Μία 11χρονη, η Ειρήνη, που έχει Διαβήτη τύπου 1, αποστέλλει μέσω του «Φ» ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Αγαπητέ υπουργέ Υγείας, κύριε Μιχάλη Χατζηπαντέλα,

Είμαι η Ειρήνη, ένα κορίτσι 11 χρονών. Σας γράφω για να σας πω πόσο δύσκολα περνάμε τα παιδιά με Διαβήτη τύπου 1. Μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Κάθε μέρα πρέπει κάποιος με Διαβήτη τύπου 1 να τρυπά 5-6 φορές τα δάκτυλά του και να βάζει κάθε μέρα 4 ενέσεις ινσουλίνης, το λιγότερο. Ξέρετε τι πόνος είναι αυτός; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι τις νύχτες να ξυπνάς γιατί το σάκχαρο είναι ψηλό ή χαμηλό;

Εγώ είμαι ένα από τα τυχερά παιδιά στην Κύπρο, γιατί έχω αντλία ινσουλίνης. Η αντλία, όμως, έχει σωλήνα, έχει μηχανάκι. Πάντα πρέπει να φοράω ρούχα με τσέπη. Του χρόνου θα πάω Γυμνάσιο. Πώς θα κάνω Γυμναστική, κύριε υπουργέ; Πώς θα κινούμαι ελεύθερα, όπως τα άλλα παιδιά; Πριν λίγες μέρες τα γλυκά παιδάκια της Ελλάδας, αλλά και όλοι οι πάσχοντες με Διαβήτη τύπου 1, πήραν ένα τεράστιο δώρο. Το πρωτοποριακό σύστημα χορήγησης ινσουλίνης Omnipol Dash, αλλά έχουν και το FreeStyle Libre, τον μετρητή σακχάρου χωρίς τρυπήματα.  Ένα τσιροτάκι, δηλαδή, στην κοιλιά και έναν μικρό αισθητήρα στον ώμο. Ούτε σωλήνες, ούτε μηχανάκια, ούτε τρυπήματα, ούτε ενέσεις, ούτε πόνος. Ένα τεχνητό πάγκρεας, κύριε υπουργέ. Πόση, άνεση, πόση χαρά ένιωσαν τα παιδιά. Ανακουφίστηκαν και έγιναν χαρούμενες και οι οικογένειές τους.

Δώστε μας και εμάς, κύριε υπουργέ, το Omnipod Dash και το FreeStyle Libre. Δώστε μας την ευκαιρία να παίξουμε, να αθληθούμε, να φάμε ό,τι θέλουμε, να μη χαλούμε τον ύπνο μας, να πάμε θάλασσα χωρίς άγχος. Κάντε μας να μην πονέσουμε άλλο. Το αξίζουμε κι εμείς!

Δώστε χαρά, ανακούφιση και ποιότητα ζωής στα άτομα με Διαβήτη τύπου 1. Δώστε μας πρόσβαση σ’ αυτά τα νέα ιατρικά προϊόντα, ώστε ο Διαβήτης Α μην σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας!