία μπορεί να καλυφθεί δι’ άλλων μέσων. Επανέρχομαι σήμερα και καλώ τους αστυνομικά φρουρούμενους, να ζητήσουν όπως μειωθεί η φρούρησή τους κατά το ήμισυ και το εξοικονομηθέν προσωπικό να διατεθεί στην πάταξη των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Και να είναι βέβαιοι ότι οι απλοί πολίτες θα το εκτιμήσουν και θα αναστηλωθεί το τρωθέν γόητρό τους. 

Σκοπός του σημερινού άρθρου μου, δεν είναι η υπεράσπιση της Κυπριακής Αστυνομίας ή οποιουδήποτε άλλου. Το έχω διακηρύξει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι διαθέτουμε μιαν άρτια οργανωμένη και ικανή Αστυνομία, ισάξια ή και καλύτερη πλείστων αστυνομιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιδίωξή μου, να αποτυπώσω ορισμένα βασικά δεδομένα ώστε να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Φίλοι μου, επιδείξατε εμπιστοσύνη στους Κύπριους αστυνομικούς, καθ’ ό,τι τα αισθήματα δικαιοσύνης και αδικίας σ’ αυτούς είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γιατί είναι πρόσωπα που προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από εκείνα τα στρώματα του λαού που έχουν σαν γνώρισμά τους τις αρχές και αξίες. Μιας και μιλώ για την ποιότητα του Κύπριου αστυνομικού, θα είναι δι’ εμέ παράλειψη να μην υπερτονίσω τις υποχρεώσεις του επίσημου Κράτους έναντι των Αστυνομικών. Προ επταμήνου, προτού η Βουλή κλείσει για τις διακοπές του καλοκαιριού, ψήφισε ομόφωνα νομοθεσία που διέπει την οικονομική ανέλιξη μερίδας αστυνομικών. Σαφείς οι οδηγίες του επίσημου Κράτους, όπως το όλο πρόβλημα διευθετηθεί χωρίς καμιά χρονοτριβή. Παρά ταύτα, άλλες οι βουλές των αρμοδίων, άλλες οι βουλές κάποιων… γραφιάδων. Έλεος πια σ’ αυτόν τον τόπο. Επιβάλλεται να επιβληθούν κυρώσεις εκεί όπου επεδείχθη ολιγωρία.

Σαν κατακλείδα, χαιρετίζω τη συνέντευξη του Αρχηγού της Αστυνομίας επί της οποίας συμφωνώ και επαυξάνω και παραθέτω και τις δικές μου απόψεις εν ολίγοις:

1ον Να κτυπηθεί ριζικά η παράνομη προστασία που προσφέρεται, όπως πολύ ορθά την επισήμανε ο Αρχηγός του Σώματος, καθότι είναι η γενεσιουργός αιτία πλείστων εγκλημάτων και 2ον Επαρκής εκπαίδευση μελών της Αστυνομίας στις ανακριτικές τέχνες, πάσης μορφής εγκλημάτων και την εγκυκλοπαιδική μόρφωση ποικίλης μορφής των μελών της Αστυνομίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επάξια στην αποστολή τους. 

Με τούτα που εισηγούμαι, ουδόλως θέλω να αμφισβητήσω την ικανότητα και την ευρυμάθεια της ηγεσίας του Σώματος, λόγια που προέρχονται από έναν φίλο.