To Top
04:54 Παρασκευή
24 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Για τις μονάδες σκυροδέματος στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Για τις μονάδες σκυροδέματος στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου
  14 Δεκεμβρίου 2019, 8:34 πμ  
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από ομάδα Κυπρίων φοιτητών του Α.Π.Θ., φίλων και προσκυνητών των ιερών μονών Κύπρου.

Με την παρούσα επιστολή που σας αποστέλλουμε, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση που μας συνέχει, από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε στο νησί μας, όταν προβήκατε στην αναθεώρηση του συμβολαίου εκμίσθωσης κρατικής γης, ώστε να επιτραπεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οικοδόμηση εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος, εντός του δάσους του Σταυροβουνίου. Απευθυνόμαστε σε εσάς, διότι πιστεύουμε ακράδαντα, ότι είστε το πλέον αρμόδιο άτομο για να επιληφθείτε του θέματος
.
Οι ολέθριες συνέπειες που θα προέλθουν, εάν εν τέλει, αδειοδοτηθεί το εργοστάσιο, είναι πάμπολλες. Αρχικά, θα επηρεαστεί άμεσα και καίρια η παλαίφατη Μονή Σταυροβουνίου, τα Ιερά Μετόχια αυτής και σαφώς, οι δεκάδες μοναχοί που εγκαταβιώνουν εκεί. Στη συνέχεια, θα βρεθούν υπό απειλή, τα στρατόπεδα των καταδρομέων, Κύπριων και Ελλαδιτών, που υπηρετούν σε αυτά. Τέλος, θα επηρεαστούν, κατά πολύ, οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Πυργών και Κόρνου και φυσικά, θα πληγεί το φυσικό περιβάλλον, το οποίο ο Δημιουργός μας έπλασε με τόση αγάπη για εμάς και μας ανέθεσε ως χρέος την προστασία του. Σας εκλιπαρούμε λοιπόν, να εμποδίσετε σθεναρά την ανέγερση εργοστασίου στην περιοχή, αφού μάλιστα έχει εξαγγελθεί, ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση του «Ασφαλτικού», στο χωριό Κόσιη. Επιθυμούμε, όπως λάβετε σοβαρά υπόψη, το γεγονός ότι η αγία Ισαπόστολος Ελένη, μαζί με τον υιό της, Μέγα Κωνσταντίνο, ίδρυσαν το μοναστήρι σε ερημικό τόπο, έτσι ώστε οι μοναχοί, μέσα στην ησυχία της ερήμου, να αφοσιώνονται απερίσπαστα στο έργο της προσευχής και της άσκησης. Αντιλαμβάνεστε επομένως, ότι η οικοδόμηση ενός εργοστασίου, που θα προκαλεί οχληρία, κινδύνους ατυχημάτων και όχι μόνο, κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ας αναλογιστούμε για λίγο, το μέγεθος των ευεργεσιών της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, προς όλο το νησί και ας μην εντείνουμε άλλο την άδικη ταλαιπωρία της. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε, ότι το μοναστήρι αυτό, το καύχημα της Κύπρου μας, αποτελεί ιατρείο που αναβλύζει ιάσεις, με την Χάριν του Τίμιου Σταυρού, για κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια.

«Εν τούτω νίκα», παρότρυνε ο Ίδιος ο Κύριος, τον Μέγα Κωνσταντίνο. Έτσι και εμείς, μόνο με την ακαταμάχητη δύναμη του Τίμιου Σταυρού, θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές από τις σκληρές μάχες που δίνουμε ως έθνος. Γι’ αυτό ας μην τον περιφρονούμε! Έχουμε ανάγκη τη δύναμη και την ευλογία του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά!
Είμαστε βέβαιοι, πως θα μεριμνήσετε για όλα όσα με πόνο σας αναφέραμε πιο πάνω. Ευελπιστούμε να εισακούσετε τα αγαθά αιτήματα, μερικών νέων ανθρώπων, που ποθούν διακαώς, να δουν την κοινωνία να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τους. Ευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό, να σας ενισχύει στο έργο που έχετε να επιτελέσετε και να σας δίνει κουράγιο στον αγώνα σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Κοινοποίηση:
• Προς μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο
• Προς πανιερότατο μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο πνευματικού πατρός της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου 
• Προς άπαντα τα λοιπά μέρη της Ιεράς Συνόδου.
  Ομάδα Κυπρίων φοιτητών του Α.Π.Θ., φίλων και προσκυνητών των ιερών μονών Κύπρου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...